Zelené povede dále Ondřej Liška, sjezd strany ho zvolil předsedou

Stranu zelených povede i nadále její dosavadní předseda Ondřej Liška. V tajné volbě na sjezdu strany získal 125 hlasů z 209. Liška byl jasným favoritem volby, jeho protikandidáti výraznou podporu nezískali. Předsednictvo strany se rozhodlo rezignovat po květnovém debaklu ve sněmovních volbách. Na sjezdu sice zazněla i kritika dosavadního vedení a bilancování politického pádu zelených. Většina delegátů ale nakonec potvrdila Liškovi mandát vést stranu dál.

Zvolení Lišky bylo nicméně jediným personálním rozhodnutím, na kterém se zelení poměrně snadno shodli. Delegáti se na několik hodin zadrhli hned u dalšího bodu, kterým byla volba prvního místopředsedy. Nakonec se jím stal bývalý poslanec SZ Přemysl Rabas, který se ale původně o funkci vůbec neucházel. Jako východisko z patové situace navrhl Rabase staronový šéf strany Liška. Jednání sjezdu tak ukázalo, že strana je stále rozdělená na různé tábory a těžko hledá širší shodu.

Zelení by se podle Lišky měli nyní soustředit na vybudování silné struktury a členské základny v regionech a stát se "hlídacím psem veřejného zájmu". Za svou chybu považuje to, že se mu zatím nepodařilo stranu více sjednotit. Někteří z delegátů Liškovi vyčetli i to, že dost nespolupracuje s někdejším šéfem strany a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. Bursík a někdejší poslankyně strany Kateřina Jacques mezi delegáty přišli i se svou roční dcerou Noemi. V kuloárech si ale stěžovali na to, že nedostali oficiální pozvánku. "Já si myslím, že jsme se nedopustili žádného faulu ani faux pas, nebyl v tom rozhodně žádný zlý úmysl," řekl Liška ČTK. Zdůraznil, že Bursík je členem republikové rady strany, a má tak automatický přístup na sjezd.