Skifař Synek získal v Riu bronz, porazili jej Drysdale a Martin

Ondřej Synek, foto: ČTK

Skifař Ondřej Synek získal bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Stříbrný medailista z předešlých her v Pekingu a Londýně ve finále nestačil na Mahého Drysdalea z Nového Zélandu a Chorvata Damira Martina, jejichž dramatický souboj rozhodla až cílová fotografie. Z vítězství a obhajoby triumfu z roku 2012 se nakonec radoval sedmatřicetiletý Novozélanďan.

Ondřej Synek,  foto: ČTK
"Dneska to nebyl můj den, nebyl jsem to úplně já. S výkonem nemůžu být spokojený. Od začátku jsem musel jet na hraně a pak to bylo znát, ke konci už jsem byl tuhej,"řekl Synek. Na trati ještě věřil, že Chorvata Martina v závěrečné části porazí. "Myslel jsem, že bych ho 200 metrů před cílem mohl dojet, ale pak hodně zrychlil a nakonec to málem vyhrál. Soupeři byli dneska lepší," ocenil Synek kvality rivalů.

Český veslař se po startu dlouho držel na druhém místě za Martinem, ve třetí čtvrtině trati jej však předstihl Drysdale a Synek se již do souboje nejrychlejší dvojice nedokázal zapojit. Od zlata i stříbra jej nakonec dělily téměř tři sekundy, Drysdale a Martin projeli cílem ve shodném času.

Synek patří mezi šest sportovců, kteří mají medaile ze tří olympijských her

Ondřej Synek  (vpravo),  foto: ČTK
Dvakrát byl český skifař Ondřej Synek druhý na olympijských hrách a vždy litoval promarněné šance na zlato. Tentokrát prý ale na jezeře Rodrigo de Freitas neprohrál zlatou medaili, nýbrž vybojoval bronz. Uznal, že soupeři v Riu de Janeiro byli lepší. Přesto vstoupil do historie, je teprve šestým českým sportovcem, který má medaile ze tří olympijských her.

Zlomený obratel dokázal potrápit

Synkovi lékaři na jaře zjistili, že má už dlouho zlomený čtvrtý obratel, jeho kariéra dostala povážlivé trhliny. Roky to netušil, ale až letos se trápil s bolestí. "Jsem rád, že jsem tady vůbec mohl být. Na jaře to nebylo vůbec jednoduché, celou sezonu se to se mnou táhlo a kolikrát jsem na to neměl sílu," vzpomínal.

Pomohli mu zejména fyzioterapeut Vladislav Brejcha a profesor Pavel Kolář, kteří ho dali dohromady. Jeho stav se zlepšil až v Riu, kde už tolik nevesloval a pouze ladil formu. Nyní si dopřeje odpočinek a bude záda léčit.

Skifařka Topinková byla ve finále B nejlepší

Miroslava Topinková Knapková,  foto: ČTK
Skifařka Miroslava Topinková Knapková, která v Riu obhajovala zlato z Londýna, ve svém závěrečném vystoupení na hrách vyhrála finále B a celkově skončila sedmá.

"Celkem jsem si spravila náladu, zakončila jsem olympiádu vítězně, i když jen ve finále B,"řekla Topinková. "Je to taková malá náplast na to, že jsem včera nepostoupila. Potvrdila jsem si, že z těch holek ve finále B jsem nejlepší," uvedla.