Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podle Lidových novin nepřímo vyzval, aby se policie zabývala kondolencí českých komunistů k úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Předseda KSČM Vojtěch Filip minulý týden ocenil zesnulého slovy, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu". Filip nevidí na své kondolenci nic závadného.

Foto: ČTK
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podle Lidových novin nepřímo vyzval, aby se policie zabývala kondolencí českých komunistů k úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Předseda KSČM Vojtěch Filip minulý týden ocenil zesnulého slovy, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu". Filip nevidí na své kondolenci nic závadného."Česká republika má s KLDR normální diplomatické styky. Poslal jsem jen běžné vyjádření soustrasti a nevidím na tom nic divného. Stejně tak jsem držel minutu ticha za Václava Havla,"řekl Filip Lidovým novinám. V dopise do Severní Koreje například napsal, že "KSČM pevně věří, že korejská strana práce i nadále povede hrdinný boj za obranu socialismu ve vaší krásné zemi". Podle Pospíšila by měly orgány činné v trestním řízení šetřit, zda Filip neporušil zákon, když vyjádřil sympatie k hnutí založenému na potlačování lidských práv a svobod. Podle právníků by ale bylo hodně obtížné hnát šéfa českých komunistů před soud. Zároveň není jisté, zda kondolence vůbec naplňuje skutkovou podstatu takového činu. Další vládní politici míní, že by trestní oznámení předsedovi KSČM zbytečně přidávalo na popularitě.


Stát se odvolá proti rozhodnutí švýcarského soudu, který před týdnem zamítl připojení České republiky k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informují o tom Lidové noviny s odvoláním na mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba. Podle Švýcarů vznikla Česku škoda 3,4 miliardy korun. Na to, že švýcarský soud žádost ministerstva financí zamítl, upozornil v pátek server Česká pozice. O možnosti připojit se k řízení informovala švýcarská prokuratura české úřady už v roce 2006, a nikoliv až letos v září, jak tvrdí některé české úřady, citoval švýcarský tisk z rozhodnutí soudu. Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 miliónů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Praha začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob řekl, že i kdyby nevyšlo odvolání, má stát ještě tři možnosti, jak se k penězům dostat. Šestice stíhaných Čechů obvinění označila za konstrukci a je prý připravena doložit, že zablokované peníze nepocházejí z majetku státu ani Mostecké uhelné společnosti.


Foto: Archiv Českého rozhlasu
Lessyho představa reformy policie u ředitelů tvrdě narazila, uvádí deník Právo o reformě policejního prezidenta. Chvíli to vypadalo na velké usmíření, ale napětí mezi špičkami policie a resortu vnitra se tento týden vrátilo v plné síle. Za vším je bouřlivá porada policejního prezidenta Petra Lessyho se všemi klíčovými policejními šéfy. Většina z nich se podle deníku postavila proti jeho představě o reorganizaci nejvyšších pater policie. Právě tímto návrhem přitom Lessy začátkem prosince obměkčil do té doby neústupného ministra vnitra Jana Kubiceho, který tak přestal tlačit na jeho rezignaci. Reorganizace iniciovaná Kubicem má přinést razantní úspory a zeštíhlení přebujelého byrokratického aparátu vedení policie. Tedy přesun důrazu z kanceláří do terénu. Jenže podle mnohých krajských policejních šéfů návrh nepřinese ani úspory, ani tolik potřebnou změnu filosofie.


Foto: ČTK
Nadace, u jejichž zrodu stál Václav Havel, stojí před těžkým úkolem. Musí najít cestu, jak pokračovat bez něj, uvádí Lidové noviny. Správci Havlova odkazu mají odhodlání pokračovat dál. Unisono ale přiznávají, že to po smrti bývalého prezidenta nebude lehké. "Máme-li rozvíjet Havlův odkaz, musíme i rozvíjet instituce, které se k němu bytostně vážou,"říká šéf Nadace Forum 2000 Oldřich Černý. Se jménem bývalého prezidenta jsou spojeny tři významné organizace. První z nich, Nadace Forum 2000, překračuje hranice Česka. Na stejnojmennou konferenci každoročně do Prahy přijíždějí lidé z celého světa. Druhým pilířem Havlovy filantropické činnosti je Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, která pomáhá lidem v nouzi a podporuje kulturu a vzdělávání. Otisk exprezidenta nese i Knihovna Václava Havla, shromažďuje prezidentovo dílo a materiály o něm. Všechny zmíněné instituce chtějí v rozdělané práci pokračovat.


