Zlatý míč pro Pavla Nedvěda

Pavel Nedved, Foto: CTK

Kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V prestižní anketě francouzského týdeníku France Football triumfoval záložník Juventusu Turín jako druhý český hráč po Josefu Masopustovi, který trofej získal v roce 1962. Více informací má Josef Kubeczka.

Pavel Nedved,  Foto: CTK
V hlasování fotbalových novinářů z 52 členských zemí UEFA nasbíral Nedvěd 190 bodů a zvítězil s velkým náskokem před Thierrym Henrym. Francouzský útočník londýnského Arsenalu dostal 128 bodů. Až na dalších místech skončili hráči AC Milán, kteří letos vyhráli Ligu mistrů - Ital Paolo Maldini a Ukrajinec Andrej Ševčenko. Jak sám Pavel Nedvěd potvrzuje, v zisk Zlatého míče až do posledního okamžiku nevěřil:

"Já už jsem tomu konečně uvěřil, protože ho mám tady před sebou. Jsem nesmírně šťastný a myslím si, že pro mne znamená strašně moc. A nejen pro mne, ale také pro moji zem a pro náš fotbal. Je to věc, která se jen tak nezíská. To víme určitě, protože nám to trvalo 41 let. Myslím si, že je to velké ocenění, ale nejen úspěšného roku. Já to beru jako ocenění celé moji úspěšné kariéry a jsem za to strašně rád, ale pro mne se nezmění absolutně nic. Budu zase trénovat, běhat a budu mít jenom další větší motivaci dokázat všem, že si ho opravdu zasloužím."

Jednatřicetiletý rodák ze Skalné u Chebu debutoval v české fotbalové lize před dvanácti lety v barvách pražské Dukly. Po přestupu do Sparty se dostal také do reprezentačního dresu a na EURu 96 v Anglii si na krk pověsil historické stříbro. Po přestupu do Lazia Řím vyhrál také vůbec poslední ročník Poháru vítězů pohárů a italskou ligu. S Juventusem Turín pak tuto ligu vyhrál dvakrát. Jako kapitán dovedl českou reprezentaci na evropský šampionát 2004 v Portugalsku.

Pavel Nedved,  Foto: CTK
Pavel Nedvěd se navít na hřišti zklidnil a, jak říká držitel Zlatého míče z roku 1962 Josef Masopust, už dávno není tím nafoukaným surovcem, jako ve svých fotbalových začátcích:

"Ten zlom se u něj strašně projevil na jeho stoupající výkonnosti a, myslím si, takovém velmi dobrém projevu při samotných utkáních."

Pavel Nedvěd svůj nynější úspěch ještě pořádně nevstřebal a zatím nevnímá, že ho už bude provázet celý život:

"Já myslím, že tohle ke mně ještě asi těžko došlo nebo ještě to určitě nemám v hlavě. Možná proto, že si myslím, že mám ještě před sebou nějaké roky fotbalu a úkoly, které bych chtěl splnit, dostat se do nějakého finále. To je vyznamenání mé práce, kterou dělám odmalička. Dělám ji s úsilím, a pak, když přijdou takové úspěchy, tak si toho člověk víc váží."

Nedvědův reprezentační kolega, brankář Petr Čech, je z úspěchu svého kamaráda nadšen:

"Já myslím, že to je fantastický úspěch. Víc než čtyřicet let uběhlo od chvíle, kdy se to podařilo českému hráči. Pro český fotbal je to samozřejmě velká událost. Pavel loni odehrál vynikající sezónu v Juventusu a samozřejmě dotáhl národní mužstvo na mistrovství Evropy jako kapitán, vyhrál s Juventusem italskou ligu a navíc měl lví podíl na jeho postupu do finále Ligy mistrů."

Vánoce jsou za dveřmi. Jaké budou u Nedvědů?

"Jako všude jinde v normálních rodinách. Já si myslím, že Vánoce se dělají hlavně pro děti a já je mám, tak že už se těším na to, jak budou rozbalovat dárky a uvidím, jakou budou mít radost. Takové budou."