Ze sportu

Třetí etapu cyklistické Tour de France vyhrál Thor Hushovd z Norska, když ve finiši porazil Brita Thomase Gerainta a Australana Cadela Evanse. Český jezdec Roman Kreuziger skončil se ztrátou jedné minuty a 46 vteřin na 19. příčce a celkově je šestnáctý. Etapa z belgického Wanze do francouzského Arenbergu dlouhá 213 km ho stála hodně sil. "Hlavně, že jsem to přežil bez pádu," uvedl Kreuziger, jenž si v průběžném pořadí polepšil o jedno místo.

Cyklokrosový mistr světa Zdeněk Štybar bude největším magnetem pro diváky v etapovém závodu Czech cycling tour, který odstartuje čtvrtečním prologem v Olomouci. V pelotonu se Štybar představí i se svými kolegy z belgické stáje Telenet Fidea. Vedle Štybara bude v sestavě i další český reprezentant Petr Dlask či belgičtí cyklokrosaři Bart Wellens a Kevin Pauwels. Nejtěžší etapa čeká jezdce v sobotu ze Šumperka do Uničova, kdy absolvují stojí stoupání na Červenohorské sedlo (1013 m.n.m.), na Vydlí, Karlovu Studánku a Rýmařov.

Sedmnáctiletý fotbalista Tomáš Kalas přestoupil z Olomouce do Chelsea. Talentovaný střední obránce podepsal se slavným londýnským klubem víceletou smlouvu, ale v příští sezoně ještě zůstane v prvoligové Sigmě na hostování. Kalase, který v jarní části sezony už stihl ještě jako šestnáctiletý debut v české nejvyšší soutěži, chtěly i jiné evropské kluby v čele s Arsenalem. "S tak velkým zájmem největších klubů o českého hráče jsem se ještě nesetkal," řekl manažer Pavel Zíka ze společnosti Sport Invest, která Kalase zastupuje.

Zahájení nové sezony v českém fotbalu obstará poprvé v historii Superpohár, v němž se střetnou ve čtvrtek na pražské Letné fotbalisté mistrovské Sparty a pohárového vítěze z Plzně. Pro oba týmy bude utkání nejen duelem o novou trofej, ale také generálkou na blížící se start ligy a především předkola evropských pohárů.