Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí jako ministr zemědělství, nahradit ho má Výborný

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal ke konci června rezignaci na funkci ministra zemědělství. Zdůvodnil to tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidovců. Předsednictvo KDU-ČSL navrhlo do funkce šéfa poslaneckého klubu Marka Výborného, nominaci musí ještě potvrdit širší vedení strany, řekl novinářům předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Nekula řekl, že se ve funkci ministra zemědělství snažil dělat kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro českou krajinu, přestože nejsou vždy populární.

Premiér Petr Fiala (ODS) respektuje právo lidovců navrhnout nového kandidáta na post ministra zemědělství. Marek Výborný je zkušený politik s morálním kreditem, byl by pro vládu velkou posilou, sdělil premiér ČTK. Nový ministr musí podle předsedy vlády intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoct tak s dalším snížením inflace. Fiala věří, že v tom Výborný obstojí.

Konec Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) jako ministra zemědělství není překvapením, byl ale ve skutečnosti lepší šéf resortu, než byl jeho mediální obraz. ČTK to dnes řekl agrární analytik Petr Havel. Nekulovi se podle něj podařilo ustát kritiku kvůli změnám v dotacích, ale nepomohlo mu jeho úsilí v boji za levnější potraviny.