Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Spekulace o dalším vývoji povolebního vyjednávání jsou hlavní náplní komentářů českého tisku. Podle Hospodářských novin Mirek Topolánek žije v naději, že se mu nakonec podaří sestavit menšinovou vládu. List soudí, že Václav Klaus nemohl v pátek udělat nic než Mirka Topolánka zdvořile vypoklonkovat. Premiérem ho jmenovat nehodlal, neboť by země měla dva premiéry naráz.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Spekulace o dalším vývoji povolebního vyjednávání jsou hlavní náplní komentářů českého tisku. Podle Hospodářských novin Mirek Topolánek žije v naději, že se mu nakonec podaří sestavit menšinovou vládu. List soudí, že Václav Klaus nemohl v pátek udělat nic než Mirka Topolánka zdvořile vypoklonkovat. Premiérem ho jmenovat nehodlal, neboť by země měla dva premiéry naráz. Navíc má Klaus podle listu očividně dojem, že s Jiřím Paroubkem by určitě nějakou dohodu uzavřít šlo, jen kdyby se ODS trochu víc snažila. Dal mu proto další týden na jednání. Podle deníku zbývá možnost, že Topolánek najde řešení, za které by si nemusel naplivat do obličeje. Předseda ODS patrně před sebou vidí zužující se, ale pořád schůdnou cestu k menšinové vládě, která by nevypadala jako pakt s ČSSD: kdyby pro ni získal podporu (a možná i kandidáty) lidovců či zelených. O této jeho naději ví ale Paroubek také a baví se už předem, píše list.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Podle deníku Právo je nejlepším východiskem ze současné situace koalice ODS a ČSSD. Velkokoaliční vládnutí je podle listu sice hrobem řady programových priorit zúčastněných, je to však také pravdě nejvíc podobný obraz názorů voličů, kteří prostě rozdali karty tímto způsobem. Velká koalice nemusí znamenat konec reforem, může znamenat změnu jejich podoby, soudí list. Naopak za nemravné považuje deník Právo hlasy volající po předčasných volbách. Je to do nebe volající drzost za situace, kdy zdaleka nebyl zahájen ústavní postup, který ústava předepisuje po každých sněmovních volbách, píše deník. Řeči o předčasných volbách jsou proto podle listu znakem diletantismu a přiznáním prohry.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Podle Mladé fronty Dnes jsou předčasné volby právě tou nejpravděpodobnější variantou. Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem si nejsou ani o krok blíž než po volbách a jejich strany za nimi stojí jako sbor robotů. Vyjádřeno sázkovým kurzem dává deník této variantě šanci 1:4. Kurz 1:7 pak má podoba velké koalice, v jejíž vládě určitě nebude Paroubek a možná ani Topolánek. Kompromisu totiž brání nedůvěra mezi ODS a ČSSD. Menšinová vláda ODS podpořená všemi ostatními demokratickými stranami má podle listu kurz 1:10, jelikož Paroubek si takový kabinet nepřeje a má skoro všechny možnosti, jak tomu zabránit. Na druhou stranu však může za takový ústupek hodně chtít, píše deník. Poloúřednická vláda, jak po ní touží Paroubek, pak má podle listu kurz 1:20. Topolánek by totiž musel dostat úpal, aby na něco takového přistoupil, soudí Mladá fronta Dnes.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvažuje o tom, že by obměnil nynější dosluhující vládu a ucházel by se s ní ve sněmovně o důvěru. Záložní varianta, jak Paroubek tento plán nazývá, by v podstatě znamenala částečné obejití prezidenta Václava Klause, který má pověřit některého z politiků sestavením vlády. Plán by byl realizovatelný nicméně jen tehdy, pokud by prezident při obměně kabinetu přijal demise ministrů a jmenoval nové. Informují o tom Lidové noviny. "Je zřejmé, že jakmile bych udělal obměnu vlády, tak bych mohl jít já do Poslanecké sněmovny pro důvěru,"řekl Jiří Paroubek deníku. Podle politologa Jana Bureše by takový postup zřejmě protiústavní nebyl. Zároveň se ale domnívá, že jde spíše o varování adresované Mirku Topolánkovi, aby se měl snahu dohodnout. "Je věc premiéra Paroubka, jestli takovýto krok učiní,"řekl Lidovým novinám mluvčí prezidenta Petr Hájek. Zda by Klaus demise přijal, neuvedl. O obměně dosluhující vlády hovořil v neděli i poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek. Pokud by ani po sedmé volbě šéfa sněmovny nebyla dolní parlamentní komora ustavena, zváží podle něj sociální demokraté rekonstrukci dosluhujícího kabinetu. Například by byli vyměněni ministři US-DEU. Proti takovému postupu se ale ostře ohradil předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Takový postup je podle něj nepřijatelný.


