ZD Trstěnice by kvůli BSE muselo utratit až 200 krav

Zemědělské družstvo v Trstěnicích na Svitavsku by muselo, pokud by testy potvrdily devátý výskyt BSE v Česku, utratit až 200 kusů dobytka. Pokud nebude postižena i stáj, kde tele prošlo i odchovem, šlo by asi o 130 kusů. "Byla by to velká finanční ztráta pro družstvo," řekl v neděli ČTK jeho předseda Stanislav Krejsa. Ve třech farmách chová družstvo celkem 500 krav. Družstvo je sice podle něj pojištěno a určité finanční prostředky též poskytne stát, chybět však budou peníze za prodej mléka z případně utracených dojnic. Definitivní verdikt bude přitom znám ve čtvrtek.

Pokud se BSE prokáže, půjde o první případ, kdy byla nemoc odhalena u uhynulého zvířete. "Ukázalo, že je dobře, že se vyšetřují i uhynulé kusy," řekl v sobotu ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. V České republice se objevil první kus skotu nakažený BSE v červnu 2001. Kvůli dosavadním osmi případům nemoci bylo nebo by mělo být z preventivních důvodů utraceno přes 1300 dobytčat.

Česká republika dosud na BSE vyšetřila zhruba 500.000 kusů skotu. Z tohoto množství bylo osm zvířat nakaženo. V loňském roce veterináři prověřili 210.500 dobytčat z normálních i nutných porážek a uhynulých kusů. Přitom zjistili čtyři případy nemoci.