Šest procent obyvatel domovů pro seniory zažilo špatné zacházení

Foto: Evropská komise

Někteří obyvatelé domů pro seniory zažívají špatné zacházení. Vyplynulo to z průzkumu v 16 českých zařízeních, který zpracovala Masarykova univerzita v Brně. Celkově však poskytují domovy kvalitní péči. Co seniorům v domovech chybí a jak hodnotí úroveň služeb?

Přibližně šest procent obyvatel domovů pro seniory zažilo na vlastní kůži špatné zacházení. V průzkumu jich odpovídalo 518. Z nich se 29 bálo svých spolubydlících a sousedů, 7 personálu a 4 někoho z rodiny, uvedla Lucie Vidovićová z Fakulty sociálních studií.

"Když bychom se potom podívali na jednotlivé položky v dotazníku, kde jsme zjišťovali různé typy špatného zacházení, tak nám to číslo vychází dokonce až na 20 procent. Je to věkově homogenní prostředí. Scházejí se tam lidé, kteří se v životě neviděli a mohou tam vznikat různé tlaky a potom i projevy agrese."

Překvapil vás některý příběh?

"Mě osobně nejvíc překvapilo, že největší podíl skupin osob, kterých se naši senioři bojí, jsou ostatní obyvatelé. Agrese ze strany spolubydlících byla asi nejčastější. Tam se objevovalo vyhrožování zabitím a vyhrožování typu: vyrvu ti vlasy a takové příběhy, které jsem neočekávala."

Většina pokojů ve sledovaných domovech má jedno nebo dvě lůžka. Hodně lidí ale bydlí také po třech a někde i po čtyřech. Problém je, že svého spolubydlícího si člověk nevybírá.

Foto: Evropská komise
"Soukromí bývá ohroženo a zejména ve vyšším věku je to jedna z velkých hodnot. My jsme zjistili, že kolem 15 procent nemá soukromí, když se chce setkat se svojí návštěvou, u 16 procent dotazovaných někdy personál klepe, někdy ne. Pouze 89 procent má nějakou uzamykatelnou skříň, kde by si mohl schovat svoje cennosti. Bohužel taky 8 procent nemá soukromí při své vlastní hygieně."

V domovech pro seniory žije asi půl procenta populace a to lidé nad 65 let. Podle ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové by tam nejméně polovina vůbec nemusela být. Například sedm procent lidí sem šlo proto, že se domnívali, že na to mají věk. Další se cítili doma osamělí. V Česku podle ministryně citelně chybí jiné služby, například terénní práce a domácí péče. Jak uvádí Lucie Vidovićová, kvalita domů pro seniory však není tak špatná, jak by se mohlo na první pohled znát.

"Velká většina našich respondentů se s takovým jednáním nesetkala, ale stále ještě existují rezervy v určitých oblastech. Ale už dnes jsme na tom poměrně dobře a hodně pomohl nový zákon. Péče je zajištěná díky standardům kvality."