Zaorálek vybídl KLDR k návratu k rozhovorům o jaderné krizi

Předseda české Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek vyzval v sobotu v Pchjongjangu severokorejské vedení, aby se vrátilo k šestistranným rozhovorům o krizi kolem severokorejského jaderného programu. Mezinárodní jednání je podle něj nezbytnou cestou k uklidnění situace a k nalezení řešení. Zaorálek, který přiletěl na návštěvu KLDR se skupinou poslanců zastupujících všechny politické strany ve sněmovně, jednal s předsedou severokorejského parlamentu Čche Tche-pokem. Čche vytknul představitelům Spojených států, že svými výroky urážejí severokorejský režim a nešetří hrozbami, že vláda v Pchjongjangu bude svržena. To označil také za jeden z důvodů, proč se Pchjongjang nechce vracet k mnohostranným jednáním, jejichž tři předchozí kola skončila loni v červnu takřka bezvýsledně. Zároveň prohlásil, že KLDR je nucena se nadále opírat o svou armádu, aby si zajistila vlastní bezpečnost. Šéf severokorejského parlamentu byl loni v březnu v České republice. Tehdy řekl, že Severní Korea by uvítala, kdyby se Česká republika více angažovala při snižování napětí na Korejském poloostrově.

Zaorálek vyslovil názor, že překážkou v jednání může být sama podstata vedení rozhovoru, v nichž mohou mít Severokorejci dojem, že se s nimi nejedná čestně. Řekl, že by se měla stanovit přesná pravidla, na jejichž základě by se vedla další vyjednávání. Pokud má KLDR výhrady, zejména proti přístupu USA, pak by mělo být v jejím největším zájmu, aby se otázka jejího jaderného programu probírala na širším fóru, kde může předložit své argumenty, dodal. Šestistranná jednání vedla KLDR s USA, Jižní Koreou, Japonskem, Čínou a Ruskem.

Šéf sněmovny v rozhovoru se skupinou českých novinářů podotkl, že Severní Korea může vnímat Českou republiku jako možného prostředníka, který by tlumočil severokorejské postoje českým spojencům, tedy především USA. Podle Zaorálka nemá Pchjongjang "jistotu dalšího postupu" a dává najevo, že se snaží dosáhnout v krizi určitého pokroku. Vyvíjení přílišného nátlaku na KLDR, který by ji zahnal do kouta, pak označil za nejhorší řešení.

Zaorálek v přítomnosti Čchea také připomněl, že KLDR a Česko měly v dějinách podobný osud, kdy musely čelit tlakům mnohem silnějších sousedů, a že obě země se shodují v tom, že "velcí nemohou urážet malé". Rovněž ale se zřetelnou narážkou na poměry v Severní Koreji zdůraznil, že nelze přijmout utrpení, mučení a hrubost, ať se děje kdekoli na světě.