Zprávy

Bezpečnostní rada bude jednat především o terorismu

Problematika terorismu bude hlavním bodem úterního jednání Bezpečnostní rady státu. Členové rady vyslechnou například ústní informaci k zahraničněbezpečnostní situaci spojené s teroristickými útoky na vlaky v Madridu z 11. března, informoval Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády. Ministr vnitra Stanislav Gross má bezpečnostní radu informovat o opatřeních, která byla po těchto útocích přijata v České republice. Na veřejnost pronikly informace o zpřísněných policejních hlídkách na místech, kde se nachází více lidí, například na nádražích či v obchodních střediscích. Policejní obrněný transportér posílil ostrahu mezinárodního letiště v Praze-Ruzyni. Policisté na hranicích se zase soustřeďují na kontroly cizinců z "rizikových zemí", v praxi tak čekají obtíže při vstupu do Česka především občany arabských států.

Letos by mohlo dostat šanci mít rychleji trvalý pobyt v ČR 700 cizinců

Sedm stovek odborníků z Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu by mohlo letos dostat šanci získat již za dva a půl roku v ČR povolení k trvalému pobytu. Tolik cizinců by se totiž mohlo letos podle návrhu ministerstva práce zapojit do projektu na získávání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí. Od října se budou nejspíš o život v Česku moci ucházet i lidé z dalších dvou zemí. Ve středu by o tom měl rozhodnout kabinet.

Projekt začal loni. Přestože vláda počítala s tím, že se do něj zapojí 300 lidí, přihlásilo se jen 126 uchazečů. Z nich bylo vybráno 114 žen a mužů, kteří splnili potřebná kritéria. Cizinci, kteří chtějí o trvalý pobyt ve zkrácené lhůtě usilovat, musejí mít v Česku vízum nad 90 dní a práci. Další podmínkou je nejméně středoškolské vzdělání. Roli hraje i věk, pracovní zkušenosti, jazykové znalosti a rodinné zázemí. Podle některých odborníků se nedaří získat zamýšlený počet zahraničních pracovníků proto, že projekt není k cizincům příliš vstřícný a podmínky jsou přísné. Kritizují také to, že do programu zatím vstoupili hlavně cizinci, kteří v Česku žijí již delší dobu. Akce přitom měla přilákat hlavně další specialisty ze zahraničí. Podle ministerstva je nutné hledat způsob, jak zahraničním zájemcům usnadnit hledání práce v Česku a nepoškodit české pracovníky a nezaměstnané.

Vyspělé země se snaží bránit hromadné migraci cizinců z chudších zemí, odborníky a vědce v nich ale lákají. Také v osudu Česka budou podle expertů hrát migranti velkou roli. Loni do ČR přišlo 26.000 cizinců, jen díky nim přibylo v zemi asi 8000 obyvatel. V Česko totiž postupně stárne a vymírá.

Stát kvůli prodeji aut bez DPH přichází o 640 milionů ročně

Státní rozpočet přichází ročně zhruba o 640 milionů korun na dani z přidané hodnoty při prodeji osobních aut, která jsou vykazována jako užitkové vozy. Osobní automobil lze několika prvky (tmavé fólie na zadních sklech, mřížka oddělující kufr aj.) přeměnit na lehký užitkový vůz, za který nemusí kupec platit 22 procentní daň z přidané hodnoty. Ministerstvu financí se tento postup nelíbí, ale ten je v souladu s předpisy EU, která užitkové vozy podporuje, uvedla televize Nova. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana kupci neplatí DPH ani za luxusní vozy, které určitě neslouží jako užitkové. Úspora při koupi přitom není zanedbatelná. Například u Volkswagenu Sharan může kupec ušetřit čtvrt milionu korun, u Chrysleru 260.000 Kč a u Mercedesu 370.000 Kč. Ministerstvo chce situaci dál sledovat.

