Začíná kampaň k očkování, cílem je přihlášení 70 procent lidí

Národní kampaň na podporu očkování proti nemoci covid-19 nazvaná Udělejme tečku dnes v podvečer odstartuje prvními televizními spoty na komerčních televizních stanicích. Cílem je, aby se k očkování přihlásilo 70 procent české populace. Její autoři z iniciativy Cesta ven o tom dnes informovali novináře. Úřad vlády zaplatil za návrh kampaně 4,2 milionu korun bez DPH, ministerstvo zdravotnictví nakoupí prostor v médiích až za 50 milionů korun. Vládu už dříve kritizovali odborníci i opozice kvůli tomu, že kampaň nezahájila před několika měsíci.

Video ukazuje reálné osoby, na jejichž životě se epidemie podepsala. Právě myšlenka, že epidemie už je dlouhá a všichni už chtějí vidět její konec, je podle autorů kampaně heslo, které všechny v ČR spojuje. Podle březnového průzkumu agentury Nielsen se chce určitě nechat očkovat 28 procent lidí a "spíše ano" 23 procent Čechů. Vakcínu určitě nechce 16 procent, spíše nechce 12 procent a 16 procent neví. Definitivně rozhodnuto tak není 51 procent lidí.

"Komunikace není primárně určena těm, kteří očkování zcela odmítají, ale těm, kteří nad očkováním ještě váhají nebo nemají dostatek informací," uvedl v tiskové zprávě člen realizačního týmu ministerstva zdravotnictví a armády Daniel Köppl. Lidem je tak podle iniciativy Cesta ven třeba sdělit, že vakcíny jsou účinné, rozptýlit jejich obavy z vedlejších účinků a prezentovat očkování jako cestu k normálu.