Týden v ČR

Villa Tugendhat
0:00
/
0:00

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se ve středu rozhodl ukončit členství v ČSSD. Prezident Václav Klaus proslul v zahraničí svou nedůvěrou ke zprávám klimatologů o oteplování planety Země. Funkcionalistickou vilu Tugendhat Brno potomkům původních majitelů dobrovolně nevydá.

Miloš Zeman,  foto: ČTK
Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se ve středu rozhodl ukončit členství v ČSSD. Odchod ze strany zdůvodnil tím, že trestní oznámení, které na něj bylo podáno v kauze Altner, inicioval podle jeho informací předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten to ale popírá. Jiří Paroubek dlouhodobě Zemanovi vytýká, že s advokátem Zdeňkem Altnerem, kterému sociální demokracie několik let dluží honorář za to, že pro ni vysoudil Lidový dům, uzavřel smlouvu s tak přísnými sankcemi. Kvůli nim teď advokát od strany vymáhá skoro 20 miliard korun. Ve středu ČSSD oznámila, že na Altnera podá trestní oznámení kvůli podezření z vydírání. Jiřího Paroubka svým způsobem mrzí rozhodnutí Miloše Zemana odejít ze strany:

"Já bych byl rád, kdyby Zeman zůstal ve straně a kdybychom se mohli dohodnout na nějaké spolupráci. To byla moje politika. Já jsem zapomněl všechny ty urážky ze strany Miloše Zemana v minulosti. Miloš Zeman se ukazuje jako člověk, který není dostatečně velkorysý. Já jsem mu několikrát nabídnul ruku. Je to každopádně škoda, protože Miloš Zeman ještě mohl hodně udělat pro Českou republiku."

Zeman navíc opustil sociální demokracii dva dny před sjezdem, který měl do funkce předsedy znovu zvolit Jiřího Paroubka, jehož Zemanovo nařčení rozladilo:

"Jestli to bude opakovat, tak na něj podám trestní oznámení, protože nic takového jsem neudělal. Myslím si, že to jsou zoufalé snahy Miloše Zemana jak negativním způsobem ovlivnit sjezd sociální demokracie. Myslím, že Miloš Zeman by měl zpytovat svědomí, jakou smlouvu podepsal."

Zemanův krok zaskočil i jeho příznivce ve straně. Podle některých sociálních demokratů je unáhlený a nic neřeší:

"Na druhou stranu si myslím, že bych ty věci vyřizoval na půdě sociální demokracie. Přál bych si, aby Miloš Zeman neodešel ze sociální demokracie," soudí zastupitel Ústeckého kraje za ČSSD Jaroslav Foldyna.


Prezident Václav Klaus proslul v zahraničí svou nedůvěrou ke zprávám klimatologů o oteplování planety Země. Byl proto osloven republikánskými kongresmany USA, aby se zúčastnil rozpravy na toto téma. Jeho oponentem měl být bývalý americký viceprezident Al Gore. Klaus na otázky kongresmanů odpověděl písemně.

Veřejné diskuse o změnách klimatu označil za "mediálně řízenou hysterii, která se zakládá na spekulativních a nezvratné důkazy postrádajících teoriích." Důsledkem toho zákonodárci podle Klause "přijímají nesmírně nákladné programy, které vedou k plýtvání omezenými zdroji proto, aby zastavili pravděpodobně nezastavitelné změny klimatu, které nejsou způsobeny lidským chováním, ale přirozenými jevy."

Klausovy názory komentuje český klimatolog Jan Pretel. Podle něj už dnes v oboru klimatologie neexistuje žádná autorita, která by stejně jako Klaus tvrdila, že změny klimatu nejsou dílem člověka:

Foto: Evropská komise
"Z hlediska ekonomického řada těch obav, které pan prezident vyjadřuje, je možná oprávněných. Obavy z toho, že snižování emisí by nás stálo - a nejenom jako Českou republiku, ale jako celý svět - velmi mnoho peněz. Ale já ovšem bohužel nechápu důvody, které pana prezidenta vedly k tomu, že celou problematiku převedl pouze na ekonomiku. Nemohu se ztotožnit s tím, že pan prezident nevidí problém globálního oteplování planety. On tam v jedné pasáži dokonce říká, že se touto problematikou zabývat nebude. Ve mně samozřejmě potom vyvstává otázka: když se touto problematikou nezabývám, mám vůbec právo hovořit o ekonomických dopadech ve zcela obecné poloze?"

Čeští politici upozorňují, že Klausovo vystoupení rozbíjí mezinárodní pozici České republiky.

"Česká vláda tady vystupuje naprosto nekonzistentně. Na jedné straně podepisuje dokument evropský, a na druhé straně její prezident, který je součástí exekutivy, hlásí úplně opačný názor,"říká místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD.


Vila Tugendhat
Funkcionalistickou vilu Tugendhat Brno potomkům původních majitelů dobrovolně nevydá. Letos v lednu sice brněnští zastupitelé nárok rodiny na vrácení vily uznali, ale pod podmínkou, že ji vydá stát. Státní instituce však tento postup odmítly. Zastupitelé nyní rozhodli, že nesouhlasí s jejím bezúplatným převodem. Podle primátora Romana Onderky proto, že není ze zákona možný:

"Legislativa nám říká, že je zde nějaký restituční zákon, který řeší tuto problematiku z pozice státu, ne z pozice města. A jestli někdo říká, že město Brno mohlo tento majetek darovat nebo nějakým jiným způsobem převést, například prodejem, tak já jsem na to reagoval, že to možné není. V ten moment by se město dostávalo do velkých problémů a myslím si, že zastupitelé si to uvědomili."

Právník rodiny Tugendhatových Augustin Kohoutek připustil, že potomci budou vilu vymáhat soudně. S rozhodnutím zastupitelů nesouhlasí:

"Podle našeho názoru jak obec, tak stát propásli možnost napravit jednu z největších majetkových křivd, která se udála během holokaustu."