Pražské jaro zahájí polský dirigent Antoni Wit

wit_antoni.jpg

Za necelý týden vypukne v Praze jaro. Pražské jaro. Mezinárodní festival hudby spojený s interpretační soutěží. Festival vznikl v roce 1946 jako symbol obnovy válkou zničené společnosti a letos se koná už po šedesáté čtvrté. Jakou hudbu nabídne, kteří hráči se představí, které české premiéry se v Praze letos na uskuteční?

Ředitel Pražského jara Roman Bělor
Festival každým rokem zahajuje symfonická báseň českého klasika Bedřicha Smetany Má vlast. Koncert je prestižní záležitostí a stává se tradičně předmětem diskusí. Letos dílo nepřednese Česká filharmonie, jíž tato výsada obvykle patřila, ale Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Česká filharmonie festival zakončí. Mou vlast měl dirigovat Fin Neeme Järvi, v pondělí večer ale organizátorům z vážných zdravotních důvodů odřekl. Ředitel Pražského jara Roman Bělor v úterý řekl, že pořadatelský štáb včetně prezidenta festivalu Jiřího Bělohlávka všemi silami hledá náhradu:

"Jsou samozřejmě dvě možnosti. Jedna, že se na nás usměje štěstí a najdeme nějakou významnou dirigentskou osobnost, která ten záskok stihne. Druhá, ke které se ve shodě s Jiřím Bělohlávkem možná přikláníme, a není to jenom z nouze ctnost, dát šanci nějaké výrazné osobnosti z nastupující dirigentské generace, s tím, že to bude investice do budoucna."

Nakonec ale padla volba na pětašedesátiletého polského dirigenta Antoniho Wita z varšavské filharmonie. "Wit není divákům Pražského jara neznámý, vystupoval zde již v roce 1974 a můžeme ho považovat za kompetentní náhradu Neeme Järviho," uvedl dramaturg festivalu Antonín Matzner.

Festival už před časem postihla jiná programová změna, totiž že nevystoupí Šanghajský symfonický orchestr, který zrušil své turné po Evropě. Nahradí ho Pražská komorní filharmonie ve stejném repertoáru se svým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou. Bělor sdělil, že sólistou Klavírního koncertu b moll Petra Iljiče Čajkovského zůstává mezinárodně uznávaný americký klavírista čínského původu Mej-Tching Sun.

Nadcházející 64. ročník přehlídky Pražské jaro začne 12. května a potrvá do 3. června. Nabídne více než 50 koncertů a osm divadelních představení. Festival má záběr od klasické hudby, symfonické hudby, jazzu, pěveckých a klavírních recitálů až po starou hudbu a varhanní koncerty. Přijedou velká tělesa z Německa a Lucemburska, sólisté z Číny, Spojených států, Španělska a další. Jaká bude nabídka české hudby?

"Samozřejmě že v tom letošním jubilejním roce Bohuslava Martinů je ten primární zájem soustředěn na jeho tvorbu, a víceméně tomu tak bude i v příštím roce, kdy budeme vzpomínat 120. výročí skladatelova narození."

říká dramaturg Antonín Matzner. Bere do ruky program a namátkou vybírá další české autory:

"Teď moje oko padlo jednak na koncert Českého noneta, tam dojde k zajímavému spojení noneta Bohuslava Martinů z posledního roku jeho života, který věnoval Českému nonetu, s hudbou jeho francouzského učitele Alberta Roussela i jeho jediného českého žáka, později exilového skladatele Jana Nováka. A zazní tam zároveň i nonet Geraldiny Muchové, manželky Jiřího Muchy, který byl libretistou Polní mše Martinů. A konečně v tom našem dlouhodobém projektu mapování kvartetní tvorby skladatelů 20. století dojde v letošním roce ke kompletnímu provšedení smyčcových kvartetů nedávno zesnulého českého skladatele Viktora Kalabise v interpretaci Kociánova kvarteta a mladých hráčů Zemlinského kvarteta."

K velkým českým premiérám letos na Pražském jaru nedojde, přestože v posledních letech festival skladby do svého programu objednával. Podle Antonína Matznera se nepodařilo se sladit termín konání s procesem vzniku děl.

"Žádná vyložená premiéra nebude, ale už teď vám můžu prozradit, že v příštím, jubilejním ročníku zazní nový klavírní koncert, který pro Pražské jaro komponuje Milan Slavický a zazní v intepretaci vítěze naší soutěže Martina Kasíka."

Diváci proto v programu můžou najít pouze premiéry menších děl. Například na koncertu sdružení Konvergence skladbu Marie Sommerové Já sám, je výrok Hospodinův nebo jinde skladbu Pavla Zemka Zvony světla:

"Zazní v úplné premiéře smyčcový kvartet soudobého mladého skladatele Pavla Zemka, pro uvedení na Pražském jaru ho objednala Terezínská nadace (Terezín Chamber Music Foundation) z amerického Bostonu. Přednese ho americký Hawthorne String Quartet. je rovněž potěšitelné, že dojde k jedné domácí premiéře sopudobé skladby našeho mladého autora Adama Skoumala, která ovšem už zazněla dříve na zahraničních pódiích. Skladba se jmenuje Djinia a přednese ji legendární houslista Shlomo Mintz."

Nabídku Pražského jara letos opět rozšíří spolupráce s Národním divadlem Praha a Státní operou Praha. Zájemci uvidí představení oper Rusalka, Evžen Oněgin a Rinaldo. Rusalka bude uvedena v premiéře a podle ředitele Národního divadla Ondřeje Černého stojí za pozornost pro účast mladé generace hudebníků:

"Jiří Heřman se poprvé jako šéf opery ocitá také za režisérským pultem, dirigentem bude současný šéfdirigent Pražské komorní filharmonie Jakub Hrůša. To pojetí se snaží nahlédnout téma zevnitř, otevřít potenciály Rusalky, otázky mezilidských vztahů, žena - muž, introspekce a hledání sebe sama. Je myslím dobře, že se Rusalka objeví v jiném pojetí, než je to tradiční pohádkové."

Do programu letošního ročníku bylo už podruhé zařazeno promítání jednoho z klasických filmů němé éry doprovázené dodatečně zkomponovanou a živě hranou hudbou. Letos se představí Jan Klusák s doprovodem ke slavnému dílu režiséra Gustava Machatého Erotikon.