Ministr Mlynář chce Telecom a Eurotel jako samostatně fungující firmy

Český Telecom a jeho 100procentní dceřiná firma Eurotel by podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře měly zůstat jako samostatně fungující firmy. Stát si tak chce zajistit co největší prostor pro různé privatizační scénáře. Ministr zopakoval, že stát bude prodávat svůj 51procentní podíl v Telecomu včetně Eurotelu dohromady a nikoliv zvlášť Telecom a zvlášť Eurotel. Podle jeho slov má Telecom s Eurotelem výrazně vyšší cenu. Mělo by však být možné od sebe Telecom a Eurotel majetkově oddělit, pokud to bude privatizační záměr vyžadovat například kvůli souhlasu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

V souvislosti s Deutsche Telekomem ministr ČTK řekl, že firma o privatizaci zájem neprojevila, jak nedávno spekuloval tisk. Zároveň popřel informace, že by existoval zájemce, který by za Český Telecom nabídl až 130 miliard korun. "Není to pravda," řekl v pořadu televize Prima Nedělní partie. Podle týdeníku Euro měl tuto cenu nabídnout právě Deutsche Telekom. Analytici odhadují cenu 51procentního podílu státu v Telecomu na 50 až 65 miliard korun, což Mlynář považuje za realistické odhady. Přesto však varoval před očekáváním velkého výnosu.

Příručka usnadní cizincům orientaci v českém zdravotnictví

Cizincům, kteří se chtějí seznámit se systémem zdravotní péče v České republice, je určena nová příručka Institutu zdravotní politiky a ekonomiky. Dozvědí se z ní, kam se mohou obrátit v případě nemoci, co všechno jim umožňuje zdravotní pojištění či kdy po nich lékaři budou vyžadovat přímou platbu. Kniha má název Průvodce systémem zdravotní péče České republiky a vychází nejen v češtině, ale také v anglické, německé, ruské, ukrajinské a vietnamské verzi. Podle Víta Černého z Institutu zdravotní politiky a ekonomiky se cizinci z příručky mimo jiné dozvědí, jak se platí léky a jak je to s pojištěním dětí narozených na českém území. Publikaci obdržely konzuláty řady zemí. Text lze najít rovněž na internetové adrese www.izpe.cz, včetně jednotlivých jazykových verzí.

Zdravotní stav operovaných iráckých chlapců se postupně zlepšuje

Zdravotní stav dvou iráckých chlapců, kteří v pátek prodělali v dětském kardiocentru pražské nemocnice v Motole několikahodinové operace srdce, se postupně zlepšuje. "Stav toho prvního je výborný, stav toho druhého chlapečka se postupně stabilizuje, ale vyžaduje pořád ještě intenzivní léčbu," řekla mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. Oba chlapci trpěli srdeční vadou s velkým defektem na komorové přepážce. Operace prvního dítěte trvala šest hodin, druhá byla komplikovanější, trvala o hodinu déle a operované dítě bylo v bezprostředním ohrožení života.

Na operace srdce čekají v Motole ještě dvě dívky. Všechny děti přicestovaly do Prahy z jižního Iráku koncem března spolu s českými policisty. Děti od sedmi do 14 let vybral v Basře český zdravotnický tým. Na podobné operace čekají na jihu Iráku další děti - čeští lékaři našli tři desítky pacientů, u nichž je zákrok nutný. V českých nemocnicích se už vloni léčilo 18 iráckých dětí, které se v jihoirácké Basře dostaly do péče lékařů české polní nemocnice. Vedle dětí s vadami srdce se v Česku léčili i dva malí Iráčané s rozsáhlými popáleninami.

Pražský vrchní soud ve středu projedná Srbovu vražednou kauzu

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba stane ve středu znovu před soudem kvůli tomu, že podle obžaloby plánoval vraždu novinářky Sabiny Slonkové. Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyšší státní zástupkyně a vrátil případ pražskému vrchnímu soudu. Za plánování vraždy novinářky byl Srba loni v říjnu odsouzen k osmiletému vězení. Podle vrchního soudu se prokázalo, že to byl Srba, kdo si u přítelkyně Evy Tomšovicové vraždu objednal. Chtěl novinářce zabránit v tom, aby dál odhalovala podezřelý způsob, jakým nabýval majetek, který zřejmě pochází z úplatků. Srba vždy tvrdil, že si vraždu u Tomšovicové neobjednal. Jeho advokáti postavili obhajobu na zpochybnění věrohodnosti korunní svědkyně Tomšovicové.

