Hry, soutěže, ale bez večerky a s vínečkem. I tak může vypadat tábor! Je určen seniorům

Senioři na táborech rádi posedí se skleničkou vína, ilustrační foto: Rudolf Langer, Pixabay / CC0

Hry, soutěže, výlety, opékání špekáčků. Ale tenhle tábor nemá žádnou večerku. Naopak jeho účastníci mohou posedět dlouho do noci při vínečku. Není totiž určen dětem, ale seniorům. S nápadem pořádat pro ně tábor přišla před čtyřmi lety Adéla Marková z týmu Bezva parta.

Senioři na táborech rádi posedí se skleničkou vína,  ilustrační foto: Rudolf Langer,  Pixabay / CC0
"Já už dlouho pořádám dětské tábory. I má babička byla dlouhá léta na táborech vedoucí, a vozila mě tam. Jednoho dne nám odešel dědeček, a já jsem si říkala, proč neudělat tábor, kde bychom zabavili seniory, kteří jsou doma sami, a nemají nějakou náplň. Tak vznikl nápad uspořádat první tábor."

Jak tábory vypadají? Předpokládám, že senioři nemají večerku, a nespí ve stanech.

"Večerku tady nemají, naopak někteří tráví dlouhé večery tím, že tady společně popíjí, děláme různé soutěže a hry i po večerech."

Jak je tábor přizpůsoben zdravotnímu omezení seniorů, pokud nějaká mají?

"Vždy se snažíme vyjít vstříc všem. To znamená, že dokážeme zabavit i člověka, který k nám přijede s chodítkem, a má nějaké problémy, ať už motorické nebo nějaké jiné. Stejně tak dokážeme zabavit i aktivního seniora, který přijede, a chtěl by s námi dělat různé túry. Máme tu koloběžky, kola. Snažíme se to přizpůsobit jejich zdravotnímu stavu, takže se nemusí bát ani ten, který si myslí, že by se tu s námi nudil, a zároveň ani ten, který si myslí, že by kvůli svému omezení nemohl toho tábora zúčastnit."

Typická zábava na táboře pro seniory,  foto: YouTube,  kanál Adély Markové
Kdo byl váš nejstarší účastník?

"Nejstaršího účastníka jsme měli první rok. Byla to paní Evička. Bylo jí 82 let."

Které aktivity seniory baví nejvíc?

"Jsou to aktivity, u kterých se hodně zasmějí, a které by je sblížily."

Jak se lidé o táboře dozvědí? Pořádáte už čtvrtý ročník, a zatím se moc o táborech pro seniory nevědělo.

"Je pravda, že jsme to zatím nijak extra nepublikovali. Měli jsme třeba do 20 seniorů. Já mám vždy pocit, že oni se nejdřív trošku bojí, že vyjedou do neznáma, že nebudou aktivitám stačit."

Na některých táborech jsou senioři spolu s vnoučaty,  foto: YouTube,  kanál Adély Markové
Kolik tábor stojí?

"Nyní máme cenu 3600 korun. Je v tom ubytování, stravování, veškerý program, věci na památku a výlety. Letos jsme je vzali na únikovou hru, byli lodí na Máchově jezeře, na minigolfu. Snažíme se shánět sponzorské dary, a jiné finance, tak aby to senioři mohli zaplatit."

Je něco podobného i v zahraničí?

"Nevím o tom. Když jsem začala tábory pořádat, tak jsem nikde žádnou zmínku o tom, že by někdo dělal tábory pro seniory, neslyšela. Považovala jsem svůj nápad za hodně inovativní. Ale teď už jsou tábory po celé republice."