Zaorálek chystá etický kodex, poslanci v jeho smysl moc nevěří

Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se shodl s lídry parlamentních stran na nutnosti vytvoření etického kodexu zákonodárce, který by měl stanovit určitá pravidla chování poslanců a senátorů. Kodex, který vypracuje Zaorálek, má přispět k posílení důvěryhodnosti politických institucí. Členové parlamentu by ho měli dobrovolně stvrdit. Řadoví poslanci, které oslovila ČTK, ale ve smysl chystaného kodexu příliš nevěří.

Kodex by stanovil třeba pravidla pro kontakt poslanců a senátorů s podnikatelským prostředím. Měl by zabránit tomu, aby si strany navzájem přetahovaly své zákonodárce. Zaorálek neuvedl, kdy kodex vznikne a kdo a v jaké podobě ho přijme. O pracovní verzi dokumentu bude se šéfy stran v budoucnu znovu jednat. Do přípravy chce zapojit také předsedu Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL).

"Nemá to žádný smysl a je to spíš směšné," soudí o chystané iniciativě politolog Rudolf Kučera. Zdůraznil, že poslanci sami dobře vědí, co je etické a co ne. Přesto se někteří z nich chovají neeticky, protože jim to v nynější podobě politického systému přináší výhody. "Problémy politické scény mají kořeny někde úplně jinde a deklaratorní text to nevyřeší," myslí si Kučera. Poukázal na propojení ekonomických zájmů různých skupin s politikou, na lobbistické agentury a na to, že korupční skandály v Česku většinou vyzní do ztracena. Zaorálkova schůzka s šéfy stran a jejich rozhodnutí o přípravě etického kodexu zákonodárce byly reakcí na případ unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Tento politik tvrdí, že mu před třemi týdny muž pověřený ODS nabídl deset milionů korun, když nepodpoří novou vládu. ODS to popřela. Občanští demokraté chtějí Kořistku zažalovat za pomluvu a jako odškodnění budou od něj žádat stejnou částku, tedy deset milionů.

Poslanci pochybují, že chystaný dokument dokáže změnit politickou kulturu v zemi. "Zdá se mi to problematické. Mám pochybnosti, zda se takový kodex vůbec podaří vypracovat," soudí doyen poslaneckého sboru Zdeněk Jičínský (ČSSD). Skeptický je i komunista Karel Vymětal. "Je možné, aby něco takového vzniklo, o efektu už tak nejsem přesvědčen. Ve sněmovně se v praxi ukazuje, že možné je úplně všechno a nemyslím, že by to změnil nějaký papír," řekl ČTK.

Poslanec ODS Marek Benda je přesvědčen, že záměr vypracovat etický kodex je jen další zastírací manévr, jak chce Zaorálek odvrátit pozornost od "absurdního programového prohlášení" vlády. Podobné dokumenty sice podle něj mohou fungovat lépe než zákony se sankcemi, ale vytváří se v průběhu času, nenásilně. "Pokud se to někdo pokusí dát na papír, nemusí to být na škodu, ale nemyslím si, že někdo napíše geniální list a scéna se změní," uvedl Benda.

Zaorálek nechtěl upřesnit, jak bude kodex upravovat kontakty poslanců a senátorů s podnikateli a jak zabrání tomu, aby si strany vzájemně přetahovaly zákonodárce. Uvedl jen, že se chce inspirovat podobnými kodexy, jež podle něj existují v USA, Německu a dalších zemích. "S detaily bych počkal, až budeme mít hotový text," řekl. "Přihlášení se k etickému kodexu bude v principu dobrovolným aktem každého zákonodárce," vysvětlil šéf sněmovny. Kodex by neobsahoval sankce za porušení svých zásad. Poslanci a senátoři by se ke kodexu přihlásili dobrovolně.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček k tomu dodal, že porušení kodexu by bylo odsouzeníhodné. "I když tam nebude sankce, je tady naděje, že pokud někdo poruší tento kodex, tak to bude odsouzeníhodné a každému nám to spočítá početná řada našich voličů," řekl. Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska se účastníci schůzky shodli, že zákony jsou minimum morálky. Uvedl, že na zákonodárce by měly být kladeny ještě vyšší požadavky a nad zmíněným minimem by měl existovat ještě etický kodex chování zákonodárce v různých oblastech.