Zprávy

Václav Klaus chce překonávat stagnaci z 90. let mezi Českem a Čínou

Přesvědčení, že bude možné překonat stagnaci ve vztazích České republiky s Čínou z počátku devadesátých let, vyjádřil v Pekingu český prezident Václav Klaus. V projevu na českém velvyslanectví řekl, že mezi ČR a Čínou existují rozdíly v řadě směrů. Za klíčový označil otevřený dialog mezi oběma zeměmi. Na závěr oficiální části své návštěvy v Číně jednal v Pekingu i s předsedou čínského parlamentu Wu Pang-kuem. "Jsem přesvědčen, že máme na co navazovat a že bude možné překonat určitou stagnaci ve vztazích s Čínou, která nastala na počátku devadesátých let," prohlásil Klaus na obědě, jehož se zúčastnil místopředseda stálého výboru čínského parlamentu, Všečínského shromáždění lidových zástupců, Li Tchie-jing. Poslední vývoj v Číně i v ČR dává vztahům nové perspektivy, dodal.

Václav Klaus je prvním českým prezidentem, který tuto zemi navštívil. Jeho předchůdce Václav Havel upozorňoval na porušování lidských práv v Číně, zval do Prahy tibetského dalajlamu a v Číně nebyl. Lidských práv se podle Klausova mluvčího Petra Hájka dotkl i rozhovor s předsedou stálého výboru VSLZ Wu Pang-kuem. Číňané jsou připraveni o tom jednat v rámci dialogu mezi Evropskou unií a Čínou, jehož bychom se mohli zúčastnit, řekl ČTK Hájek. Obdobně se ve čtvrtek vyslovili při setkání s Klausem i nejvyšší čínští představitelé, prezident Chu Ťin-tchao a premiér Wen Ťia-pao.

Hrušovský a Pithart: Střední Evropa by měla v EU spolupracovat

Středoevropské státy by měly spolupracovat i po vstupu do Evropské unie. Shodli se na tom v pátek v Praze předsedové slovenského parlamentu a českého Senátu Pavol Hrušovský a Petr Pithart. Je třeba posílit a zvýraznit meziregionální spolupráci v rámci visegrádské čtyřky a rozšířit ji o Rakousko a Slovinsko, řekl po jednání ČTK a slovenské agentuře TASR Hrušovský. "Bylo by dobré, kdybychom opravdu dokázali i na úrovni Evropského parlamentu reprezentanty těchto států sjednotit při prosazování středoevropských zájmů," uvedl Hrušovský. S Pithartem se shodoval i na tom, že by spolupráce neměla mít nějakou institucionální formu. "Přejeme si, aby se prokázalo, že tyto země budou při důležitých otázkách postupovat spolu. Neříkáme, že ve všech, a nebudeme a nemůžeme na tom trvat," podotkl Pithart. Visegrádskou skupinu tvoří kromě Česka a Slovenska ještě Polsko a Maďarsko. Dosud je spojovala hlavně snaha o začlenění do euroatlantických struktur.

Oba představitelé mají zájem na posilování role národních parlamentů v Evropské unii, a to i při diskusi o návrhu evropské ústavní smlouvy. Při jejím schvalování bude třeba podle Hrušovského také dbát nejen na mechanismus hlasování v EU nebo princip jedna země - jeden evropský komisař, ale také na to, ve kterých oblastech bude zachováno právo veta členských zemí. Slovensko má v tomto jasno. Trvá na zachování práva veta v otázkách spravedlnosti a vnitřní politiky. Čeští zástupci mají podle vyjádření ministra zahraničí Cyrila Svobody z loňského prosince prosazovat zachování práva veta především v daňové a rozpočtové oblasti.

Evropskou ústavu mají po krachu prosincových jednání představitelé členských zemí unie znovu schvalovat na summitu v polovině června. Mezi sporné body ovšem nadále patří hlavně mechanismus rozhodování dvojitou většinou v Radě EU. Česko s ohledem na vytváření koalic preferuje paritní poměr, kdy by počet států procentuálně odpovídal počtu obyvatel.

