Ze sportu:

Nekonečný zmar přinesl vstupní zápas českých fotbalistů do kvalifikace pro mistrovství Evropy. Národní tým se po dvou nadějných výkonech v přípravě vrátil k šedi posledních dvou let a trenér Michal Bílek bude muset znovu hledat způsob, jak ho pozvednout. Prohra s Litvou v Olomouci ukázala, že ani přítomnost uzdraveného Tomáše Rosického, jehož absencí se často omlouvaly dřívější nezdary, není všespasitelná. Větší kvalita chybí mužstvu především v útočné dvojici. Zatímco nedávný přátelský duel s Lotyšskem naladil český fotbal znovu na pozitivní vlnu, úterní kvalifikační prohra ho srazila zpět na kolena. "Je to velké selhání, to jsme skutečně nečekali," špital po prohře český kouč a zjevně nevěděl, jak vysvětlit ofenzivní nemohoucnost, jíž se jeho svěřenci prezentovali. Reprezentantům určitě nelze upřít nasazení a pracovitost, s níž bojovali o každý metr hřiště. Jenže znovu se ukázalo, že to už dnes ani na průměrná evropská mužstva nestačí.

Čeští fotbalisté do 21 let jsou pro páteční losování baráže o postup na mistrovství Evropy 2011 v Dánsku mezi nasazenými celky. Narazit tak mohou na fotbalové velmoci Anglii a Španělsko či na Řecko, Švýcarsko, Ukrajinu nebo Bělorusko. Losování se uskuteční v pátek. Mezi sedmičku nasazených týmů se dostali vítězové skupin s nejvyšším koeficientem za výsledky z posledních dvou kvalifikací. Před Českem se umístily jen Švédsko a Nizozemsko.

Česká tenistka Květa Peschkeová si zahraje po boku Pákistánce Ajsáma Kúrešího na US Open v New Yorku o titul ve smíšené čtyřhře. V semifinále společně porazili německo-bahamský pár Anna-Lena Grönefeldová, Mark Knowles ve dvou tie-breacích. Peschkeová si v mixu spravila chuť po vyřazení v klasické čtyřhře a ve finále bude usilovat o svůj první grandslamový titul v kariéře.

Zklamáním skončilo pro české deblkanoisty Jaroslava Volfa a Ondřeje Štěpánka mistrovství světa ve vodním slalomu ve slovinském Tacenu. Stříbrní medailisté z letošního evropského šampionátu a jedni z favoritů na cenný kov vypadli v kvalifikaci, neboť v první jízdě minuli branku a v druhém pokusu obsadili nepostupové 28. místo. Naopak sebevědomí si druhým místem posílila kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Čeští basketbalisté na vozíku nečekaně prohráli na mistrovství Evropy skupiny B v Brně se Slovinskem 66:70. Po vyrovnaném průběhu zápasu rozhodla o vítězi až poslední čtvrtina, v níž se prosadili přesněji zakončující Slovinci. Prohrou si domácí reprezentanti zkomplikovali vyhlídky na postup do semifinále, neboť po třech zápasech už mají na kontě dvě porážky. Ve čtvrtek český tým čeká poslední zápas ve skupině s Chorvatskem.