V USA zemřel ve věku 91 let český režisér Jiří Weiss

Ve věku 91 let zemřel po delší nemoci ve Spojených státech filmový režisér Jiří Weiss. ČTK to řekla jeho dcera Jiřina Bílá. Do srdcí českých diváků se zapsal především filmem Vlčí jáma s Jiřinou Šejbalovou a mladičkou Janou Brejchovou v hlavních rolích, za který získal cenu kritiky na festivalu v Benátkách. Weiss, který natočil 22 filmů a řadu dokumentů, v roce 1968 emigroval a usadil se v Santa Monice. V USA se věnoval pedagogické činnosti na filmových školách jako profesor režie a herectví. Počátkem devadesátých let se vrátil k hrané režii snímkem Marta a já, který natočil v německo-francouzské koprodukci v mezinárodním hereckém obsazení. S úspěchem ho představil na řadě festivalů, mimo jiné v Benátkách a Karlových Varech.

Pro film se Weiss, syn majitele továrny na rum a likéry, rozhodl proti vůli otce, který z něj chtěl mít právníka. Práva sice studoval, ale školu nedokončil a raději utekl z domova. Od roku 1936 natáčel krátké dokumentární filmy, točil i reklamu. Po obsazení Československa v roce 1939 odešel do Británie, kde natočil sérii krátkých dokumentů o válečných událostech. O československém podílu na protinacistickém úsilí mezi lety 1937 a 1944 natočil dokument Věrni zůstaneme. Nikdy se netajil tím, že řadu záběrů pro své dokumenty inscenoval; pro Věrni zůstaneme například bojovou akci českých vojáků bránících pevnost Tobrúk, autentické záběry mu totiž chyběly. Po válce a návratu do vlasti horoval pro socialismus a byl stoupencem nastupující komunistické moci. V poválečném Československu se prosadil jako režisér hraného filmu. Prvním z nich byla Uloupená hranice o situaci v předválečném Krušnohoří. Na konci padesátých let režíroval několik snímků, které narušily dogmata znárodněného filmu. Za své filmy z padesátých a šedesátých let získal řadu mezinárodních ocenění. Vedle Vlčí jámy na mezinárodních festivalech získal mimo jiné Zlatou mušli v San Sebastianu za film Romeo, Julie a tma s Danou Smutnou a Ivanem Mistríkem. V roce 1995 vydal Weiss v Čechách paměti Bílý mercedes.

Podle Madeleine Albrightové jsou vstupující země pro unii přínosem

Země vstupující do EU nejsou pro unii zátěží, ale přínosem. Tato slova zazněla v projevu, který bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová adresovala účastníkům projektu Kulturní karavana evropské identity. Videozáznam s projevem Albrightové vyslechli účastníci panelové diskuse, která se v rámci projektu uskutečnila v budově Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze. "Jsem zastáncem Evropy, která připomíná velkou svobodnou rodinu s jednotlivými příslušníky nejrůznějších nadání a sklonů, ale zároveň silnou, životaschopnou, aby obstála v soutěži současných obrů," konstatovala Albrightová, která dodala, že "v kultuře je i malá země někdy velmoc".

Projekt Kulturní karavana evropské identity zorganizoval spisovatel Arnošt Lustig. Projektu, který začal 4. dubna v Bledu ve Slovinsku, se zúčastnilo 200 odborníků z různých oborů. Na panelové diskusi kromě Lustiga vystoupili například senátor Edvard Outrata nebo bývalá předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová. Podle Marvanové může být vstup Česka do EU impulzem k dalším ekonomickým a právním reformám. "Staneme se součástí velmi konkurenčního prostředí, ve kterém budeme chtít obstát," uvedla Marvanová, která míní, že Češi obohatí "staré" členské státy unie například o svůj humor.

Svět knihy se bude věnovat irské, skotské a velšské literatuře

Na pražském Výstavišti se bude od 6. do 9. května konat jubilejní desátý ročník veletrhu Svět knihy. Centrální expozici tentokrát pořadatelé věnují literatuře Irska, Skotska a Walesu. Svaz českých knihkupců a nakladatelů v posledních letech neeviduje žádné překlady z těchto jazyků do češtiny. U příležitosti veletrhu několik českých nakladatelů překlady chystá, podle jejich informací však není zřejmé, zda jsou přeložené z originálů či z angličtiny. Vzhledem k příbuznosti kultur i jazyků navíc mnozí irští či skotští spisovatelé publikují své texty z komerčních důvodů raději ihned anglicky. Veletrh v minulých dvou letech vidělo vždy kolem 20.000 čtenářů a milovníků literatury.