Radiožurnál: Za Česko má v EU působit spolupracovník StB

Česká republika do vrcholných orgánů EU vysílá diplomata Petra Mooze, který údajně spolupracoval s komunistickou tajnou službou, informoval Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Mooz prošel bezpečnostními prověrkami a má nastoupit do politického a bezpečnostního výboru, který spadá přímo pod Radu EU. Mooz, který je nyní politickým radou na české misi ve Vídni, tvrdí, že bezpečnostní prověrka NBÚ mu byla udělena oprávněně. Rozhlasu řekl, že nikdy nebyl vědomým spolupracovníkem StB a že splňuje všechny podmínky pro práci v diplomacii.

Radiožurnál má ale prý kopie dokumentů, podle nichž byl Mooz veden jako důvěrník pod jménem Rudolf a které dokazují mimo jiné schůzky s agenty špionáže v Moskvě v letech 1983 až 1987. "Nevěděl jsem, že ten člověk pracuje pro Státní bezpečnost," řekl Mooz, který nyní čeká, jak dopadne nová prověrka.

Ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že Mooz obdržel všechny dokumenty nutné pro výkon práce: prověrku pro seznamování s informacemi nejvyššího stupně utajení i prověrky požadované pro EU a NATO. Podle prověrek nebyl vědomým spolupracovníkem StB, dodala Dana Pavlousková z tiskového oddělení.

První nařčení ze spolupráce s StB přišlo již v roce 1991, Mooz proto požádal o lustrační osvědčení, které vyšlo v jeho prospěch, poznamenala. V té souvislosti na krátkou dobu z diplomacie odešel. V následujících letech podle ní ani další prověrky neprokázaly spolupráci s StB.

Není to jediný případ, kdy podezřelý diplomat získal bezpečnostní osvědčení, uvedl rozhlas. Obě kontrarozvědky, civilní i vojenská, už v roce 2000 upozornily tehdejšího premiéra Miloše Zemana na manipulace Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) s prověrkami diplomatů. Nestandardní průběh prověrek kontrarozvědky zjistily podle rozhlasu u dvacítky diplomatů. "Tento člověk nepochybně znamená bezpečnostní riziko," uvedl na adresu Mooze bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Stanislav Devátý. Mooz ale uvedl, že se úspěšně obhájil před nezávislou komisí. Ministerstvo vnitra Moozovi vydalo osvědčení, že nikdy nebyl vědomým spolupracovníkem StB, v roce 1992.

Vojenští policisté, kteří sloužili v Iráku, dostali medaile

Osm desítek vojenských policistů, kteří od počátku roku tři měsíce pracovali v jižním Iráku, převzalo v pátek na pražském Vítkově pamětní medaili ministra obrany za službu v zahraničí. Šesti z nich, včetně jejich velitele Jiřího Neubauera, předal náměstek ministra obrany Martin Bělčík záslužný kříž. Náměstek Bělčík i náčelník generálního štábu Pavel Štefka ocenili profesionální práci českých vojáků, ale i to, že se všichni vrátili do Česka živí a zdraví. Náčelník Junáka Zdeněk Prančl také vojenskému policistovi Janu Matouškovi předal skautské vyznamenání "Za čin junácký". "Je to náš člen v Žirovnici od roku 1991. Účastí v misi prokázal, že je schopen splnit to, co my skauty učíme, tedy demokratické myšlení a pomoc druhým," řekl pak Prančl ČTK. Toto skautské vyznamenání se běžně uděluje pouze za záchranu lidského života.

Čeští vojenští policisté, které od dubna vystřídali v Iráku jejich čerství kolegové, vyškolili v policejní akademii v Zubajru na 1300 místních policistů a policejních instruktorů. Spolupracují s britskou civilní i vojenskou policií, Dány, ale i italskými vojáky. Vojenská policie vystřídala v okolí jihoirácké Basry na počátku roku českou vojenskou polní nemocnici.

