Nečekaná pomoc squatterům

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Minulé úterý najatá bezpečnostní agentura za asistence policie násilím vyklidila poslední pražský squatt Milada v Praze 8. Důvodem byly stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v objektu. Akci provázely potyčky squatterů a policie. Tři policisté byli zraněni a čtyři squatteři zadrženi. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb následně squatterům našel bydlení v centru Prahy. Jde o chvályhodný čin člena vlády, nebo o zvýhodnění skupiny lidí?

Foto: ČTK
Kdo je to vlastně squatter? Podle slovníku jde o osobu přebývající v cizích opuštěných domech bez placení nájemného. Nabízí se tedy otázka, proč se ministr Kocáb rozhodl zrovna těmto lidem poskytnout pomoc?

Michael Kocáb,  foto: ČTK
"Já jsem jim nabídl, že když dobrovolně odejdou, tak s nimi budu další den jednat o tom, jakým způsobem celou věc vyřešit, jak získat přístřeší nad hlavou. Tam bylo 20 mladých lidí, kteří se stali bezprizorní, neměli kde být. A že v rámci svých sil se pokusím něco sehnat, což se také povedlo. Svým způsobem náhodou, svým způsobem to bylo štěstí. Skutečně jsem narazil na člověka, který tuto věc sledoval a rozhodl se jim nabídnout do konce roku přístřeší ve svém domě. Je to soukromník, je to člověk, který je blízko hudební oblasti. On říká: Já bych v té věci mohl pomoct a do konce roku bych jim mohl nabídnou přístřeší. A dokonce, co je pro ně nejdůležitější, sklepení, kde by mohli provozovat to své nezávislé umění. To je totiž to, co mě jedině k těm squatterům přibližuje. Jinak já, aby bylo jasno všem, nesouhlasím s tím, že se ubytují v majetku, který jim nepatří. Ale to je speciální situace."

Mluvčí squatterů Jan Němec byl s vyřešením situace spokojený:

"Poprvé v historii bylo s námi jednáno jako rovný s rovným. My si toho vážíme, děkujeme panu ministrovi za pochopení a děkujeme za to, že nám zprostředkoval kontakt s majitelem této nemovitosti."

Obytný dům, do něhož se squatteři mohli nastěhovat, jim za symbolickou jednu korunu pronajal jeho majitel Petr Svinka. Podle něj mohou squatteři dům využívat do začátku jeho rekonstrukce:

Dům číslo 11 v Truhlářské ulici v Praze,  foto: ČTK
"Jedná se o klasický bytový dům na Praze 1, který je uživatelsky funkční, jsou to byty druhé a třetí kategorie, z čeho my tam máme zhruba 12 bytů prázdných. Po dobu toho, než započnou nějaké stavební práce na rekonstrukci toho objektu, jsem ho poskytl tady přítomným po dohodě s panem ministrem. To je samozřejmě výpomoc na dobu dočasnou, na čemž jsme se dohodli, protože ta situace přišla náhle. Chápu, že z právního hlediska je nemožné, aby někdo obsadil dům a řekl, teď je můj a je jedno, komu patří. Tak to prostě je. Nicméně pokud já tuto možnost mám, tak jsem toho využil a pomohl jsem."

Dům se bude podle Petra Svinky rekonstruovat za půl roku, rok nebo dva. Do té doby v něm budou squatteři platit vodu, elektřinu a plyn. Využívat budou moci také sklepy pro pořádání kulturních akcí. Dům stojí poblíž náměstí Republiky a nákupního centra Palladium.

Gesto Petra Svinky se nelíbí jednak zbývajícím nájemníkům jeho domu v Truhlářské ulici, jednak starostovi Prahy 1 Petru Hejmovi, který už požádal Městskou policii, aby v této ulici zesílila dohled. Mluvčí této městské části Alexandr Koráb k tomu řekl:

Petr Svinka  (vlevo) a mluvčí squatterů Jan Němec,  foto: ČTK
"Nečiní to radost Městské části Praha 1, ta informace, že na jejím území se budou nacházet squatteři, nicméně je to v objektu soukromého vlastníka. Je to čistě jeho soukromá záležitost."

Nezištná pomoc ministra Michaela Kocába nečiní radost ani předsedovi vlády Janu Fischerovi. Přes svého mluvčího vzkázal, že "v případě vily Milada šlo o osobní iniciativu ministra Michaela Kocába, kterou s premiérem nekonzultoval a kterou jej vláda nepověřila".

Podle právníka Josefa Lžičaře nabídka ministra Kocába squatterům, že jim sežene nový objekt k bydlení, není správná. Podle jeho názoru by šlo o zvýhodňování určité skupiny lidí. "To je podobné, jako bych řekl, že je teď potřeba opatřit bydlení všem bezdomovcům," komentoval Kocábův příslib.

Ještě kritičtější byla chomutovská primátorka Ivana Řápková, která rovnou vyzvala ke zrušení ministerstva pro menšiny a lidská práva. Připomenu, že ministr Kocáb před časem ostře kritizoval primátorku Řápkovou za způsob vymáhání dlužného nájemného od chomutovských neplatičů, kdy jim byl příslušný obnos rovnou strháván ze sociálních dávek. V polovině května dokonce primátorka Řápková podala na ministra Kocába trestní oznámení pro pomluvu. Nesouhlasí totiž s analýzou, kterou si ministerstvo nechalo na město vypracovat.

Foto: ČTK
"Pan ministr Kocáb stejně jako v Chomutově, tak i v Praze se jednoznačně postavil na stranu těch obyvatel, kteří neustále porušují zákony, porušují pravidla, narušují život všem slušným občanům. V Chomutově to byli nepřizpůsobiví, tady v Praze jsou to squatteři. V podstatě on svým chováním je nebezpečný, protože ty, co nedodržují zákony, vybízí k tomu: Nedodržujte zákony, ničte majetek, ubližujte slušným občanům, a já se o vás postarám, já vám pomůžu," prohlásila primátorka Chomutova Ivana Řápková v České televizi. Absolutně s ní ale nesouhlasí občanský aktivista Stanislav Penc:

"Ministr Kocáb narozdíl od paní Řápkové nerozděluje společnost na slušné a neslušné, ale na tolerantní a netolerantní. Ministr Kocáb využil určitou možnost, což byla zcela náhoda, že se mu podařilo neudělat 15 bezdomovců v Praze. Paní Řápková si vybírá témata, protože tady je evidentní, že vůbec neví, o čem mluví. Ona nechápe kulturně-sociální centrum, ona nechápe, že v tom squattu ti lidé jenom nebydleli, ale za těch 12 let tam proběhlo zhruba 200 koncertů, různých výstav a jiných záležitostí. A to možná byl ten důvod, ja neznám toho podnikatele a asi se s ním nikdy neseznámím, proč jim tu možnost nabídl. A nabídl jim sklep, aby tam tyto aktivity dál mohli dělat."

Že by tato slova potvrzovala známé heslo squatterů, že "squatting není problém, squatting je řešení"?