Zeman uvedl, že bude vetovat zákon o národních parcích

Prezident Miloš Zeman vetuje novelu zákona o národních parcích. Vadí mu mimo jiné, že legislativní úprava má na Šumavě zvýšit rozsah bezzásahových zón. Zeman to řekl při setkání se zastupiteli Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, kde zahájil třídenní návštěvu regionu. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) ale rozšíření bezzásahových zón novela neobsahuje. Brabcův úřad naopak předpokládá, že norma otevře národní parky více návštěvníkům, kteří se nově dostanou na místa, kam člověk doposud nemůže.

Prezident se také pozastavil nad podporou návrhu od některých šumavských starostů. "Možná si neuvědomují, jaká past se na ně chystá. Citoval bych zde starostu Lipna, který na mou otázku, proč Lipno prosperuje, suše odpověděl: Protože není na území šumavského národního parku. A je to bohužel pravda," uvedl Zeman. Žádná past se podle Brabce ale na obce nechystá, budou mít naopak díky navrhovanému opatření obecné povahy vyšší pravomoci. Brabce nicméně udivilo, že prezident nepochopitelně řeší to, co bude vetovat, ačkoli se ještě neví, co parlamentem skutečně projde.

Podle Zemana univerzální zákon o národních parcích obecně není špatná myšlenka. Ale záleží prý vždy na tom, kdo stojí v čele konkrétní organizace. "Jestliže národní park vede fanatik, který chce vytvořit divočinu tam, kde nikdy nebyla, tak se v důsledku své práce za sebou ohlédne, uvidí tři miliony mrtvých stromů a ani se za to nestydí," uvedl Zeman. Takový počet dřevin podle něj na Šumavě zahynul kvůli zeleným fanatikům. Dodal, že pokud by podobní lidé vládli v 16. století, rybníkář Jakub Krčín by nemohl vytvořit soustavou třeboňských rybníků.