Bezpečnostní situace v oblasti není dobrá, přímo v Basře a okolí v minulých dnech po sérii výbuchů u místních policejních stanic zahynuly desítky lidí. Ladislav Tvrdý, zástupce velitele kontingentu, k tomu řekl, za jeho působení v oblasti byla situace relativně klidná. "Mělo být do konce června vycvičeno 6000 policistů, takže ten proces začal, teď pokračuje," uvedl. Nedokázal ale odhadnout, zda jsou nyní Iráčané schopni se o bezpečnost v zemi postarat sami.

Ministr Kubinyi: Způsob převodu nemocnic na kraje byl chybný

Nedávno jmenovaný ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi připustil, že způsob, jakým stát převedl nemocnice na kraje, byl chybný. Kraje se staly zřizovateli bývalých okresních nemocnic od začátku loňského roku, od státu převzaly nemocnice s mnohamiliardovými dluhy. Hejtmani opakovaně kritizovali vládu Vladimíra Špidly za zvolený postup a žádali oddlužení. Nakonec se pomoci státu dočkali. "Ano, stala se chyba, nemocnice byly převedeny na kraje a teprve teď se hledají pravidla hry. Postup měl být opačný," řekl Kubinyi na páteční tiskové konferenci sociální demokracie v Praze. Nejdříve měl být jasný legislativní rámec, v jakém budou nemocnice fungovat, a teprve pak je měl stát převést do správy krajů, uvedl ministr. Situace se už podle něj sice nedá změnit, je třeba se ale vyvarovat dalších chyb. "Vyplývá z toho určité riziko. Pokud se teď změní některé nemocnice na akciové společnosti, pak se přijmou pravidla hry a ony se nedostanou do sítě, pak si myslím, že to vůči nim bude nefér," řekl nedávno jmenovaný šéf resortu. Ještě jako poslanec ČSSD před podobným vývojem varoval ve svém domovském Moravskoslezském kraji.

Celkové zadlužení nemocnic převedených na kraje se odhaduje na šest miliard korun. Po měsících protestů vláda krajům pomohla s oddlužením částkou více než tři miliardy korun. Konsolidační agentura odkoupila polovinu pohledávek pojišťoven za neplatiči za další tři miliardy.

Ministr Svoboda se po náročném programu ve sněmovně a přesunu cítí dobře

Zraněný ministr zahraničí Cyril Svoboda se po čtvrtečním martyriu ve sněmovně cítí dobře, je v dobré náladě a cvičí. ČTK to řekl profesor Vladimír Beneš z neurochirurgie pražské Ústřední vojenské nemocnice. Svoboda se zde nyní zotavuje po operaci krční páteře. Ve čtvrtek šéfa české diplomacie do Prahy převezl vrtulník z brněnské úrazové nemocnice. Vláda jeho hlas ve sněmovně potřebovala pro prosazení klíčového zákona o DPH, který předtím vetoval prezident Václav Klaus. Svoboda ve sněmovně strávil asi tři hodiny, podle blízkých spolupracovníků ho přesun z místa na místo i pobyt ve sněmovně unavil. Podle Beneše ale Svobodovi náročný den v parlamentu neuškodil. Lékař uvedl, že ministra do domácího léčení pustí nejdříve koncem příštího týdne, možná až za dva týdny. Zatím byl Svobodův program zrušen do 9. května, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Ministr leží v prezidentském apartmá vojenské nemocnice, čeká ho další rehabilitace. Ve čtvrtek se podrobil lékařským vyšetřením. Doktoři další postup konzultují také se Svobodovou manželkou, která je lékařkou. Svoboda si poranil páteř v oblasti šestého krčního obratle minulý čtvrtek při autonehodě svého služebního vozu. Svoboda neřídil, při nárazu spal. Proto byl zraněn vážněji než zbytek osádky, neměl obranné reflexy. Úrazem byla postižena také meziobratlová ploténka. Svoboda byl operován v sobotu v brněnské úrazové nemocnici. Ošetřující lékař Peter Wendsche řekl, že při operaci ministrovi nemocnou ploténku odstranili a na její místo voperovali kostní štěp z pravé části kyčelní kosti, který mu pomůže ve zhojení a zpevnění nemocného místa. Páteř přitom pacientovi stabilizuje titanová dlažka.

