Znalec: Ukradené vzácné tisky z Plas měly hodnotu 900.000 korun

Znalec, jenž svědčil v případu krádeže vzácných tisků z kláštera v Plasích na Plzeňsku, v úterý u soudu vyčíslil jejich hodnotu na 900.000 korun. Podle posudků předcházejících znalců však byla cena knih, jež podle žalobkyně ukradl a prodal bývalý kastelán Martin Mejchar, nejméně dvakrát vyšší.

Jedním z nejcennějších kusů byl starý atlas, jehož hodnotu odhadli první znalci na 1,2 milionu korun. Znalec Pavel Vejrážka, jehož si pozvala obhajoba, uvedl, že měl mnohem nižší cenu. "Atlas byl v mizerném stavu. Byl silně poškozený, bylo to vlastně jen torzo. Měl mít správně 150 map, ale ve skutečnosti v něm bylo jen zhruba 100 listů. Třetina map tedy chyběla. Jeho hodnota nepřevyšuje 350.000 korun," uvedl Pavel Vejrážka.

Podle žalobkyně odcizil kastelán přes 50 tisků převážně z fondu Národního muzea. Z toho 32 svazků postupně prodal a utržil za ně přes 300.000 korun. Peníze použil pro sebe. Při posledním pokusu o prodej ho loni 15. března zadrželi kriminalisté v pražském antikvariátu. Mejchara může soud potrestat dvěma až osmi roky vězení.

Mejchar se hájil tím, že knihy nebyly nikde evidovány, a že některé z nich dokonce našel v bedně mezi starými novinami určenými na podpal v kamnech. Myslel prý, že jde o vyřazené tisky, určené k vyhození. Byly údajně uloženy v přepravkách mezi dalšími roztrhanými a plesnivými knihami.