Zlatá tretra: Bolt vyhrál v Ostravě za 10,04, Špotáková vede světové tabulky

Jamajský sprinter Usain Bolt potvrdil na ostravském mítinku Zlatá tretra roli největšího favorita a hladce vyhrál běh na 100 metrů. Tentokrát mu ale v protivětru hranice deseti vteřin odolala, zvítězil v čase 10,04 sekundy. Olympijský vítěz a největší hvězda mítinku měl ale nejpomalejší startovní reakci, navíc proti atletům vál vítr o rychlosti 0,8 metru za sekundu. "Určitě si lidi zvykli, že běhám rychleji, ale někdy člověk má špatný den, a to bylo dnes," uvedl Bolt.

Soutěži oštěpařek vévodila Barbora Špotáková, která porazila mistryni světa Marii Abakumovovou a zvítězila v nejlepším letošním světovém výkonu a rekordu mítinku 67,78 metru. Špotáková porazila Abakumovovou bezmála o tři a půl metru. "Tohle jsem si přesně přála, vyhrát v rekordu mítinku i ve výkonu roku. Trochu si s námi zahrával vítr, ale nakonec mi to vyšlo. Ještě to chce trochu víc dravosti a metrů," řekla novinářům Špotáková. Světová rekordmanka, která bude v Londýně obhajovat olympijské zlato, přehodila v Ostravě třikrát hranici 66 metrů, nejdelší pokus předvedla v třetí sérii. Zlatou tretru vyhrála po pěti letech, Abakumovové oplatila porážku z loňského mítinku a také z úvodního závodu letošního ročníku Diamantové ligy v Dauhá. Dominanci domácích oštěpařů potvrdil i Vítězslav Veselý. Vítěz závodu Diamantové ligy z Šanghaje hodil 85,67 a téměř o metr zdolal dvojnásobného olympijského šampiona Andrease Thorkildsena z Norska.

Zuzana Hejnová obsadila v běhu na 400 metrů překážek druhé místo, jasně vyhrála Bulharka Vania Stambolovová. Hejnová oběhla ovál za 55,28 sekundy a má olympijský limit. Mistryně světa Lashinda Demusová z USA byla až šestá, porazila ji i Zuzana Bergrová.

Večerní chlad, ztráta sil a nakonec páté místo - halovému vicemistrovi světa v běhu na 800 metrů Jakubu Holušovi se vystoupení na Zlaté tretře v Ostravě nepovedlo úplně podle představ. "Jsem trošku zklamaný," přiznal Holuša po doběhu novinářům. Časomíra mu naměřila 1:46,63. "Ze začátku se mi běželo dobře a ještě na pětistovce jsem si říkal, že to je rychlé a na čas někde nad 1:44. Ale pak jsem vytuhl a poslední dvoustovku to nebylo ono. Byla už trochu zima," popisoval své dojmy.