Posílíme naši jednotku v akci NATO v Afghánistánu

Foto: ČTK

Severoatlantická aliance dostojí svému závazku pokračovat ve stabilizační misi v Afghánistánu. Takový je hlavní závěr summitu aliance v lotyšské Rize. Výzvu velení sil NATO k posílení jednotek v této asijské zemi však jednotlivé členské země až na výjimky, ke kterým patří Česká republika, příliš nevyslyšely. NATO zároveň nabídla předvstupní program Partnerství pro mír Srbsku, Černé Hoře a Bosně a Hercegovině a oznámila plnou bojovou připravenost svých jednotek rychlého nasazení.

Summit NATO v lotyšské Rize,  foto: ČTK
Českou republiku reprezentoval na summitu NATO v lotyšské Rize prezident Václav Klaus, který pro Český rozhlas shrnul hlavní body zasedání:

"Zásadní bylo opravdu to, že NATO pokračuje dál, že považuje svou misi za neukončenou a že všichni, kdo tady byli, všichni světoví politici prostě potvrdili zájem neustoupit, dotáhnout do cíle Afghánistán. Dále zásadním způsobem pokračovat v Kosovu do té doby, jak to bude potřeba, nevyklidit ho strašně rychle než tam bude situace vyřešena. A konečně třetí věc je to, že se udělal krok dál v silách rychlého nasazení a různé země potvrdily svou připravenost tam doplnit své jednotky."

Závěrečné komuniké summitu označuje konflikt v Afghánistánu za klíčovou prioritu NATO. Vedoucí představitelé 26 zemí potvrdili, že splní své závazky v Afghánistánu, ale většinou neslíbili citelné posílení svých kontingentů. K vyslání dalších posil se nyní zavázaly nejméně dvě země: Polsko potvrdilo slib poslat tisíc vojáků začátkem roku 2007 a svůj vklad prezentovala i Česká republika ústy prezidenta Václava Klause:

"Při dlouhé diskusi o Afghánistánu jsme vyjádřili naše odhodlání podílet se na afghánské operaci a dokonce do budoucna zvýšit svou angažovanost vojenskou, lidskou řádově o padesát procent."

Foto: ČTK
Kolik a kde konkrétně budou čeští vojáci působit, upřesnil ministr obrany Jiří Šedivý:

"My navyšujeme oproti letošnímu roku naši účast v Afghánistánu o 35 vojáků, to znamená ze 190 na 225. A budeme tam vysílat naše vojáky na tři místa, do tří lokalit: na sever - provinční rekonstrukční tým tam už působí, posílili jsme naši pomoc při řízení mezinárodního letiště v Kábulu, a zřejmě také vyšleme speciální jednotku vojenské policie do britského sektoru na jih."

Vytvořené jednotky rychlého nasazení NATO o síle 25 tisíc mužů jsou považovány za ústřední bod snah modernizovat vojenskou sílu aliance a udržet tempo se schopností USA rychle mobilizovat své jednotky a vysílat je do krizových míst. Alianční jednotky zahrnují síly pozemní, vzdušné i námořní a mají být schopné vyrazit rychle na misi na kterékoli místo ve světě. Česko se v rámci této jednotky angažuje každého půl roku. Jak řekl český velvyslanec při NATO Štefan Füle, v prvním pololetí příštího roku pro ně vyčlení asi 400 vojáků protichemického praporu a bude mít na starosti ochranu sil rychlého nasazení NATO při útoku zbraněmi hromadného ničení.