Výstava připomene legendu svatého Jana Nepomuckého očima umělců

Dvě desítky obrazů odrážejících osobnost svatého Jana Nepomuckého bude obsahovat výstava, která začne v úterý v ambitu františkánského kláštera v Praze. Práce vznikaly v letech 1999 až 2002 během mezinárodního sympozia Sanctus Ioannes Nepomucenna Medioeuropaensis v bývalém opatství Plasy u Plzně. Díla byla pak vystavena v Plasích, v Muzeu moderního umění v Pasově, v klášteře Aldersbach, v paláci Porcia ve Vídni a na několika dalších místech.

Základní ideou projektu je teze, že kulturní prostor střední Evropy si lze představit jako oblast, kde lidé znají Jana Nepomuckého, kde je uctíván a kde se nacházejí obrazy a sochy tohoto světce. Podle pořadatelů světec ztělesňuje spojovací články, jakými jsou dějiny, kultura a tradice i společně sdílené hodnoty a představuje jeden ze základů nového evropského domu. Výstava se koná u příležitosti rozšíření Evropské unie a Středoevropských katolických dní, které začaly před rokem a vyvrcholí v květnu společnou poutí. V jejich rámci se věřící osmi národů setkávají a modlí se za společnou Evropu.

Papež celebroval velikonoční mši před 100.000 věřících

Velikonoční mše, kterou celebroval papež Jan Pavel II. před vatikánskou bazilikou svatého Petra, se podle italských bezpečnostních sil zúčastnilo 100.000 věřících z celého světa. Na Svatopetrském náměstí i v jeho bezprostředním okolí panovala mimořádná bezpečnostní opatření vyvolaná obavami z teroristického útoku. Papež Jan Pavel II. ve svém tradičním poselství Městu a světu vyzval mezinárodní instituce včetně OSN, aby "urychlily vyřešení současných obtíží" ve světě, především v Iráku, ve svaté zemi a v Africe. V projevu, který živě přenášely do celého světa desítky televizních společností, zdůraznil, že "kultura lásky" musí porazit terorismus a "logiku smrti" a msty nejen v Iráku, ale rovněž ve svaté zemi a v dalších oblastech světa, které nyní terorismus ovládá.

Rožnovský skanzen předvedl velikonoční zvyky typické pro Valašsko

Ukázky velikonočních zvyků typických pro Valašsko přichystali pro návštěvníky ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Hospodyňky v chalupách vařily tradiční jídla nebo barvily vajíčka. V kostelíku svaté Anny si lidé zazpívali jarní písně. Při příchodu prvních velikonočních dní lidé dříve připravovali různé pokrmy. Z kopřiv, lístků petrklíče a všeho zeleného, co na jaře vyrašilo ze země, kuchařky vařily zeleno-čtvrteční polévku. Ta se podle etnografky Vandy Vrlové jedla proto, aby lidé zůstali po celý rok zdraví.

Na zelený čtvrtek se ve všech domácnostech pekly jidáše, sladkosti z kynutého těsta ve tvaru provazu, pomazané medem a posypané mákem. "Mák symbolizoval peníze. Kolik máku, tolik peněz. A ti, co chtěli být moc bohatí, tak jidášky nesypali, ale celé je obalili v máku," poznamenala Vrlová. Velikonoční vajíčka měla na Valašsku typickou červenou barvu, která byla znakem lásky. Dívky a ženy zdobily vajíčka také batikovanou technikou, při níž využívali přírodních barviv a rostlinných ornamentů. Na Rožnovsku se kraslice vyškrabávaly a poté barvily. "Odsud se kraslice posílaly až do Vídně. Tisíce malovaných vajíček zdobily geometrické či rostlinné ornamenty," uvedla pracovnice skanzenu. Často na ně malérečky zobrazovaly kapličku, která stojí na Radhošti, nebo na ně psaly různá sdělení.

