Začíná 60. ročník festivalu Pražské Jaro

London Symphony Orchestra
0:00
/
0:00

V Praze začíná ve čtvrtek festival Pražské jaro, který je každoročně největší hudební událostí roku. Letošní ročník je už 60. v pořadí. Zatímco loňský ročník byl ve znamení výročí tří českých hudebních velikánů Smetany, Dvořáka a Janáčka, na letošním ročníku bude českou hudbu reprezentovat především Josef Suk. Více Jaromír Marek.

Smetanova Má vlast otevírá Pražské jaro už od roku 1952. Festival začíná vždy 12. května, na výročí úmrtí Bedřicha Smetany. Tradiční závěr patří Deváté symfonii Ludwiga van Beethovena. Co dalšího přinese jubilejní festival Pražské jaro? To je otázka pro ředitele festivalu Romana Bělora.

"Šedesátka nás inspirovala k tomu, že v dramaturgii jsme se snažili trochu více rozmáchnout. Zahajovací i závěrečný koncert hrají světovými orchestry. Zahajovací Mou vlast bude hrát London Symphony Orchestra, závěrečný koncert bude patřit Symfonickému orchestru Bavorského rozhlasu, festival hostí i významné maďarské těleso, Festivalový orchestr z Budapešti, už tradičně se účastní všechny tři významné pražské symfonické orchestry a stálým hostem je Janáčkova filharmonie Ostrava a vystoupí i Staatzkapelle Dresden."

Ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor
Po loňském ročníku, který byl věnován především české hudbě se do programu Pražského jara vrací světová klasika, Mozart, Bach nebo Beethoven. Ani česká hudba zde ale chybět nebude.

"Hlavním tématem bude posta Josefu Sukovi. Jeho skladby se budou objevovat v řadě programů, vyvrcholí prvním závěrečným koncertem, který bude dirigovat Libor Pešek. Program je složen ze Sukových skladeb a zazní např. pocta Praze Praga nebo pochod Nový život."

I když letošní ročník festivalu je jubilejní, šedesátý, hlavní oslavy festivalového výročí připravují organizátoři na příští rok. Více Roman Bělor.

"Letošní ročník uzavírá šestou desítku, ale výročí založení, rok 1946, budeme hlavně slavit v roce 2006. Pražské jaro bude zahájeno o den dříve 11. května, kdy Rafael Kubelík řídil jiný koncert. Má vlast byla zařazena až na 12. května, jako pocta Smetanovi."

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro je stálou přehlídkou světových umělců, symfonických orchestrů a komorních těles. První ročník se konal v roce 1946, kdy Česká filharmonie slavila padesát let. Záštitou nad festivalem tehdy převzal prezident republiky Edvard Beneš a v organizačním výboru zasedly významné osobnosti české hudby.