Zelení se chystají na sjezd, Beránka chce vystřídat Štěpánek

Strana zelených se po nevydařených volbách do Evropského parlamentu chystá na mimořádný sjezd. Obhajovat funkci předsedy bude v polovině září v Olomouci Jan Beránek. Proti němu má kandidovat předseda krajské pražské organizace a koordinátor pražských občanských sdružení Petr Štěpánek. Krajské konference, jejichž cyklus uzavřelo o víkendu setkání v Pardubicích, nominovaly i nové lidi do předsednictva.

Ze známých osobností se budou o funkce místopředsedů ucházet exministr životního prostředí Martin Bursík a předsedkyně sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová.

Předsednictvo zelených se obmění rok po sjezdu, na němž převzali vedení strany Beránek a šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Do evropských voleb šli zelení s představou získání alespoň jednoho křesla. Strana se však rozštěpila kvůli nesouhlasu s postupem, jakým se Patočka dostal do čela kandidátní listiny a byl přijat program strany. První čtyři místa kandidátky byla obsazena jinak než zbytek listiny. Nakonec zelení získali pouze 3,16 procenta.