Ze sportu

Jamajská atletická hvězda Usain Bolt v pondělí přiletěla do Ostravy, kde ve čtvrtek poběží na Zlaté tretře netradiční trať 300 metrů. Světový rekordman, trojnásobný olympijský vítěz a úřadující mistr světa se na severní Moravu přesunul přímo z mítinku Diamantové ligy v Šanghaji, kde bezpečně ovládl dvoustovku časem 19,76 sekundy.

Česká tenistka Klára Zakopalová postoupila na Roland Garros do druhého kola. Na pařížské antuce porazila Slovinku Katarinu Srebotnikovou 7:6, 4:6 a 6:2. Osmadvacetiletá Zakopalová se v dalším kole utká s bývalou světovou jedničkou Justine Heninovou, která se v lednu vrátila k tenisu po patnáctiměsíční pauze. V minulosti na Roland Garros získala čtyři tituly (2003, 2005, 2006 a 2007).

Čeští stolní tenisté v třetím vystoupení na mistrovství světa družstev prohráli. V Moskvě podlehli Švédsku 1:3. Duel se Seveřany měl dramatický průběh a tři ze čtyř zápasů se rozhodovaly až v pátém setu. Český výběr v Moskvě na úvod prohrál s Koreou a porazil Ukrajinu. Ve zbývajících zápasech se utká s Rumunskem a Tchaj-wanem.

Hokejový mistr světa Roman Červenka bude hrát Kontinentální ligu za Omsk. Nejproduktivnější hráč české extraligy podepsal s vedením Avangardu dvouletou smlouvu a stane se spoluhráčem Jaromíra Jágra. Uvedly to oficiální internetové stránky ruského klubu, ČTK dohodu potvrdil i hráčův zástupce Aleš Volek. Čtyřiadvacetiletý útočník doposud hrál za pražskou Slavii, už v průběhu sezony ale potvrdil své rozhodnutí zamířit do zahraničí. Původně chtěl odejít do NHL, ale začátkem května přiznal, že dostal lukrativní nabídku od Omsku a uvažuje o ní.

Český hokejový útočník Jiří Hudler bude v příští sezoně s definitivní platností hájit barvy Detroitu v zámořské NHL. Šestadvacetiletý forvard, který odehrál uplynulý ročník v Dynamu Moskva v KHL, se tak vrací do svého bývalého působiště, odkud do Ruska odešel. S vedením Rudých křídel podepsal Hudler podle zámořských médií v pondělí dvouletý kontrakt, který mu zajišťuje plat 2,75 milionu dolarů na příští sezonu a tři miliony dolarů v ročníku 2011/12. Na základě pravidel kolektivní smlouvy tak došlo jen k obnově Hudlerova kontraktu s výší platu podle rozhodnutí arbitráže, který měl český útočník před odchodem do moskevského Dynama.