Přehled tisku

0:00
/
0:00

Končí jedna agónie, uvádí sloupek Lidových novin. Policie zná jméno svého příštího prezidenta. Teď už Petra Lessyho musí jen potvrdit premiér, bylo jasně slyšet z úst ministra vnitra Radka Johna.

Končí jedna agónie, uvádí sloupek Lidových novin. Policie zná jméno svého příštího prezidenta. Teď už Petra Lessyho musí jen potvrdit premiér, bylo jasně slyšet z úst ministra vnitra Radka Johna. John si vůbec nedokázal představit, že by se premiér úsudku "skutečných expertů" z jeho výběrové komise mohl vzepřít. O nezávislosti nejméně pěti z osmi komisařů lze ovšem pochybovat. Bude třeba sledovat, zda tito experti začnou teď v policii strmě povyšovat. Premiér však čekat nemůže. Lessyho zřejmě vetovat nebude, jeho pozornost je ale už možná upřena ke sledovací aféře v Praze 11, kde to s véčkaři nevypadá dobře. Jde i o to, aby si vládní vozík příští dva měsíce zachoval schopnost jet. Pak přijdou návrhy reforem a začne se snad konečně mluvit o tom, kvůli čemu tato vláda konečně vznikla, píší Lidové noviny.


Ilustračnífoto: Czech Coal
Milionové provize z někdejší privatizace Mostecké uhelné společnosti podle informací Mladé fronty Dnes před lety zprostředkovaně získali i oficiální představitelé sociální demokracie. Deník zjistil, že více než 30 milionů korun nejdřív dostala firma, v níž působil tehdejší šéf ekonomické sekce ČSSD Zdeněk Uhlíř - pokladník strany, jejíž vláda doly rozprodávala. Společnost následně převedla deset milionů na účet nadace, které předsedal expremiér a tehdejší předseda ČSSD Stanislav Gross. Švýcarské úřady už dříve zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí české vlády o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět milionů dolarů (tehdy přes 170 milionů Kč) na účet na Gibraltar. Stát akcie prodal za 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent z ceny obchodu. K účtu měl přístup zbrojař Pavel Musela - lobbista blízký Grossovi. Gross tvrdí, že s provizí za prodej dolů nemá nic společného. Kvůli kauze se ale vzdal členství v ČSSD. V minulosti již byli v souvislosti s Mosteckou uhelnou vyslýcháni expremiér Miloš Zeman a další členové jeho vlády, připomíná Mladá fronta Dnes.


České ministerstvo zahraničí v roce 2005 nechtěně překazilo Spojeným státům tajný pokus nakoupit ruské letadlové střely vzduch-země přes Bělorusko a další prostředníky. Vyplývá to z dokumentů amerického velvyslanectví v Praze, které zveřejnil server WikiLeaks. O záležitosti informuje také deník Právo. Podle uvedených zdrojů chtělo americké námořnictvo získat 23 ruských raket Ch-31. Američany zajímaly podrobnosti o ruské technologii navádění a také o kombinovaném přímotokém náporově-reaktivním motoru, který střele údajně poskytuje vysokou rychlost a značný dolet. Protože předchozí pokusy získat rakety přes Ukrajinu ztroskotaly, rozhodl se Washington vyzkoušet cestu přes Bělorusko. To mělo dostat od Ruska novější verzi raket a bylo ochotno starší verzi střely z armády vyřadit a prodat firmě obchodující se zbraněmi. Složitým řetězem překupníků měly rakety jít jakoby na Ukrajinu a odtud také přes českého prostředníka až k Američanům. Čeští ministerští úředníci, kteří zřejmě nebyli informováni o zpravodajském pozadí operace, obchod zmařili tím, že českému prostředníkovi nevydali licenci na nákup raket.


Protikorupční strategii už nestojí nic v cestě, soudí Hospodářské noviny. Vláda se ve středu shodla na posledních pěti sporných bodech. Plán, který bude určovat boj státu s korupcí, je tak definitivně připraven. Nejvíce rozporů se nahromadilo kolem zdanění načerno získaného majetku. Nakonec převážil pohled ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který počítá s analýzou toho, jak pravomocně odsouzený přišel k majetku, jehož původ nemůže jasně vysvětlit. Dalším sporným bodem byla existence korunního svědka nebo spolupracujícího obviněného. Pokud jeden z pachatelů pomůže usvědčit ostatní, bude sice odsouzen, nebude mu ale uložen trest. Do finální podoby protikorupční strategie bude také zapracováno doporučení Národní ekonomické rady vlády a Americké obchodní komory. Protikorupční strategie je zásadní pro celou vládu. Věci veřejné totiž jejím naplněním podmínily své setrvání ve vládě Petra Nečase.


I lidé bez dluhů mohou přijít v exekuci o majetek, upozorňuje deník Právo. Exekutoři totiž zabavují majetek i těm, kteří například jen nechali u sebe bydlet zadluženého člověka, příbuzného nebo kamaráda. Právo zjistilo, že postižení mohou o své věci snadno přijít, a když už se jim podaří dosáhnout jejich vrácení, většinou si ze svého musí zaplatit soudní výlohy a advokáta. Pondělní článek deníku o tom, že exekutoři zabavují majetek i lidem, kteří nic nedluží, a ti pak musejí zpětně prokazovat, že zabavené věci jsou skutečně jejich, a ne ubytovaného dlužníka, vyvolal nebývale početné reakce čtenářů. Většina se proti tomuto postupu exekutorů ostře staví. Tento postup má ale jasnou oporu v zákoně.


Nicholas Winton,  foto: ČTK
Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka znovu navrhne, aby zachránci československých dětí z 2. světové války Siru Nicholasi Wintonovi z Velké Británie byla udělena Nobelova cena míru. Píší o tom Hospodářské noviny. Nominační dopis Sobotka předá ve čtvrtek při příležitosti premiéry filmu Nickyho rodina, které se Winton zúčastní. Sobotka uvedl, že je rád, že za ním stojí statisíce těch, kteří si Wintonův hrdinský čin uvědomují a udělení Novelovy ceny Siru Nicholasi podporují. Již před lety v Česku vznikla petice za její udělení. Připojili se k ní žáci šesti set českých a moravských škol, podle webu ji podepsalo přes sto tisíc lidí, uvádí deník.


Lidové noviny informují o nové rozhlasové hře, jejíž autor David Drábek se inspiroval osudy koulařky Heleny Fibingerové. Ve hře Koule, která bude mít premiéru příští týden na stanici Vltava, vzpomíná fiktivní koulařka Milena na svůj bolestný život sportovkyně, píše deník. Autor téma rozvedl do bizarních poloh. Bývaly to krušné časy, kdy ještě házela koulí a musela s ostatními kámoškami zobat anabolika, vzpomíná ve hře Milena. Ale ona vydržela a vydobyla "tý naší zemičce" respekt, odkazují Lidové noviny na hru. Tu se zároveň chystá autor inscenovat ve svém domovském Klicperově divadle. V obou verzích se v hlavní roli představí Pavla Tomicová.