Za squatterství tentokrát rychle padaly tresty

Foto: ČTK

Osmdesát nebo sto hodin veřejně prospěšných prací, ale i podmíněný trest dostali v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 2 squatteři, kteří v sobotu násilně obsadili zdevastovaný dům v Apolinářské ulici. Squatterům přitom za neoprávněný zásah do práva k domu nebo bytu hrozily až dva roky vězení.

Foto: ČTK
Jde o zcela jiný přístup ke sqautterům nežli na konci letošního července. Tehdy policie sice násilně vyklidila vilu Milada v Praze 8, kterou squatteři obývali od r. 1998, ministr pro lidská práva Michael Kocáb jim ale vzápětí nabídl nové prostory v Truhlářské ulici v centru Prahy. Tentokrát se squatteři stačili do opuštěného objektu nedaleko Karlova náměstí sotva nastěhovat. Do budovy, která chátrá už od počátku 90. let, vnikly v sobotu zhruba dvě desítky mladých lidí. Před domem se navíc srotila asi stovka příznivců squatterství, kteří začali rozebírat dlažební kostky z chodníku a stavět z nich zátarasy. Policie proti nim tvrdě zasáhla. Zadržela asi čtyřicet lidí, mezi nimi i zastupitele za Prahu 3 ze Strany zelených Matěje Stropnického. Policisté squattery uvnitř domu v Apolinářské ulici celou noc opakovaně vyzývali, aby dům opustili. V neděli ráno vnikli do domu a násilně jej vyklidili. Žaloby byly hotovy za několik hodin:

Foto: ČTK
"Státními zástupci zdejšího úřadu byly tyto návrhy akceptovány a budou expedovány Obvodnímu soudu pro Prahu 2,"

uvedl žalobce pro Prahu 2 Tomáš Bláha v neděli. Soudce Milan Rossi vynesl první tresty už v pondělí po poledni. K výši trestů uvedl:

Foto: ČTK
"Buď tresty obecně prospěšných prací nebo podmínka. V případě jednoho účastníka demonstrace to bylo podmíněné zastavení trestního stíhání, neboť se toho trestného činu dopustil z úplně jiných úmyslů než jeho spolupachatelé. To byl student Střední školy fotografické, který tam byl za studijním účelem, byť samozřejmě překročil hranici účasti, která je ještě legální."

To se ale nelíbilo odsouzenému squatterovi Radimovi:

"Nechápu, proč ten člověk dostal podmínku. Všichni jsme udělali snad to samý, tak bysme měli bejt stejně potrestaný."

Foto: ČTK
Squattery před soudem v neveřejném jednání zastupoval advokát Pavel Čižinský. Po vynesení trestů zvažoval, zda se proti nim odvolá.

"Pokud klienti podají odpor, bude se konat hlavní líčení, ve kterém se budou moci uplatnit všechny naše argumenty a námitky zcela standardním způsobem. A já se domnívám, že oni skutečně nic nespáchali a že verdikt by podle mého názoru měl být spíše příznivější."

Další soudy s necelou dvacítkou squatterů proběhly i v úterý. Souzené squattery chtěli v rámci Týdne neklidu podpořit i jejich příznivci, na úterní podvečer proto ohlásili demonstraci na Palackého náměstí v Praze.