Zeman doufá, že Biden přehodnotí stahování vojáků z Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman vyslovil naději, že s administrativou nového amerického prezidenta Joea Bidena Spojené státy změní svůj postoj ke stahování vojáků z Afghánistánu. Po společném obědě na Pražském hradě to novinářům řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vojáky z Afghánistánu slíbil stáhnout odcházející americký prezident Donald Trump, Zeman s tímto krokem dlouhodobě nesouhlasí. Oba politici spolu mluvili také o přesunu české ambasády do Jeruzaléma nebo o navázání méně formálních kontaktů se zástupci Arcachu, neuznané republiky v Náhorním Karabachu.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce naléhat na prezident Miloše Zemana, aby byl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zván na schůzky ústavních činitelů. Vondráček to řekl novinářům po novoročním obědě se Zemanem, na který Vystrčil kvůli sporu s prezidentem pozván nebyl. Podle Vondráčka "je míč na straně" Vystrčila. Bylo by podle něj vhodné, aby napsal dopis, ve kterém by uznal, že některá jeho vyjádření o Zemanovi nebyla vhodná. Vondráček se Zemanem mluvil také například o očkování. Prezident má podle něj dohodnut termín na příští týden.

Prezident zve tradičně na novoroční setkání předsedy Sněmovny i Senátu, letos ale oproti zvyklostem Vystrčil pozván nebyl. Důvodem jsou spory, které prezident s druhým nejvyšším ústavním činitelem má. Jejich příčinou je především loňská cesta Vystrčila na Tchaj-wan, se kterou Zeman i další ústavní činitelé nesouhlasili. Vystrčil misí na Tchaj-wan naplnil odkaz svého předchůdce ve funkci Jaroslava Kubery (ODS).Vondráček řekl, že by odlišoval pozvání na oběd a setkávání nejvyšších ústavních činitelů. Na koordinační schůzce k zahraničním záležitostem by podle něj předseda Senátu neměl chybět.