Jeden z mužů popálených v Iráku byl propuštěn do domácí péče

Jednoho z českých expertů, kteří byli 1. dubna popáleni při výbuchu plynu v Iráku, lékaři ve čtvrtek propustili z Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady do domácí péče. Podle primáře kliniky Ludomíra Brože je zhojen, ale rekonvalescence ještě nějakou dobu potrvá. Bydlí v Brně a do Prahy se ještě bude vracet na kontrolní vyšetření. Druhý ze zraněných, který utrpěl popáleniny na 28 procentech těla, byl podle ředitelky vinohradské nemocnice Marie Alušíkové ve čtvrtek odpojen od dýchacího přístroje. Stav jeho plic se tak snad začne lepšit. Nadále však zůstává na jednotce intenzivní péče. Podle Brože bude ještě dlouho hospitalizován a čekají ho autotransplantace kůže.

Neštěstí, při němž jeden Čech zahynul a další dva byli popáleni, se přihodilo při prohlídce zařízení v ropné rafinerii v Bajdží asi 250 kilometrů severně od iráckého hlavního města. Češi měli za úkol rafinerii prohlédnout a zhodnotit nutnost případných oprav.

Vzteklina z Česka vymizela, neobjevila se již dva roky

Vzteklina v České republice vymizela. U žádného zvířete se neobjevila již dva roky. Poslední lišku nakaženou nemocí, jež je smrtelně nebezpečná i pro člověka, zastřelil předloni v dubnu myslivec na Trutnovsku. ČTK to řekl vedoucí Národní referenční laboratoře pro vzteklinu v Liberci-Vratislavicích Oldřich Matouch. "Likvidace vztekliny na našem území je obrovský úspěch. Kromě jiného teď lékaři nemusí posílat ve všech případech do nemocnice lidi, které například pokousal podezřelý neznámý pes," upozornil Matouch. Lišky nebo další nakažená zvířata sice do Česka mohou proniknout z Polska a ze Slovenska, ale ohrožené jsou pouze oblasti těsně za hranicemi. Hranice s Rakouskem a Německem patří podle Matoucha k bezpečným územím, v příhraničních oblastech obou zemí totiž vzteklina již také přestala hrozit.

Národní referenční laboratoř se domluvila s primáři infekčních oddělení ve vybraných velkých nemocnicích, aby začali k vymizení vztekliny přihlížet ve případech, kdy někoho pokoušou neznámá zvířata. "Pokud by zvíře pokousalo člověka například na Šumavě, v Krušných horách nebo ve středních Čechách, nemusel by už prodělat nepříjemné očkování," prohlásil Matouch. Na severní Moravě u hranic s Polskem nebo Slovenskem by ale bylo i nadále jistější, kdyby lidé očkováním proti vzteklině prošli.

Léčebná kúra trvá zhruba 14 dní a pacienti dostávají pět injekcí. V minulých letech v České republice očkování proti vzteklině postihlo průměrně 1500 lidí ročně. Poslední Čech zemřel na vzteklinu v roce 1968. Díky příznivému vývoji v posledních dvou letech by Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) mohla Česko prohlásit za zemi "prostou vztekliny". Usnadnilo by to vývoz zvířat z České republiky do zahraničí třeba při cestách na dovolenou.

Vzteklina se z tuzemska ztratila díky takzvané orální vakcinaci lišek, jež se provádí již 15 let. Očkovací látky jsou v návnadách, které lišky, jež vzteklinu nejvíce přenášejí, sežerou. Při loňské vakcinaci letadla shazovala zhruba 950.000 návnad na plochu přibližně 50.000 kilometrů čtverečních. Právě nyní se koná letošní jarní očkování a při něm se na 55.000 kilometrů čtverečních dostane skoro 1,4 milionu návnad.

