Rozvášněné sjezdování zelených

Martin Bursík, foto: ČTK

Nové vedení a nižší počet členů republikové rady - tak by se asi daly shrnout hlavní výsledky víkendového sjezdu Strany zelených v Teplicích. Jaký ten sjezd byl a co o výsledcích říkají někteří z jeho hlavních aktérů?

Martin Bursík,  foto: ČTK
Staronový předseda Strany zelených Martin Bursík uštědřil své oponentce, dřívější 1. místopředsedkyní strany Daně Kuchtové drtivou porážku. Jeho přívrženci před teplickým sjezdem překotně založili na padesát nových organizací strany, a jejich vyslanci mu pak dodali sjezdovou většinu. Když se pak obstrukcemi snažil tábor Dany Kuchtové zmařit snahu Martina Bursíka o změnu stanov strany, delegáti podpořili návrh staronového vedení, aby republiková rada přišla o třetinu členů. Bursíkovi kritici na protest opustili jednací sál. Jako jedna z prvních odešla odbojná poslankyně Věra Jakubková:

Dana Kuchtová a Martin Bursík,  foto: ČTK
"Tady dohody neplatí. Přesto, že byly učiněny nahlas a veřejně, tak v zápětí byly okamžitě porušeny. Prostě celý ten sjezd bohužel probíhá ve velice nepříjemné atmosféře, je to jedna řada manipulací a podvodů. Jsem z toho opravdu znechucená."

Martina Bursíka podpořily v čele strany téměř dvě třetiny delegátů sjezdu. Dana Kuchtová chce předsedovi vytvořit konstruktivní opozici. V roli zástupce stranického předsedy ji vystřídal ministr školství Ondřej Liška:

"Dana Kuchtová vyhlásila při svém odchodu z předsednictva, že odchází do konstruktivní opozice. Ona má historickou šanci tento pojem naplnit nějakým konkrétním obsahem, a veřejnost i uvnitř strany myslím dokážeme za několik měsíců posoudit, zda se ji to povedlo nebo ne. V těch prvních minutách myslím ne, ale ta šance určitě trvá."

Zleva: Ondřej Liška,  Džamila Stehlíková a Kateřina Jacques,  foto: ČTK
Sjezd a potvrzení mandátu předsedy podle Martina Bursíka dal voličům jasný signál, kudy se strana bude ubírat:

"My jsme potřebovali kvalifikovaný názor členské základny, který z těch konceptů má navrch, aby bylo zřejmé, kde Strana zelených stojí a abychom dali veřejnosti informaci o tom, jestli pokračujeme v tom konceptu, který jsme realizovali doposud, jestli zůstáváme součástí koaliční vlády, jestli tím politickým stylem je vyjednávání, hledání kompromisů. Není možné žádat veřejnost, aby dala podporu Straně zelených a aby nám dala důvěru, jestliže neví, kdo je Strana zelených a neví ani, co Strana zelených chce. Sjezd dokázal na tyto otázky odpovědět, máme jasnou reprezentaci Strany zelených, naznačili jsme jasnou linii, kterým směrem jdeme."

Martin Bursík,  foto: ČTK
Znamenají výsledky sjezdu konec rozporů uvnitř Strany zelených? Politoložka Vladimíra Dvořáková to vidí takto:

"Pokud řekne někdo, že v nějaké straně nejsou konflikty nebo rozpory, začnu mít podezření, co je to za stranu. Jiná věc ale je, že ta strana musí fungovat, že to nesmí být boj, kdy jedna skupina se snaží zlikvidovat druhou a kdy se stává pro voliče naprosto nečitelnou. Ta strana se jednoznačně posouvá, ta strana se jednoznačně profiluje, spíše k typu liberálně-pravicové strany. Podle mně skutečně to bursíkovské křídlo chce zaplnit vakuum, které tady bylo například po Unii svobody nebo po ODA, to znamená po těch pravicových stranách, které se něčím liší od ODS. Tím, čím by se měly lišit, je zejména větší vztah k Evropě, větší vztah k běžným otázkám lidských práv, jiný vztah k problémům ekologickým, větší důraz na takovéhle otázky. Ale neodpovídá to příliš tradici toho, jak zelení původně v Evropě vznikali."