Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych postoupil na French Open poprvé v kariéře do semifinále grandslamového turnaje. Český hráč porazil ve čtvrtfinále Michaila Južného z Ruska suverénně 6:3, 6:1, 6:2 za necelé dvě hodiny. Berdychovým soupeřem v boji o postup do finále bude v pátek Švéd Robin Söderling, který vyřadil obhájce titulu a světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska.

Český tenista Lukáš Dlouhý spolu s Indem Leanderem Paesem úspěšně kráčí za obhajobou titulu ve čtyřhře na Roland Garros. Ve čtvrtfinále porazili polskou dvojici Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski 6:1, 6:3. Jejich semifinálovými soupeři budou Rakušan Julian Knowle a Andy Ram z Izraele.

Fotbalový brankář Petr Čech spíše jen se shovívavým úsměvem sleduje spekulace, které se vyrojily kolem jeho možného odchodu z Chelsea do Realu Madrid za koučem Josém Mourinhem. Osmadvacetiletý gólman je prý zvědavý na to, jak se situace dál může vyvíjet, ale přesun do jiného klubu nevidí reálně. I proto, že je v týmu staronových anglických šampionů a držitelů double spokojený. Čech sice zaznamenal informace médií, podle nichž by jej jeho bývalý kouč z Chelsea Mourinho rád zlákal k "Bílému baletu", ovšem větší váhu jim nepřikládá.

Kompletní česká elita i přední světoví cyklisté na horských kolech se představí od pátku do neděle na třetím ročníku mezinárodního festivalu Merida Bike Vysočina v Novém Městě na Moravě. Ozdobami pelotonu budou druhý jezdec světového žebříčku Španěl José Antonio Hermida a domácí jednička Jaroslav Kulhavý, v závodě žen pak Polka Anna Szafraniecová. Součástí programu budou i nedělní maratony pro veřejnost na 40 a 80 kilometrů.

Další dva kroky na cestě za Korunou Himálaje chce udělat český horolezec Radek Jaroš. V sobotu vyrazí do Pákistánu, kde by se dvěma kolegy rád zlezl Gašerbrum II takzvanou "normálkou" a Gašerbrum I cestou, kterou nikdo na světě ještě nezvládl. Spolu s ním odjedou do Karákóramu Jarošův dlouholetý parťák Petr Mašek a Libor Uher, který před dvěma lety vylezl na K2. O první přímé přenosy se z výšky až 7000 metrů pokusí televizní sportovní komentátor Stanislav Bartůšek, který bude na místě. Jaroš už má na kontě devět osmitisícových vrcholů, vedle Gašerbrumů mu zbývají ještě Annapurna, Lhoce a K2, o níž se novoměstský horolezec neúspěšně pokoušel již čtyřikrát.