Z učitelů se o prázdninách stávají nezaměstnaní

A nyní nahlédneme do školství: Stovky učitelů v České republice, kteří mají termínové smlouvy se o prázdninách stávají nezaměstnanými. Zákoník práce totiž umožňuje, aby byli na dobu kdy neučí propuštěni a po té znovu přijati. Více už Eva Petržílková:

"Zda si příští rok vyděláš, záleží na tom, jestli teď budeš nezaměstnaný." Tímto poněkud neobvyklým způsobem přesvědčují ke konci školního roku mnozí ředitelé českých škol své podřízené. Řada škol totiž řeší nedostatek peněz tím, že s pedagogy uzavírá smlouvy na dobu určitou, přes prázdniny jim nevyplácí mzdu a ušetří tak desítky tisíc korun. Stovky učitelů pak na začátku července putují na úřady práce pro podporu, šance sehnat zaměstnání na dobu prázdnin je totiž mizivá. Po prázdninách se ovšem učitelé vracejí na své domovské školy - s řediteli mají totiž domluvu, že od září mohou znovu nastoupit. Např. brněnský úřad práce registruje v současné době 350 nezaměstnaných z řad učitelů, což je o 110 více než běžně přes rok. Také mluvčí olomouckého úřadu práce Jana Čuhlová uvedla, že nově zde registrují asi třicet nezaměstnaných učitelů.

Podobně jako na Olomoucku to vypadá na mnoha dalších místech republiky. Proti postupu ředitelů jsou bezmocné odbory i ministerstvo. Školy prostě nemají peníze. Ani učitelé se nemohou bránit. Zákoník práce totiž opakované zaměstnávání na dobu určitou umožňuje. Ředitelé tedy jen využívají toho, co jim naše zákony dovolují. Zástupce odborářů Jaroslav Milner nicméně věří, že se dá něco udělat:

Tolik zástupce odborů. Od příštího roku by měl platit nový zákoník práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí se do něj pokusilo prosadit ustanovení, aby mohly být smlouvy na dobu určitou uzavírány pouze u sezónních prací. Poslanci ale tento návrh zamítli. Neutěšenou situaci ve školství přičítají mnozí odborníci státní politice, prostředky na školy jsou totiž velmi malé. Premiér Miloš Zeman nedávno deklaroval, že školství bude v příštím roce vládní prioritou číslo jedna. Hovoří se až o patnáctiprocentním nárůstu mezd ve školství. Vše ale závisí na tom, v jaké podobě bude schválen příští státní rozpočet.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio