Zlato a stříbro na Bledu

Miroslava Knapková, foto: ISIFA / EPA / STR
0:00
/
0:00

Slovinské jezero Bled v podhůří Julských Alp bylo první zářijový víkend pro české veslaře velmi přívětivé. Skifař Ondřej Synek se stal vicemistrem světa, Miroslava Knapková dokonce dosáhla na stupeň nejvyšší a stala se na svém skifu světovou šampiónkou. Čtyři posádky si také zajistily účast na olympijské regatě příští rok v Londýně.

Letošní světový šampionát veslařů probíhal v opravdu nádherném prostředí. Jezero Bled mě uchvátilo, když jsem před několika lety měl možnost strávit na jeho březích několik nezapomenutelných dní. Reprezentační veslařský areál se tam skvěl už tehdy, byť k pořádání mistrovství světa bylo ještě daleko. Hned vedle něj je dobře vybavená pláž, a v rámci ní areál, jehož název fascinoval mého kolegu, v té době otce tří malých dětí. Název areálu totiž zněl pro našince velmi nelidsky: "Igrišče za otroci", což přeloženo ze slovinštiny neznamená nic jiného než "Hřiště pro děti". Asi už teď není pro vás tajemstvím, v jakém jazyce můj kolega svolával své potomky.

Ale dost bylo jazykových žertíků, pojďme k veslařům.

Ondřej Synek na jezeře Bled obhajoval loňský mistrovský titul. Před čtvrtfinále si úřadující šampión a čerstvý vítěz Světového poháru nepřipouštěl, že by měl mít ve stále ještě slabé konkurenci nějaké problémy:

"Měli by tam být v každém čtvrtfinále vždycky tři silnější závodníci a tři takoví slabší, takže si myslím, že ještě čtvrtfinále je relativně v pohodě. Je to pro mně ještě takový závod na rozkoukání a rozzávodění. Pro některé závodníky to tak ale bohužel není a je to pro ně třeba i konec postupu vejš."

Ondřej Synek ani netušil, že tato slova mohla platit i pro něj. Ve čtvrtfinále měl totiž nečekané problémy a do dalších bojů prošel až ze třetí příčky, která byla poslední postupovou:

"Nejelo se mi vůbec dobře. První kilometr byl docela v pohodě, odstartoval jsem normálně, až mě to překvapilo, jak to šlo jednoduše. Ale potom kolem kilometru jsem trošku vytuhl a začal mě předjíždět Kubánec a dotahovat se Ázerbájdžánec. To mě možná trošičku zlomilo a pak jsem byl rád, že jsem byl vůbec třetí."

Před startem finálového závodu bylo Ondřeji Synkovi jasné, že v něm už oproti minulým jízdám rozhodně nepůjde o taktiku:

"Musí se to napálit a uvidíme, jak to dopadne, no. Tam se nic jiného dělat nedá, nedá se přemýšlet, taktizovat, protože když člověk vyjede pomalu a bude se šetřit na konec, tak mu to ujede a už to nedojede. Takže musí se to napálit, nepřepálit a uvidíme, no."

Ondřej Synek,  foto: ISIFA / EPA / STR
V průběhu finálového závodu se Ondřej Synek nejprve držel na druhém místě za Alanem Campbellem z Velké Británie, který už tradičně po startu nasadil nejvyšší tempo. Po polovině trati český veslař společně s Novozélanďanem Mahém Drysdalem Campbella předstihli a bylo jasné, že se o držiteli titulu rozhodne mezi nimi. Souboj rozhodl nástup Novozélanďana asi 100 metrů před cílem. Ve finiši měl nakonec více sil šampión z let 2005, 2006, 2007 a 2009, jehož kralování na mistrovství světa před rokem Ondřej Synek v Drysdaleově domácím prostředí na jezeře Karapiro přerušil. Veslař pražské Dukly tak zopakoval výsledek ze šampionátu 2007 v Mnichově, kde byl také druhý, a vybojoval sedmou medaili z mistrovství světa, z toho šestou na skifu. Přestože se Ondřeji Synkovi nepovedlo obhájit zlatou medaili, s druhým místem byl po závodu spokojený:

"Letošní hlavně, hlavně závěrečná příprava se nevyvíjela podle mých představ. Měl jsem zdravotní komplikace a také trošku rodinné, takže se to tím komplikovalo celé. Jsem rád, že jsem se vůbec dostal do finále, kvalifikoval jsem pro Českou republiku skif na olympijské hry a získal ještě při tom medaili."

Stříbrným závodem pro Ondřeje Synka skončila letošní sezona. "Teď mám měsíc a půl volno a doufám, že ukončím kapitolu dům. Nastěhujeme se a tím si strašně oddechnu," pousmál se český skifař, který na přelomu října a listopadu odstartuje olympijskou přípravu.

Ve skvělém světle se na jezeře Bled představila skifařka Miroslava Knapková, která tam zlomila "prokletí" velkých závodů. Třicetiletá česká reprezentantka má ve své sbírce stříbrné a bronzové medaile ze světových šampionátů, vyhrála i závody mistrovství Evropy nebo Světového poháru, ale až ve Slovinsku se dočkala velké zlaté medaile. Je po Ondřeji Synkovi teprve druhou českou veslařkou, která se v olympijské disciplíně stala mistryní světa. Skutečnost, že může pomýšlet na titul světové šampiónky si Miroslava Knapková uvědomila až pár desítek metrů před cílem. Své největší soupeřky, Bělorusku Jekatěrinu Karstenovou a Novozélanďanku Emmu Twiggovou totiž uviděla za sebou:

"Já jsem se pořád koukla, jestli někdo není přede mnou, jestli Emma opravdu ještě jede, nebo už je v cíli. Stále jsem nevěřila tomu, že jsem první. Až jsem uslyšela řev tribuny, tak jsem se rozhlédla a viděla jsem, že Emma je opravdu hodně vepředu, a myslela jsem že je přede mnou. Tak jsem si řekla: tak dám finiš," vysypala ze sebe bezprostředně do závodě Miroslava Knapková. Ještě necelé dvě hodiny po dojezdu přiznala, že si finálový závod a jeho průběh pořádně nepamatuje. Později už s klidnou hlavou popsala průběh finále:

Miroslava Knapková,  foto: ISIFA / EPA / STR
"Ten první kilometr jsem se nějak moc nerozhlížela, nekoukala jsem, jak jedou soupeřky, nechtěla jsem se tím moc rozptylovat. Jenom jsem periferně viděla, že vedle mě jede Karstenová, a tak jsem věděla, že pole mi úplně neodjelo. Ona je zkušená závodnice a určitě si to pohlídá, řekla jsem si. Jinak jsem tu první půlku jela tak, jak jsme se domluvili s trenérem. Od druhé poloviny už jsem se to snažila stupňovat a začít pořádně závodit."

Čerstvá mistryně světa ve veslování Mirka Knapková dodržela tradici a od nedělního vyhlášení u slovinského jezera Bled si nechala na krku pověšenou zlatou medaili, aby za rok mohla myslet na další blyštivý úspěch. Pokud by se to české skifařce podařilo naplnit, pak by se v Londýně stala olympijskou vítězkou. "Medaile dole ještě nebyla, protože musí být čtyřiadvacet hodin na krku, aby příští rok byla znovu. Sice jsem se v noci málem uškrtila, ale dalo se to zvládnout," smála se Miroslava Knapková na tiskové konferenci, na kterou přijela k loděnici pražské Slavie v Praze společně se stříbrným skifařem Ondřejem Synkem lodí přes Vltavu. Oba přijeli domů autobusem s celou českou výpravou ve tři hodiny v noci. Cestou se slavilo. Ondřej Synek vysvětlil, proč skoro ztratil hlas:

"Včera jsme absolvovali cestu domů po Mirčině závodě a bylo to úžasné, protože jsme trošku oslavovali, Mirce děkovali a tak. Takže to bylo skvělé," vypravil ze sebe Ondřej Synek a Miroslava Knapková dodala:

"To se asi myslím popsat nedá, to je nepopsatelný zážitek. Banda kluků prostě zpívala, pokřikovala 'Mirko, děkujeme'. Úplně úžasné a ještě jednou jim mockrát za to děkuji."

Šéftrenér Přemysl Panuška upřesnil, že zněly národní písně. "Ale něco se musí vypípat," prozradil Ondřej Synek. "Kluci zpívali pěkně. Já s nima, ale některé pasáže jsem vynechávala," culila se Miroslava Knapková. Vítěznou formu a nabité sebevědomí může prodat hned za čtrnáct dnů. Jako mistryně světa pojede bojovat o další úspěch na mistrovství Evropy.

Na Bledu tak čeští reprezentanti vybojovali čtyři olympijská místa, což je méně, než vedení výpravy a svazu předpokládalo. V Londýně se čeští zástupci představí ve skifu mužů a žen, dvojskifu žen a v kategorii čtyřka bez kormidelníka lehkých vah mužů. Další posádky budou mít ještě šanci v dodatečné kvalifikaci v Lucernu příští rok.

klíčové slovo:
spustit audio