Za krajany v argentinském Chacu jedou lidoví muzikanti z Velkých Bílovic

Lidový soubor Hrozen z moravských Velkých Bílovic

Do argentinského Saénz Peňa tento pátek zamíří soubor Hrozen z moravských Velkých Bílovic. Lidoví muzikanti, které doprovází i starostka obce Marie Vlková, se tu zúčastní stého výročí příchodu prvních přistěhovalců z Velkých Bílovic do Saénz Peňa. Navštíví ale i další místa, kde v Argentině čeští krajané žijí.

Rodáci z Velkých Bílovic přicházeli do argentinského Chaca a konkrétně do Saénz Peňa na počátku 20. století. Se svými příbuznými na Moravě ale udržovali dál spojení až do roku 1948. Vítězný únor a nástup komunistů k moci ale kontakty nadlouho přerušil. Změnu přinesl až rok 1989, kdy se podařilo zpřetrhané vazby opět navázat. Krajané z Chaca znovu začali ve větším počtu Velké Bílovice navštěvovat. Právě tady se na podzimním vinobraní v roce 2007 setkal český učitel působící u krajanské komunity v Chacu a zakladatel občanského sdružení Chaco Checo Jindřich Krous a prezident krajanského spolku Juan Černý. Oba chtěli podpořit spolupráci našich krajanů v Argentině a města Velké Bílovice a výsledkem bylo memorandum o přátelství a spolupráci mezi oběma městy. Jindřich Krous spolu s tehdejším presidentem sdružení Chaco Checo PhDr. Adolfem Vodrážkou oslovil starostku Velkých Bílovic paní Marii Vlkovou, zatímco Juan Černý na druhé straně oceánu začal jednat se starostou města Presidencia Roque Saénz Peňa Gerardem Cipolinim.

Na slavnostní podpis smlouvy, který se uskutečnil 1. října 2009 ve Velkých Bílovicích, přicestoval starosta Saenz Peňa se svou manželkou. Pan Cipolini byl městem Velké Bílovice, okolní krajinou i atmosférou setkání nadšen a pozval starostku Marii Vlkovou do Presidencia Roque Saénz Peňa na návštěvu. Došlo k ní v roce 2011. Díky spolupráci Chaco Checo s krajany a městem Velké Bílovice se podařilo zrealizovat i některé projekty. Do Chaca bylo například odesláno třináct tradičních moravských krojů pro tamní folklorní soubor. Z Bílovic do Chaca také odjela učitelka lidových tanců z Bílovic. S tanečníky v Argentině pracovala celý měsíc.

Krajané z Chaca znovu začali navštěvovat příbuzné ve Velkých Bílovicích | foto: YouTube,  Emmanuel Cigos

Další příležitostí k setkání je právě chystaná návštěva souboru Hrozen. Rozhovor o této cestě se starostkou Marií Vlkovou bude ve vysílání Radia Praha v úterý 16. dubna.

Zpracováno s pomocí materiálů českého učitele v Saénz Peňa Jindřicha Krouse.