Zeman čeká uzavření významných obchodních dohod v Číně

Prezident Miloš Zeman očekává při své cestě do Číny uzavření významných obchodních dohod. Prezident to řekl na tiskové konferenci, konkrétnější informace k dohodám neuvedl. Doplnil, že Česko například získalo v Číně potvrzení o způsobilosti pro malá a střední letadla a letecké motory, což umožní expanzi českého leteckého průmyslu na čínském trhu. Zeman na pětidenní návštěvu Číny, kde se zúčastní vojenské přehlídky u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří, odletí v úterý odpoledne. Podle čínských médií bude Zeman jediným západním vůdcem, který bude přehlídce v čínské metropoli Pekingu přihlížet.

Ve středu má Zeman v Pekingu na programu mimo jiné setkání s velvyslancem ČR v Číně, s nímž bude jednat o chystaném otevření českého generálního konzulátu v pátém největším čínském městě Čcheng-tu. Prezident se ve středu rovněž sejde se zástupci agentur CzechTrade CzechInvest a CzechTourism, položí květiny k náhrobku českého misionáře z 18. století Karla Slavíčka, který bývá označován za prvního českého sinologa, a zúčastní se večeře pořádané čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na počest představitelů států a vlád.

Zemana do Číny doprovodí delegace, jejíž součástí budou jako při jeho minulé cestě podnikatelé, ale také kupříkladu držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd. Ten by rád v Číně založil fotbalovou školu. Česká vláda již dříve uvedla, že nemá se Zemanovou účastí na oslavách kapitulace Japonska problém. Podle premiéra Bohuslava Sobotky prezidentova cesta do Číny nepoškozuje českou zahraniční politiku ani českou pozici v rámci Evropské unie. Sobotka přitom připomněl, že Čína stála v druhé světové válce na straně Spojenců, nebyla v ní agresorem a ztratila v tomto konfliktu více než deset milionů lidí.