Zaorálek nabídl Klausovi veřejnou debatu o evropské ústavě

Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek nabídl prezidentu Václavu Klausovi veřejnou debatu o evropské ústavě. Jako první téma debaty navrhl to, zda a jak evropská ústava mění a posouvá suverenitu členských zemí Evropské unie. Veřejné debaty by se podle Zaorálka mohli zúčastnit odborníci, kteří by reprezentovali různé strany sporu o euroústavu.

Zaorálek a Klaus se v posledních týdnech dostali do ostrých sporů a Prezident šéfa sněmovny obvinil z toho, že svými veřejnými výroky zpochybnil věcnou debatu o ústavní smlouvě EU a podněcuje vášně vztahující se k tomuto tématu. Podle Zaorálka "prezident pokračuje dále ve stylu: nemá smysl vést polemiku s těmi, kteří se mnou nesouhlasí". Tyto lidi "pouze karikuje a rozdává jim špatné známky", uvedl.

"Já osobně bych dával přednost jinému řešení, ne přímé konfrontaci, protože pan prezident v ní nevyhraje," reagoval na Zaorálkův návrh premiér Jiří Paroubek. Dodal, že "obě dvě kampaně, vládní i prezidentská, mohou běžet vedle sebe. Lidé už mají dost konfrontačních kampaní. Tím ale neříkám, že taková diskuse je špatná."