Česká Lípa opraví zchátralou Branskou věž Vodního hradu

Zchátralou Branskou věž, jež vévodí Vodnímu hradu v České Lípě, čeká rekonstrukce. Letos si práce vyžádají přes 700.000 korun. Kastelán Petr Nárovec by byl rád kdyby opravy skončily za dva až tři roky. Hrad ze 13. století patří městu Česká Lípa. Na opravu památky přispělo také ministerstvo kultury. Věž tvoří celek s gotickým mostem, jedním z nejstarších v Čechách. Archeologové zatím odkryli jen jeho polovinu. Po rekonstrukci Branské věže a mostu se bude do Vodního hradu vstupovat právě tudy. Dlouho uzavřenou a zanedbanou památku město otevřelo loni. Rekonstrukce trvala osm let a vyžádala si deset milionů korun. Návštěvníci hradu mají kromě jiného přístup do unikátních sklepení z doby vlády Lucemburků.

Vodní hrad, postavený mocným rodem Ronovců, zažil ve své historii pohnuté chvíle - dobyli ho husité i Švédové. V roce 1957 vyčlenil stát 120.000 korun na konzervaci hradu. Tehdejší městský národní výbor ho však nechal odstřelit.

V Praze 6 bude busta bengálského básníka Rabíndranátha Thákura

Busta bengálského básníka a filozofa, nositele Nobelovy ceny za literaturu Rabíndranátha Thákura bude 21. dubna slavnostně umístěna v Praze 6 v ulici, jež nese básníkovo jméno a sousedí s areálem vysokých škol. Bustu, kterou darovala Praze Indická republika, převzal už před třemi lety tehdejší primátor Jan Kasl od indického velvyslance v ČR Subrahmanjama Džajšankara. Místo vybrané pro sochu označil tehdy velvyslanec za velmi důstojné, protože Thákur se věnoval i vzdělávání a výchově. Thákur Prahu osobně znal. Dvakrát ji navštívil, a to v letech 1921 a 1926, a v české metropoli přednášel. Skladatele Leoše Janáčka, který byl mezi posluchači, inspiroval k napsání článku a zkomponování chorálu Potulný šílenec, který Thákurovi věnoval.

Jaromír Jágr přiletěl do Prahy a rád by s reprezentací získal titul

Hokejista Jaromír Jágr přiletěl z New Yorku do Prahy a v nejbližší době by se měl připojit k reprezentačnímu výběru, který se pod vedením trenéra Slavomíra Lenera připravuje na mistrovství světa. Největší hvězda českého týmu si chce na šampionátu spravit chuť po nevydařené sezoně, která pro ni skončila už základní částí NHL. Novinářům Jágr na letišti řekl, že touží vybojovat titul. Český hokejista už má ve sbírce spoustu trofejí, včetně dvou prstenů za vítězství ve Stanleyově poháru, ale titul mistra světa mu stále ještě schází. V roce 1990 získal s reprezentací na světovém šampionátu bronzovou medaili.

Švehla se Švecem získali na ME v zápase bronzové medaile

Čeští zápasníci Petr Švehla a Marek Švec vybojovali na mistrovství Evropy ve švédské Haparandě bronzové medaile. Švehla nejprve podlehl v boji o postup do finále váhové kategorie do 55 kilogramů Řekovi arménského původu Ašjumovi Kiurekjanovi, v následném boji o bronz ale porazil Pavla Kramarze z Polska. Švec prohrál v semifinále váhy do 96 kg s Valerijem Lištvanovem z Běloruska a v zápase o třetí místo porazil Davida Saldadzeho z Ukrajiny.

Lazar a Bláha na SP dráhových cyklistů vyhráli bodovací závod

Česká dvojice Petr Lazar, Martin Bláha vyhrála na třetím dílu Světového poháru dráhových cyklistů bodovací závod dvojic. Díky triumfu v Manchesteru si jezdci pražské Dukly zajistili nominaci na květnový světový šampionát, který se uskuteční v australském Melbourne. Výborně si vedla i Lada Kozlíková ve stíhacím závodě na tři kilometry, kde vybojovala vynikající páté místo. I ona si v této disciplíně definitivně zajistila účast na mistrovství světa.

Počasí

Ráno se budou tvořit mlhy, jinak bude slunečno s teplotami od 11 do 15 stupňů Celsia. Na horách kolem 7. Severovýchodní vítr bude mít rychlost do 25 kilometrů v hodině.