Opozice zelených na sjezdu neuspěla

Ondřej Liška s Matějem Stropnickým, foto: ČTK

Pozici šéfa Strany zelených uhájil na víkendovém sjezdu Ondřej Liška, vnitrostranická opozice neuspěla. Nové předsednictvo prosadilo změny stanov, které odstraňují například dvojkolejnost vedení.

Ondřej Liška zvítězil nad představitelem vnitrostranické opozice Matějem Stropnickým s velkou převahou. Bývalý předseda strany Martin Bursík nekandidoval, ale nové předsednictvo pochází právě z jeho okruhu. Bursík z vedení strany odstoupil v červnu po drtivé porážce zelených v evropských volbách. Před sjezdem však podpořil jako svého nástupce právě Ondřeje Lišku.

Ondřej Liška s Matějem Stropnickým,  foto: ČTK
Kritici vedení nedostali na rozdíl od loňska prostor, aby jednání protahovali časově neomezenými příspěvky. Delegáti odhlasovali také změny stanov, které oslabí pozici republikové rady. Širší vedení nebude mít vlastní předsednictvo. Podle Ondřeje Lišky se tak odstraní 'dvoukolejnost' vedení strany.

"Změna stanov znamená, že republiková rada, což je nejvyšší orgán mezi sjezdy, bude posílen, dostane větší mandát od regionů. Posílí se vazba mezi celostátní politikou a členskou základnou. Ozývaly se hlasy, že je třeba toto přijmout a mám velkou radost, že to byla dvoutřetinová většina, to znamená jednoznačný mandát pro tuto změnu stanov."

Předseda Strany zelených Ondřej Liška,  foto: ČT
Proti změnám stanov vystupoval například Liškův protikandidát Matěj Stropnický. Republiková rada podle něho projevila v řadě případů větší politický instinkt než předsednictvo strany. Jako příklad uvedl její nesouhlas se jmenováním Karla Schwarzenberga ministrem zahraničí za zelené. Schwarzenberg se podle něho nedržel zeleného programu a potvrdil to přestupem k TOP09.

"Debatu, která proběhla ke změnám stanov, vůbec nepovažuji za debatu, protože se přihlásilo asi 20 lidí, jejich vystoupení byla zkracována, nemohli k tomu přednést námitky. Většina lidí vůbec neví, o co se jedná a hlasuje podle toho, jak jim předsednictvo řekne,"

Matěj Stropnický,  foto: ČTK
uvedl Stropnický. Delegáti začali už po hlasování o stanovách ze sjezdu odjíždět a nepodařilo se proto hlasovat o řadě nevržených usnesení. A jaké jsou priority zelených? Boj s korupcí, finanční limity pro strany na volební kampaně nebo přímá volba prezidenta. Místopředseda Martin Ander chce usilovat o zlepšení klima v české politice.

"Dokud tady budou fungovat až aristokratické výhody poslanců, rozsáhlá imunita, která nemá v Evropě obdoby, dokud nebude regulovaný lobbing, dokud budou fungovat přílepky k zákonům, to jsou věci, na kterých musíme zapracovat, to jsou věci, které se musí odstranit a jsou jakýmsi indikátorem stavu politické kultury v České republice."

Foto: ČTK
Nové vedení má opět dovést stranu do sněmovny. Její současné preferenci se však pohybují v rozmezí dvou až tří procent místo potřebných pěti. Komentátoři tvrdí, že konkurencí bude pro zelené hlavně strana TOP 09, která jim může odčerpat voliče. Politoložka Vladimíra Dvořáková se domnívá, že i pod Liškovým vedením bude strana oslovovat jak voliče vlevo, tak i středopravé voliče, což je na druhou stranu riziko, protože se bude muset zavděčit všem.