Ze sportu

Moderní pětibojař David Svoboda se stal v Debrecínu mistrem Evropy. Navázal tak na triumfy Libora Capaliniho z roku 2002 a Ondřeje Polívky z loňského roku. Svoboda triumfoval především díky perfektní poslední disciplíně, před níž byl až jedenáctý.

Hned úvodní kolo první fotbalové ligy přineslo několik překvapivých výsledků v neprospěch adeptů na nejvyšší příčky v tabulce. Obhájce titulu pražská Sparta po 33 zápasech bez porážky nečekaně prohrála na hřišti nováčka Hradce Králové 1:2, favorizovaná Slavia pouze remizovala s Bohemians 1905 1:1 a neuspěly ani Teplice, které podlehly domácímu Slovácku překvapivě hladce 0:3.

Opilí fotbaloví fanoušci Baníku Ostrava při cestě vlakem z nedělního prvoligového utkání s Příbramí poničili interiér několika vagonů a zranili jednoho policistu. Z rizikového zápasu se jich vracelo do Ostravy asi 260. Jejich agresivní chování během jízdy vyústilo ve fyzické napadení policistů. Samotné prvoligové utkání mezi Příbramí a Baníkem Ostrava se obešlo bez velkých incidentů.

Dva české horolezce zachránila horská záchranná služba v oblasti vrcholu Hochthron v pohoří Tennengebirge v rakouských Alpách. Oba muži ve věku 27 a 30 let byli po noci strávené na stěně silně psychicky vyčerpaní, promáčení a podchlazení. Oba nedostatečně oblečení horolezci stoupali v sobotu trasou se sedmým stupněm obtížnosti na jižní stěně Hochtronu, aniž se předem informovali o předpovědi počasí. Při výstupu je překvapila bouře, kvůli níž nemohli postupovat dál. Horolezci přivolali pomoc mobilním telefonem.