Solární panely ve vinicích, chmelnicích či sadech. Česko plánuje rozvoj agrovoltaiky

Ministerstva zemědělství a životního prostředí začala společně připravovat legislativu pro podporu agrovoltaiky - kombinace zemědělství a fotovoltaiky - v Česku. Na vinicích, chmelnicích i v ovocných sadech tak budou moci vyrůst fotovoltaické panely. Mělo by to přinést příležitost pro zvyšování příjmů českých zemědělců a zároveň posílení ambice Česka v cestě za energetickou soběstačností.

Ilustrační foto: Liz West,  Flickr,  CC BY 2.0

„Potvrzuji, že mezi sadaři roste zájem o agrovoltaiku. Zatím v Česku ale žádnou nemáme. Jsou tu pouze první projekty, které by se měly realizovat.,“ řekl před několika měsíci Českému rozhlasu viceprezident Agrární komory a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

To by se ale mělo do budoucna změnit. Ministerstva zemědělství a životního prostředí začala pro podporu agrovoltaiky - nebo také agrivoltaiky - připravovat legislativu. Současná právní úprava totiž agrovoltaiku neumožňuje, protože k instalaci solárních panelů je zapotřebí vyjmout půdu ze zemědělského fondu.

Anna Hubáčková | Foto:  Úřad vlády ČR

„Agrovoltaiku považujeme za jeden z obnovitelných zdrojů energie, její místo z pohledu ochrany naší nejcennější půdy si v zemědělství umíme teď představit nad trvalými kulturami - na chmelnicích, ovocných sadech či vinicích. Ministerstvo životního prostředí pracuje na přípravě novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, abychom sadařům i pěstitelům chmele a vína mohli otevřít tyto zcela nové možnosti,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Chystají se také dotace na výstavu agrovoltaických projektů. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) je dobrou zprávou také to, že resort životního prostředí hledá cestu, aby pro projekty na instalaci agrovoltaik ve vybraných případech nebyla nutná platba za odvody.

Zdeněk Nekula | Foto: Úřad vlády ČR

„Tím se zemědělcům podstatně zlevní náklady na celkovou investici, a navíc využijí dotaci,“ dodal. Pro zemědělce by rozšíření agrovoltaiky také mohlo být způsobem přivýdělku v konkurenčním boji se zahraničními dodavateli.

Zemědělci, ovocnáři i zelináři

Také podle Martina Ludvíka by rozšíření agrovoltaiky bylo výhodné nejen pro samotné zemědělce, ale pro celou společnost.

Martin Ludvík | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

„Bude šance, aby vznikaly třeba z hlediska bilance energeticky nezávislé farmy. Právě při pěstování ovoce, které se následně musí skladovat je velmi vysoká spotřeba elektrické energie - v chladírnách, v klimatizovaných skladech. Je to tedy příležitost, ale určitě ne plošně, protože se to nemůže týkat klasických polních zemědělských plodin, kde nejsou potřeba k pěstování plodiny konstrukce. To by směřovalo spíše do fotovoltaiky nikoli agrovoltaiky,“ vysvětlil Českému rozhlasu.

Pozitivně se k agrovoltaice staví také vedení Zelinářské unie Čech a Moravy nebo zástupci Agrární komory.

Ilustrační foto:  Oregonské ministerstvo zemědělství,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

„Agrivoltaiku vnímáme i jako jednu z cest, jak připravit naše členy na další aktuální výzvy, které přicházejí se změnou klimatu. Extrémní projevy počasí, jako jsou kroupy nebo jarní mrazíky, představují pro hospodáře v otevřené krajině existenční hrozbu, se kterou může agrivoltaika pomoci,“ řekl prezident Agrární komory Jan Doležal.

klíčové slovo: