Příběhy Ježíškových vnoučat vyjdou v knížce

Ježíškova vnoučata balí čokoládová přání, foto: Anna Kolářová, archiv ČRo

Druhý ročník charitativního projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata jde do finále. Od poloviny listopadu až do Štědrého dne si mohou dárci vybírat z vánočních přání klientů domovů pro seniory. Do rozhlasu dorazilo prostřednictvím tří set domovů pro seniory a dalších pečovatelských zařízení už tisíce přání.

Foto: Michaela Jarošová,  archiv ČRo
A co si senioři nejvíc přejí? Je to například drobná elektronika, oblečení, hygienické potřeby a sladkosti. Velké oblibě se také těší zážitková přání, jakými jsou výlety do krajů dětství, doprovod na koncert nebo uspořádání zábavného odpoledne přímo v domově.

Přání pomáhají plnit nejen jednotlivci, ale i řada firem, uvedl šéfredaktor Zpravodajství a publicistiky a vedoucí projektu Ježíškova vnoučata Martin Ondráček. Jak dodal, tím nejcennějším, co mohou senioři získat, je kontakt s dárcem, se kterým mají mnohdy možnost navázat trvalý vztah. Loni posluchači Českého rozhlasu splnili přes 14 tisíc přání a Ježíškova vnoučata podpořili také známé osobnosti jako Karel Gott, Eva Samková, Lucie Bílá nebo Tomáš Klus.

Překvapení pro seniory? 20 tisíc čokolád!

Ježíškova vnoučata balí čokoládová přání,  foto: Anna Kolářová,  archiv ČRo
Jedním z dárků, kterým letos Ježíškova vnoučata pamatovala na všechny, kteří se projektu zúčastnili, je malé překvapení v podobě čokolády, která poputuje všem seniorům bez ohledu na předešlá přání. Balit tenhle vánoční dárek přišla do Českého rozhlasu řada dobrovolníků.

"Od jedné hodiny jsem už získala dobrý grif,"říká paní Dáša, která jinak pracuje jako účetní. Cvik získal brzy i šéfredaktor Plusu Petr Šabata: "Já myslím, že tak deset minut, pak už to šlo. Teď už to sekám jako Baťa cvičky."

Foto: David Václav Zajíček,  archiv ČRo
Dárky balilo víc než 200 dobrovolníků. Aby jim šla práce od ruky, zazpíval jim k tomu i dětský pěvecký sbor. Počítání a třídění měla na starosti Dana Josefová z Českého rozhlasu.

"Po čtyřech a čtvrt hodinách můžeme říct, že máme úspěšně zabaleno a připraveno k odeslání do domovů babičkám a dědečkům 19.875 kusů, takže skoro 20 tisíc čokolád."

A kamión s čokoládovými dárky a přáníčky od dětí z některé z českých škol se už vydal ke svým adresátům. Letošní ročník v počtu splněných přání předčil ten předchozí. Navíc projekt Ježíškova vnoučata ovládl první příčku Cen Fóra dárců v kategorii Integrovaná kampaň. Součást kampaně byl jak web, tak spoty a komunikace na sociálních sítích. Do sbírky pro Ježíškova vnoučata přispěli i zaměstnanci rozhlasu.

Projekt provází i řada příběhů. Ty nejsilnější vyjdou v knize Příběhy Ježíškových vnoučat, která se na pultech knihkupectví objeví 10. ledna.