Tuzemští podnikatelé se bojí většího zdražení energií v souvislosti s výsledky nedávné aukce energie elektrárenského gigantu ČEZ. Podle ní stoupne cena proudu pro firmy o 17 procent. Podle antimonopolního úřadu by zdražení elektřiny mělo mít strop, informuje Mladá fronta Dnes. Sdružení velkých spotřebitelů energií se v minulých dnech obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s požadavkem, aby se pokusil růst cen elektřiny přibrzdit, píše list. Spotřebitelé podle deníku chtějí dosáhnout toho, aby ČEZ nesměl zdražit velkoobchodní cenu proudu pro své odběratele nad úroveň, které dosáhne v aukci. Část elektřiny ČEZ prodává v aukci právě proto, že mu to nařídil antimonopolní úřad, aby snížil jeho více než 60procentní podíl na trhu. Nyní by mohl úřad své požadavky ještě rozšířit. "Zastropovat cenu podle aukce není hloupý nápad. Nebudeme zahajovat správní řízení, ale vyžádáme si stanovisko ČEZ a zkusíme se domluvit. Podle tohoto principu by se mohly uzavírat smlouvy už na příští rok,"řekl Mladé frontě Dnes předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Velké firmy se obávají, že pokud aukce proudu ukázala zvýšení velkoobchodních cen o 17 procent, skutečnost bude ještě horší. Loni se cena na aukci vyšplhala o 15 procent, podniky však platí podle průzkumu Sdružení letos v průměru o 21 procent víc, výjimkou není ani zdražení o 30 procent. "Máme případy firem, které si už začaly dělat studie, jestli by nebylo výhodnější jít s výrobou za levnější energií dále na Východ,"řekl deníku tajemník sdružení Zdeněk Piskač. Většina manažerů firem oslovených Mladou frontou Dnes se shodla, že dominantní ČEZ zvyšuje ceny proudu neoprávněně vysoko. "Nemůžeme se ubránit dojmu, že ČEZ spíše využívá svého monopolního postavení na trhu a snaží se o postupné zvyšování cen,"řekl listu šéf Central Group Aleš Novotný.


Foto: ČTK
Nový silniční zákon, který přinesl mimo jiné bodový systém hodnocení přestupků, je podle 55 procent občanů příliš přísný. Myslí si to především muži, u žen nová pravidla našla více pochopení. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který zveřejnila Mladá fronta Dnes. Za správnou označilo normu 42 procent mužů a 55 procent žen. Podle zbylých je příliš přísná. Lidé se v průzkumu vyslovovali také k rychlostním limitům na dálnici a v obci. Zatímco v případě dálnic byla nadpoloviční většina odpovídajících (56 procent) pro zvýšení maximální povolené rychlosti z nynějších 130 na 160 kilometrů v hodině, se současnou padesátkou v obci lidé souhlasí. Pro její zachování se vyslovilo 61 procent respondentů, píše list. Čtvrtina oslovených se také v průzkumu přiznala k tomu, že by byla ochotna nabídnout policistovi úplatek. Agentura Median zjišťovala názory veřejnosti na nový silniční zákon pro Mladou frontu Dnes již jednou. Tehdy z průzkumu vyšlo, že změnu schvaluje 67 procent lidí. Za zbytečnou šikanu označilo novou normu upravující provoz na silnicích 30 procent oslovených.