Tři měsíce konkurence na železnici přinesly z pohledu zákazníka samá pozitiva, uvádí Hospodářské noviny. Více vlaků, lepší služby a nižší ceny. Po třech měsících žlutých vlaků RegioJet podnikatele Radima Jančury na českých kolejích se ukazuje, že konkurence funguje. Na trase mezi Prahou a Ostravou ušetří i lidé, kteří vůbec netuší, že jezdí nový dopravce. Nižší ceny mají i České dráhy. Ještě na začátku září byl tisk a občerstvení u Českých drah jen pro první třídu Pendolina, dnes je standardní i ve druhé třídě a rozšiřuje se do dalších vlaků. Levné pivo v Jančurových vlacích přimělo i dráhy zlevnit tento nápoj ve svých spojích. I když si RegioJet brzy získal popularitu a je prakticky plně obsazen, České dráhy na trati mezi Prahou a Moravou stále dominují a nabízejí přes 90 procent sedačkové kapacity. Cestujících ale přibývá jen o jednotky procent. Vyjíždí však více vlaků a výrazně přibylo personálu. Pro dopravce to znamená větší náklady.


Experti upozorňují, že až 30 procent silnic je v havarijním stavu, což zvyšuje nehodovost. Podle správců nejsou na opravy peníze, uvádí Mladá fronta Dnes. Těšíte se na kvalitní povrch jedné z nejnovějších českých dálnic? Rychlost stoupá a náhle přichází něco nevídaného: první vlna, druhá, třetí. Jasně viditelné nerovnosti na rok starém úseku dálničního okruhu kolem Prahy potvrzují, že zárukou hladkého svezení není ani nový úsek silnice. Podle Ředitelství silnic a dálnic, které okruh spravují, se však není čeho bát: vlny na silnici jsou prý záměrné, aby se betonová vozovka mohla časem dotvarovat sama. Podle projektanta by do pěti let mělo zvlnění zmizet, přichází mluvčí firmy Nina Ledvinová se zarážejícím vysvětlením. Dopravní experti upozorňují, že nekvalitní povrchy nebo špatné dopravní značení často výrazně přispívají k tragickým haváriím. Smutné je, že mnohdy na nebezpečnou silnici upozorní až tragédie. Už dva roky se totiž v Česku neprovádí systematické měření vozovek, které problémová místa odhalilo. Když v roce 2008 v Jihomoravském kraji správci kvalitně opravili deset nebezpečných úseků, nehodovost na nich několikanásobně klesla.


Ilustrační foto
Češi chtějí manželství na celý život, každé druhé ale končí rozvodem, píše deník Právo. Najít vhodného partnera a vydržet v jednom manželství celý život zůstává pro 90 procent obyvatel Česka stále největšími životními hodnotami. V počtu rozpadů rodin, ale Češi atakují přední místo v Evropě. S rozhodnutím, že nebudou mít za žádné situace děti, uzavírá manželství jen jedno procento párů. Přesto patří Česko podle výsledků letošního sčítání lidu mezi země, kde klesá nejen porodnost, ale i počet uzavřených manželství. Rok od roku se zvyšuje i věk snoubenců, stejně jako věk žen při narození prvního dítěte. Alespoň jedno dítě si přeje drtivá většina žen - přes 90 procent. Jen zhruba 8 procent žen děti programově nechce. Život v manželství považuje za ideální i po jeho uzavření 74 procent párů. Je to cíl, ale ne každému vyjde. Příčin je celá řada, podotýká socioterapeutka Martina Hronová. Rozhodující je, že je to životní postoj, který ukazuje, že lidé mají určité stabilní životní hodnoty, které jsou občas pod náporem životní reality a konkrétní situace ničeny, ale přesto dál zůstávají.