Zeman a katarský emír podepsali dohody, ambasáda Kataru v ČR má být brzy

Prezident Miloš Zeman a katarský emír Tamim bin Hamad Sání dnes v Praze podepsali dohody o ekonomické spolupráci. Po notifikaci Evropskou komisí též země schválí dohodu o ochraně investic. Na tiskové konferenci po jednání to řekl Zeman. Dotkli se také otázky katarského velvyslanectví v Česku, podle emíra bude otevřeno v krátké době, pravděpodobně v nadcházejících měsících.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář po tiskové konferenci novinářům řekl, že Zeman s katarským emírem hovořili také o možnostech přepravy zemního plynu a o časovém rámci. "Emír říkal, že jsou naprosto otevření, že ještě dnes v rámci gesčních ministerstev dá pokyn, aby se snažili uzavřít dohodu v co nejkratším termínu," poznamenal. Se Zemanem hovořili také o spolupráci ve zdravotnictví či energetice. Katar podle Mynáře projevil zájem investovat do PPP projektů, konkrétně například do výstavby dálnice.

Česká republika je pro Katar jedním z preferovaných partnerů v rámci těžby zemního plynu v Severním poli. Po dnešním jednání s katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním to na twitteru uvedl premiér Petr Fiala (ODS). "S katarským emírem jsme jednali především o další spolupráci ČR a Kataru v oblastech letecké dopravy, podpory podnikání, investic a energetiky. Kromě zájmu obou zemí o investice hledá Česká republika především spolehlivé dodavatele LNG (zkapalněného zemního plynu)," uvedl předseda vlády.