Za velkého zájmu starší generace začaly Dny seniorů

Na Slovanském ostrově za velkého zájmu starší generace začaly ve čtvrtek Dny seniorů. Třídenní akci pořádá humanitární organizace Život 90. Stovky zájemců zamířily například do hlavního sálu paláce Žofín na veletrh produktů a služeb pro starší občany. Na veletrhu je tak možné seznámit se například s bylinnou kosmetikou a výrobky pro diabetiky, nástavci na záchody či elektrickými zvedáky. Zájemci si mohou objednat seniorský pobyt v lázních i rodinou dovolenou. Stánky zde mají také Sdružení na obranu spotřebitelů a Sdružení nájemníků.

Součásti akce jsou i kulturní a sportovní aktivity. Divákům například zahrají staročeské dechovky, dudácké kapely a heligonkáři. Zazpívají jim šansoniér Igor Šebó a sestry Havelkovy. Pořadatelé chtějí přilákat nejen babičky a dědečky, ale také jejich vnoučata, pro která připravili maňáskové divadlo. Sportovní aktivity vyvrcholí v sobotu soutěží s názvem Seniorská míle. Její účastníci odstartují z Kampy a cestou do cíle na Slovanském ostrově uběhnou 1300 metrů a překonají 33 schodů.

Senioři podle předsedy sdružení Život 90 Jana Lormana nejsou závislí, křehcí lidé, jejichž důchody vyčerpávají společnost. To jsou podle něho mýty. Starší lidé jsou schopní a kreativní, jsou však často diskriminováni například v bydlení, ve zdravotnictví i v zaměstnání. Společnost by na názory seniorů měla brát zřetel, protože mimo jiné představují také velké množství voličských hlasů, uvedl.

Součástí Dnů seniorů je konference Stárnutí po česku. Odborníci se na ní zabývají nejrůznějšími problémy seniorů a zhodnotí i to, jak vláda plní Národní program přípravy na stáří. Závěry konference předají ministrovi práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi.