Zajímavosti ze světa filmu

U další části kulturního magazínu vás vítá Evelina Himalová.

Řeč bude dnes především o filmu. Nejprve o filmové básni "Kytice", pod níž je mezi jinými tvůrci podepsána podnikatelka slovenského původu trvale žijící v Praze, herečka, scenáristka a producentka, manželka režiséra Juraje Jakubiska, Deana Horváthová. Snímek natočený na motivy stejnojmenného baladického díla Karla Jaromíra Erbena měl světovou premiéru loni 6.prosince ve dvanácti kinosálech nového multiplexu "Ster Century" ve Slovanském domě, jíž byla současně slavnostně otevírána tato významná pražská kulturní památka po rozsáhlé rekonstrukci. Neuplynuly ani dva měsíce a totéž multikino uvítalo stotisícího diváka zmíněného filmu, který se stále drží na předních místech žebříčku nejnavštěvovanějších.

V současné době je na třetí příčce za Renčovým písničkovým retrosnímkem z šedesátých let "Rebelové" a Troškovou pohádkou "Z pekla štěstí II". Podle statistiky z minulé neděle zhlédlo "Kytici", na jejímž scénáři spolupracoval režisér, scenárista a kameraman František Antonín Brabec s Milošem Macourkem a do hlavních rolí obsadil Dana Bártu, Lindu Rybovou, Bolka Polívku, Zuzanu Bydžovskou, Věru Galatíkovou, Jiřího Schmitzera, Annu Geislerovou, Stellu Zázvorkovou a Karla Rodena, už více než 200.000 diváků. Jak vzniklo toto pozoruhodné filmové dílo, které je sestaveno ze sedmi vypjatých příběhů s pohádkovými až hororovými prvky - od "Kytice", "Vodníka", "Polednice", "Svatební košile", "Dceřiny kletby", "Kolovratu" až po "Štědrý večer", příběhů, které se mohly odehrát kdykoli a kdekoli, tedy i dnes, protože jsou o lidských láskách a vášních, touhách, posedlostech i sobectvích, jež se staletími nemění - na to jsem se producentky Deany Horváthové-Jakubiskové zeptala... prozradila závěrem své záměry s filmovou básní "Kytice" její producentka Deana Horváthová-Jakubisková. Přestože z našich zpráv už znáte oficiální výsledky sobotního vyhlášení "Českých lvů 2000", připomenu, že snímek byl nominován na prestižní cenu České filmové a televizní akademie hned v několika kategoriích: nejlepší film, nejlepší kamera, nejlepší střih, nejlepší zvuk, nejlepší hudba a nejlepší výtvarný počin. Plakát k filmu "Kytice", vytvořený Jurajem Jakubiskem, získal ocenění jako nejlepší filmový plakát loňského roku už na nominačním večeru v pražské Lucerně 13. února.

Mladý režisér Jan Hřebejk, který točí úspěšné filmy, se po velkém boomu s filmem "Pelíšky" může těšit z dalších poct: Jeho snímek "Musíme si pomáhat" měl nejen šest nominací na domácího "Českého lva 2000", jednu na Cenu filmových kritiků a jednu na ocenění za nejlepší filmový plakát, ale dostal se i do nominace na nejprestižnější světovou filmovou cenu - "Oscara" - v kategorii nejlepší zahraniční snímek. Ceny slavnostně vyhlásí Americká filmová akademie 25.března v Los Angeles. Ještě předtím - po zámořské premiéře na festivalech ve Vancouveru a v Palm Springs, odkud si Hřebejkova hořká komedie z období okupace přivezla Ceny diváků - snímek zabodoval i na mezinárodní přehlídce nezávislých filmů "Sundance 2001" v americkém horském městečku Park City, dějišti příštích Zimních olympijských her, kde byl uveden v konkurenci 27 neamerických snímků.

Projekci doprovázel pětiminutový potlesk publika vestoje, o filmu "Musíme si pomáhat" se psalo v předních časopisech. A protože právě na tomto festivalu se uzavírají obchody, úspěch snímku mu pootevřel "vrátka" na americký a kanadský distribuční trh, jak o tom podrobněji uslyšíte přímo z úst režiséra Jana Hřebejka. Podle prvních informací by se měl už na jaře promítat v 25 severoamerických městech... K triumfům Jana Hřebejka uvedu ještě dva domácí: na lednovém Febiofestu obdržel jeho nový film výroční novinářskou cenu "Kristián 2000" za nejpozoruhodnější tvůrčí čin v oblasti hraného filmu, a v minulých dnech letošní Cenu za vynikající kameramanské dílo, kterou uděluje Asociace českých kameramanů, Jan Malíř z jeho filmařského týmu - právě za práci na snímku "Musíme si pomáhat".

Reprízou pořadu z roku 1996 "Dneska je party" aneb "Pocta Zdeňku Borovcovi" zavzpomínala minulou neděli a ještě v pondělí Česká televize na jednu z nejvýznamnějších osobností české populární hudby, textaře Zdeňka Borovce, který zemřel 18. února ve věku 69 let. Říkalo se o něm, že umí napsat dobrý hit. Svými písňovými texty se podílel na stovkách možná tisících pořadů Československé televize a později České televize. V pořadu "Dneska je party" uvedl Marek Eben Borovcovy písničky v interpretaci Lucie Bílé, Karla Gotta, Petry Janů, Jiřího Korna, Marty Kubišové, Heleny Vondráčkové a Jitky Zelenkové za doprovodu Big Bandu Felixe Slováčka. Borovec spolupracoval s mnoha zpěváky, od Milana Chladila a Yvetty Simonové přes Helenu Vondráčkovou a Karla Gotta až k nejmladším interpretům. Ještě nedávno napsal texty k muzikálům "Dracula" či "Monte Cristo".

Jeho písničky znějí také v novém českém filmu Filipa Renče "Rebelové". Ze soundtracku k tomuto filmu, který se pravděpodobně pro velký divácký zájem a i vzhledem ke svému otevřenému konci dočká pokračování, jsme na závěr dnešního "Kulturního magazínu" vybrali písničku "Jezdím bez nehod". Tato ukázka je naší skromnou poctou vynikajícímu textaři Zdeňku Borovcovi...