Ze sportu

Fotbalisté Sparty se v případě postupu utkají ve 3. předkole Ligy mistrů buď s Interem Baku, nebo Lechem Poznaň. Rozhodl o tom los v Nyonu. Sparta však nejprve musí v domácí odvetě 2. předkola potvrdit postup přes Metalurg Liepaja, který v úvodním zápase porazila 3:0. Třetí předkolo se odehraje nejprve ve dnech 27. a 28. července, odvety 3. a 4. srpna.

Ostravský Baník si ve 3. předkole Evropské ligy zahraje buď s norským Stabaekem, nebo běloruským Dněprem Mogilev. Plzeň narazí ve stejné soutěži pravděpodobně na Besiktas Istanbul, který ještě musí postoupit přes faerský Vikingur Göta. Baník musí rovněž nejprve postoupit přes WIT Tbilisi, nad kterým vede po prvním utkání 6:0. Fotbalisté Jablonce změří síly s litevským Taurasem, či kyperským Apoelem Nikósie. Rozhodl o tom los v Nyonu.

Bývalý český fotbalový reprezentant Marek Jankulovski byl v Itálii zproštěn obvinění z nelegálních sázek. V případě praní špinavých peněz, kterého se měl obránce AC Milán také dopustit, soud rozhodl o tom, že čin nebyl spáchán. O zproštění viny rozhodl proto, že trestný čin nelegálních sázek byl promlčen. Jankulovski, který v Udine hrál v letech 2002 až 2005, vždy jakékoliv zapletení do nelegálního sázení odmítal. Bývalý reprezentant přitom už v minulosti podobnému obvinění čelil. Před třemi lety se jeho jméno objevilo mezi 21 fotbalisty, kteří prý v letech 1998 až 2005 prosázeli 10,5 milionu eur. Stejně jako nyní byl i tehdy očištěn.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová je ve hře o finále na turnaji ECM Prague Open. Turnajová osmička ve čtvrtfinále porazila Švédku Johannu Larssonovou 6:2, 4:6 a 7:5 a potřetí v kariéře si zahraje semifinále turnaje okruhu WTA. Soupeřkou 52. hráčky světa Záhlavové-Strýcové v sobotním utkání o finále bude Patty Schnyderová. Švýcarka v prvním čtvrtfinále zdolala Annu Tatišviliovou z Gruzie ve třech setech 2:6, 6:2 a 7:5. Tenistka Lucie Hradecká porazila Anabel Medinaovou-Garriguesovou ze Španělska 6:4, 7:5 a stala se druhou českou semifinalistkou Prague Open.

Hokejový klub Lev z Hradce Králové bude v nadcházející sezoně hrát Kontinentální ligu. Sídlit bude v Popradu, kde byla ve středu a ve čtvrtek na inspekci infrastruktury zvláštní komise z KHL. O přijetí klubu mezi účastníky ročníku 2010/2011 informovalo vedení soutěže na své internetové stránce.

Olympijský vítěz z Moskvy 1980 vzpěrač Ota Zaremba bude muset předstoupit před disciplinární komisi Českého svazu vzpírání. Vedení federace se bude zabývat jeho výroky na adresu Romů, které přinesl on-line deník Týden.cz. Zaremba řekl, že ze svého klubu v Horní Suché u Havířova propustil všechny vzpěrače romské národnosti a žádné nebude nabírat, protože jej jeden z jeho svěřenců prý okradl. Legendární vzpěrač to vyslovil v souvislosti se svým vstupem do Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), jež je nástupkyní soudem zakázané Dělnické strany. Vedení vzpěračského svazu se od Zarembových výroků ostře distancovalo. Zarembovy výroky odsoudil i Český olympijský výbor a označil je za xenofobní.