Ze sportu

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Minsku výhrou nad Slovenskem 3:2 v prodloužení. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se v první třetině dostali do vedení, ve druhé části ale Slováci otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch. Jaromír Jágr ale v 58. minutě vyrovnal a v čase 61:50 rozhodl Jakub Klepiš.

Čeští hokejisté i přes páteční výhru nad Slovenskem nastoupí v neděli ve druhém zápase na mistrovství světa v Minsku proti Švédům s pozměněným složením všech útočných trojic. V první formaci nastoupí s Jaromírem Jágrem na pozici centra Tomáš Hertl a vlevo Tomáš Rolinek, v druhé se dají dohromady exslávisté Roman Červenka, Vladimír Sobotka a Jakub Klepiš.

Kouč českých hokejistů Vladimír Růžička se po zranění Romana Poláka chystá zařadit na mistrovství světa na soupisku Michala Jordána a nominovat ještě dalšího obránce. Zatím ale není jasné, na koho padne volba. Stavitelé národního týmu znovu oslovili i Marka Židlického z New Jersey, jehož se před dvěma týdny Růžičkovi nepodařilo přesvědčit.

Česká tenistka Petra Kvitová si letos finále v Madridu nezahraje. Šestá hráčka světového žebříčku, jež na španělské antuce v roce 2011 triumfovala, prohrála v semifinále se světovou pětkou Simonou Halepovou. Na rumunskou tenistku nestačila ani ve druhém vzájemném utkání a za dvě hodiny a 36 minut podlehla 7:6, 3:6, 2:6.

Fotbalisté Bohemians Praha a Loko Vltavín v 26. kole druhé ligy prohráli a míří za sestupem. Střížkovští Bohemians podlehli 1:3 Ústí nad Labem, zatímco Vltavín dostal od Táborska ještě o gól víc. Oba celky tak ztrácejí na záchranu v neúplné tabulce devět bodů.

Basketbalisté Pardubic nedokázali na domácím hřišti dotáhnout semifinále play off s Prostějovem k postupu a po prohře 66:76 je stav série vyrovnaný 2:2. O finálovém soupeři obhájců titulu z Nymburka tak rozhodne až úterní pátý zápas v Prostějově.

Plážoví volejbalisté Robert Kufa s Janem Hadravou vyrovnali devátým místem na turnaji Světového okruhu v Mexiku svůj nejlepší výsledek v kariéře. V druhém kole play off v Puertu Vallarta je ve třech setech vyřadili Chilané Esteban a Marco Grimaltovi.

Čeští volejbalisté prohráli první ze tří přípravných zápasů před kvalifikací mistrovství Evropy s Běloruskem 2:3 po setech 21:25, 25:23, 21:25, 31:29 a 16:18. Další zápasy se v Jablonci nad Nisou hrají o víkendu.

Už podvacáté naplní českou metropoli běžci při maratonském běhu. Jubilejní 20. ročník Volkswagen Maratonu Praha přivítá na startu mimo jiné Keňana Mosese Mosopa, který může zaútočit na traťový rekord. Start deseti tisíc běžců bude v neděli tradičně v 9:00 a elitní maratonci chtějí atakovat traťové maximum, které drží časem 2:05:39 Keňan Eliud Kiptanui z roku 2010. Mezi ženami dosáhla Keňanka Lydia Cheromeiová v roce 2011 času 2:22:34.

Bývalý desetibojař Roman Šebrle se při svém golfovém debutu minulý týden na Kaskádě choval v rozporu s amatérským statutem. Česká golfová federace (ČGF) ho vyzvala, aby od takového jednání upustil.