Ze sportu:

Reprezentační brankář Petr Čech poprvé triumfoval v novinářské anketě Zlatý míč České republiky. Třiadvacetiletý fotbalista na pomyslném trůnu vystřídal pětinásobného vítěze Pavla Nedvěda, který skončil v devátém ročníku na druhém místě. Nejlepším trenérem v anketě, jejíž výsledky byly vyhlášeny v Praze, se stal kouč národního týmu Karel Brückner.

Fotbalový klub FK Drnovice vzdal svůj boj o účast v první lize. Zástupce majoritního vlastníka Petr Urbánek řekl ČTK, že klub už neusiluje o získání licence pro nejvyšší soutěž. Nabídku hrát první ligu tak zřejmě ve středu dostane Viktoria Plzeň, která ve druhé lize skončila třetí.

Pro fotbalisty pražské Sparty znamenala uplynulá sezona v Lize mistrů nejen neúspěch na hřišti, ale také na trhu. Letenský klub získal v soutěži jediný bod a vydělal nejméně v historii. Podle oficiální zprávy, kterou UEFA zveřejnila na svých internetových stránkách, činil zisk aktuálního českého mistra 3,847.403 eur (zhruba 115,5 milionu korun).

Start letní přípravy v milánském AC ještě nestihne, ale už začátkem srpna by chtěl český fotbalista Marek Jankulovski po zranění znovu naplno trénovat. Osmadvacetiletý reprezentant, který před nedávnem přestoupil z Udine do klubu italského vicemistra údajně za 382 milionů korun, měsíc po operaci zlomeného kotníku teprve začíná opatrně chodit bez berlí.

Český fotbalista Tomáš Ujfaluši je podle italského tisku jednou z možných posil Realu Madrid. Informaci o tom, že španělský velkoklub projevil zájem o stopera Fiorentiny, přinesla i televizní stanice SkySport. Hráčův agent Pavel Paska však zatím žádnou konkrétní nabídku nemá. Ani sám Ujfaluši zatím nic oficiálního neví, ale Real by prý neodmítl.

Mladí angličtí fotbalisté by měli přijít na hostování do pražské Slavie. V Londýně se na tom v minulých dnech dohodli zástupci klubu s představiteli Tottenhamu Hotspur, který stejně jako Slavii vlastní firma ENIC. Vedení českého vicemistra rovněž oznámilo, že v týmu zůstává největší opora mužstva Karel Piták, o kterého měla zájem Sparta. "Nabídka letenského rivala byla bezpředmětná a zájem ze zahraničního klubu zatím neregistrujeme," uvedl tiskový mluvčí Slavie Alexandr Kliment. Piták má v klubu smlouvu ještě na rok a půl.

Z Norska do Španělska se stěhuje brankářka házenkářské reprezentace Vendula Ajglová. Jejím novým působištěm bude špičkový klub Orsan Elda Prestigio, jenž za posledních pět let nechyběl ani jedou ve čtvrtfinále některého z evropských pohárů. Jeho vedení usiluje také o získání další české reprezentantky Martiny Knytlové z pražské Slavie.