Ze sportu

Basketbalista Luboš Bartoň se jako druhý český hráč v historii stal vítězem Evropské ligy, když jeho Barcelona v pařížském finále porazila Olympiakos Pireus přesvědčivě 86:68. Před ním vyhrál nejlepší evropskou klubovou soutěž Jiří Zídek s Žalgirisem Kaunas před jedenácti lety.

Povedený vstup s tříbodovým ziskem zaznamenali čeští hokejisté na mistrovství světa v Německu. Pod výhru 6:2 nad Francií se třemi přihrávkami podepsal útočník Jaromír Jágr. O góly českého týmu se podělili Hubáček, Novotný, Gřegořek, Rachůnek, Kašpar a Blaťák. Český tým nyní čekají v úterý Norové.

Český reprezentant v moderním pětiboji David Svoboda obsadil třetí místo v závodě Světového poháru v Budapešti a dostal se do průběžného vedení v seriálu. Dvojnásobného vicemistra světa ve čtvrtém dílu poháru předstihli jen vítězný Rus Alexandr Lesun a Litevec Andrejus Zadněprovskis. Pětadvacetiletý Svoboda, jenž v březnu vyhrál úvodní závod SP v Mexiku, si tak definitivně zajistil účast v červnovém finále seriálu v Moskvě.

Česká tenistka Lucie Šafářová si ve světovém žebříčku polepšila o pět míst na 30. pozici. Třiadvacetiletá hráčka postoupila v minulém týdnu do čtvrtfinále turnaje v Římě a v italské metropoli mimo jiné porazila devátou hráčku světa Agnieszku Radwaňskou z Polska a šestnáctku Flavii Pennettaovou z Itálie.

Český fotbalový reprezentant Roman Hubník bude i v příští sezoně nastupovat za Herthu Berlín, která letos sestoupila do druhé německé ligy. Uvedl to server německého deníku Bild s odvoláním na samotného hráče. Ten ale ČTK sdělil, že je to jen spekulace. S vedením berlínského klubu o pokračování angažmá prý ještě nejednal.

Novou posilou hokejistů Sparty je útočník Marek Bartánus z Liptovského Mikuláše, jenž byl v uplynulé sezoně nejlepším střelcem slovenské ligy.