Zimní král

Český fotbal má od neděle nového šéfa. Zvolením Jana Obsta skončilo mnohaměsíční období nejistoty vyvolané zatčením a obviněním bývalého dlouholetého předsedy Františka Chvalovského z úvěrových podvodů v souvislosti s jeho podnikatelskou činností. Jak ale uvádí Zdeněk Vališ, ve fotbalovém světě panuje spíše názor, že i když odchodem Chvalovského skončila jedna fotbalová éra, na nalajnování nového směru rozvoje českého fotbalu si veřejnost i fotbalisté budou muset ještě nějakou dobu počkat.

Ať se to někomu líbí nebo ne, fotbal je už dávno především šoubyznys. Jeho cílem je bavit lidi za účelem dosahování zisku. Je to podnikání se vším všudy. Do sféry utužování zdraví či rozšiřování sokolských myšlenek dnes u větších klubů už nepatří ani žákovská kopaná. Lidé pohybující se v kopané - ať už na trávníku nebo mimo něj - mají příjmy, které v každém jiném ekonomickém odvětví pobírají jen nejlepší odborníci. Na tom samozřejmě není nic opovrženíhodného. Šoubyznys se dá dělat zajímavým, přitažlivým a především poctivým způsobem.

Začátkem devadesátých let prošel ale fotbal prudkým, nespoutaným vývojem. Roztočily se v něm velké peníze a dal šanci vyniknout mnoha dobrodruhům. Ti využili nekontrolované situace v ekonomice a získali stovky milionů korun. Zavlekli kluby do dluhů a s ostudou zmizeli. Fotbal se posléze pročistil, ovšem pro nejrůznější podnikatele má stále půvab v tom, že hospodaření v něm nebývá příliš průhledné. Jak se říká, ryba smrdí od hlavy. A právě proto je v první řadě nutná očista ve vedení samotného fotbalového svazu. Každou instituci, která má mít nějaký morální kredit, musí totiž vést lidé naprosto neprůstřelní vůči možným podezřením z nepříliš čistých finančních aktivit.

jinak by o svůj vliv přišel. A nutno uznat, že Chvalovského vliv v UEFA byl dosti velký. Stal se váženým členem výkonného výboru evropské fotbalové federace UEFA. A ten, kdo sledoval jeho působení v UEFA, musí uznat, že jeho evropský výkon byl kvalitní a že z něj měl prospěch celý český fotbal.

Odborníci vesměs soudí, že nový předseda fotbalového svazu v tomto ohledu asi Chvalovského těžko nahradí. Navíc když někteří nahlas uvažují o tom, že nastupující éra po Chvalovském bude asi jen přechodným obdobím a že nový předseda bude zřejmě chápán jako zimní král, který povede český fotbal jen k další valné hromadě v roce 2003. Do té doby by se prý měl najít někdo, komu nedělá problémy pohybovat se ve vysoké fotbalové diplomacii, kdo umí řídit velkou firmu, nemá v životopise škraloupy, je politicky i majetkově nezávislý a stál alespoň jednou na hřišti v kopačkách.