Ze sportu:

Oštěpařka Barbora Špotáková splnila to, co si před odjezdem na mítink Diamantové ligy v Londýně předsevzala: hodila jen v první sérii a vyhrála. Stačil jí k tomu pokus dlouhý 63,50 metru a světová rekordmanka tak ušetřila zraněný loket.

Česká atletka Zuzana Hejnová obsadila druhé místo na mítinku Diamantové ligy v Londýně. V závodu na 400 metrů překážek proběhla čtvrtá žena z letošního mistrovství Evropy v Barceloně cílem v času 55,11 sekundy. Dalším Čechům se nedařilo - výškař Jaroslav Bába a tyčkařka Jiřina Ptáčníková skončili sedmí, překážkář Petr Svoboda nepostoupil z nabitého rozběhu na 110 metrů.

Čeští deblkanoisté ve složení Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň a Lukáš Přinda s Janem Havlíčkem vyhráli na mistrovství Evropy vodních slalomářů v Čunovu závod hlídek. Na medaili dosáhli z českých vodáků také kanoisté Stanislav Ježek, Jan Mašek a Michal Jáně, kteří skončili druzí za vítěznými domácími favority ze Slovenska. Těsně přišli o medaili kajakáři Vavřinec Hradilek, Luboš Hilgert a Vít Přindiš, kteří skončili v konkurenci sedmi týmů čtvrtí o 1,06 sekundy za třetími domácími Slováky. Nedařilo se českým kajakářkám Štěpánce Hilgertové, Ireně Pavelkové a Marii Řihoškové, které dostaly penalizaci 50 sekund za neprojetí branky a obsadily poslední pátou pozici.

Tenista Tomáš Berdych vypadl na turnaji série Masters v Torontu ve čtvrtfinále. Český hráč svedl velkou bitvu s Rogerem Federerem, v které ho dělily dva míče od postupu. V třetí sadě vedl Berdych už 5:2, ale zápas prohrál 3:6, 7:5 a 6:7.

Český jezdec Karel Abraham obsadil druhé místo v tréninku třídy Moto2 před nedělní Velkou cenou silničních motocyklů v Brně. Na nejrychlejšího Španěla Fonsiho Nieta ztratil pouhé dvě tisíciny sekundy. Abrahamův čas přitom dnešnímu tréninku dlouho vévodil, Nieto jej těsně předstihl až v samém závěru.

Motocyklistům Peškovi ani Abrahamovi se nevydařila kvalifikace na Velkou cenu ČR v kategorii Moto2. Pešek byl v Brně 25., Abraham 34.

Jachtařka Veronika Fenclová obsadila druhé místo v konečném hodnocení Světového poháru olympijské třídy Laser Radial. Češka si stříbro zajistila pátým místem v závěrečném sedmém dílu seriálu, který v sobotu skončil v britském Weymouthu. Světový jachtařský pohár se počítá druhou sezonou a Fenclová před rokem obsadila čtvrté místo, když ve finále přišla o bronz.

Fotbalisté pražské Sparty v utkání 5. kola první ligy vyhráli v Příbrami 1:0 díky brance útočníka Wilfrieda, i když se téměř celý druhý poločas museli obejít bez vyloučeného Kladrubského. Úřadující čeští mistři tak po prohrách v Hradci Králové a Českých Budějovicích na třetí pokus v novém ligovém ročníku venku zabodovali a můžou jít klidnější do úterního úvodního duelu 4. předkola Ligy mistrů s Žilinou. Ten hodně napoví, jestli po pěti letech nahlédnou do milionové soutěže.

UEFA potrestala sparťanského záložníka Marka Matějovského za vyloučení ve třetím předkole Ligy mistrů zákazem startu ve třech pohárových zápasech. Libor Sionko, který dostal v odvetném duelu s Lechem Poznaň rovněž červenou kartu, si nezahraje jedno utkání. Letenský klub o tom informoval na svém webu.

Český fotbalový reprezentant Jan Polák bude nadále oblékat dres Anderlechtu Brusel. S belgickým celkem prodloužil smlouvu do roku 2012, a vyřešil tak spor s vedením klubu, které ho nechtělo v týmu, pokud by byl za rok volným hráčem. Anderlecht o prodloužení smlouvy informoval na svém webu.

Simona Baumrtová ani Alžběta Řehořková se na mistrovství Evropy v Budapešti neprobojovaly do finále znakařské padesátky. Baumrtová dnes doplavala v semifinále jedenáctá, Řehořková obsadila šestnácté místo.

České volejbalistky Hana Klapalová a Lenka Háječková obsadily na turnaji Světového okruhu v norském Kristiansandu páté místo. Dosáhly tak druhého nejlepšího výsledku ve společné kariéře a potvrdily, že se jim na norském písku daří: na začátku července byly na grandslamu ve Stavangeru čtvrté.

Český sdruženář Miroslav Dvořák skončil v třetím závodu Grand Prix v německém Oberwiesenthalu těsně pod stupni vítězů. Třiadvacetiletý člen Dukly Liberec obsadil čtvrté místo a zaznamenal v letním seriálu svůj nejlepší výsledek v kariéře.

Florbalisté Tatranu Střešovice a Chodova si zahrají čtvrtfinále mezinárodního turnaje Chance Czech Open v Praze. Úřadující český mistr ze Střešovic vyřadil v kvalifikaci play off nejdříve Spartu po výsledku 10:1 a následně i jednoho z favoritů Wiler-Ersigen. Chodov měl v cestě jen české soky - zdolal Future 5:4 a Bulldogs Brno 6:3. Tatran dnes narazí na švédský Falun, Chodov má za soupeře Pixbo Wallenstam ze stejné země.

Petra Chocová a Helena Pikhartová se na plaveckém mistrovství Evropy v Budapešti kvalifikovaly do semifinále závodu na 50 metrů prsa. V dopolední rozplavbě česká rekordmanka Chocová dohmátla v devátém čase 31,95 sekundy, kterým zaostala za svým loňským maximem o 26 setin. Pikhartová postoupila jako patnáctá výkonem 32,24.