Škoda Holding prodala ruské OMZ-Power Machines tři dceřiné firmy

Strojírenská skupina Škoda Holding podepsala v pátek smlouvu o prodeji tří dceřiných firem Škoda JS, Škoda Hutě a Škoda Kovárny s ruskou průmyslovou skupinou OMZ - Power Machines. Pod nového zaměstnavatele přejdou firmy s ročními tržbami zhruba pět miliard korun a více než 1900 zaměstnanci. Obě strany nechtěly zveřejnit finanční podmínky transakce, koupě je však největší ruskou investicí v České republice od roku 1989. Firmy o tom informovaly na společné tiskové konferenci. Škoda Holding si za stěžejní obory podnikání již dříve stanovila klasickou energetiku a dopravní strojírenství, obory jaderného strojírenství a metalurgie dále rozvíjet nechce. "To byl hlavní důvod, proč byla zahájena fáze prodeje," uvedl generální ředitel Jiří Zapletal.

V rámci restrukturalizace skupiny prodala Škoda v posledních letech například společnost Škoda TS, některé divize Škody Energo či Škody Ostrov. Celkem pod nové investory od roku 2000 zatím přešly zhruba čtyři tisíce zaměstnanců. Akvizice je podle ředitele ruské skupiny Jevgenije Jakovleva logickým krokem pro obě strany. "Naší společnosti otevírá dveře na východoevropský trh, kde vidíme řadu příležitostí, zejména v oblasti údržby a modernizace klasických a jaderných elektráren. Českým firmám zase akvizice umožní lepší přístup na trhy energetických komponentů v Rusku a Společenství nezávislých států," řekl.

Podle informací Hospodářských novin ruská skupina údajně za koupi firem nabízela 40 milionů eur, tedy zhruba 1,3 miliardy korun. Zástupci obou firem to však nechtěli komentovat.

ČNB emituje u příležitosti vstupu ČR do EU pamětní mince

Česká národní banka vydá ve středu 28. dubna při příležitosti vstupu České republiky do Evropské unie do oběhu pamětní mince. Jde o bimetalovou minci se zlatým středem a stříbrným mezikružím v hodnotě 2500 Kč a stříbrnou minci v hodnotě 200 Kč, informovala mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová. Na líci bimetalové mince je ve zlatém středu nominální hodnota mince a v opisu kolem ní 12 pěticípých hvězd, na mezikruží jsou nahoře heraldická zvířata ze státního znaku ČR a po obvodu rodové a státní znaky odpovídající vývoji české státnosti. Na rubu mince je ve středu datum vstupu ČR do EU a 12 pěticípých hvězd, na mezikruží jsou umístěny významné letopočty českých dějin a text. Na lícní straně dvousetkoruny jsou stylizovaná heraldická zvířata ze státního znaku ČR, název státu, nominální hodnota mince a 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii. Na rubové straně jsou stylizované symboly stávajících členských států Evropské unie a označení a datum události, ke které se dvousetkoruna vydává. Autorem návrhu lícní strany je Josef Oplištil, autorem návrhu rubové strany Jakub Vlček. Obě mince razila Bižuterie Česká Mincovna v Jablonci nad Nisou, informovala ČNB.

Koncert na Staroměstském náměstí bude oslavou vstupu do EU

Podobně jako v řadě měst po celé Evropě se také v Praze 30. dubna uskuteční velké oslavy vstupu nových členských zemí do EU. Na Staroměstském náměstí se v předvečer této události uskuteční velký koncert, kterého se zúčastní řada populárních zpěváků a skupin. Představí se na něm například Chinaski, Petr Muk, Jan Nedvěd, Aleš Brichta, Václav Neckář, Katapult nebo Petr Hapka. "Snažili jsme se o to, aby to byla zábava pro občany, a ne politická show," řekl režisér Petr Soukup, podle kterého vystoupí asi stovka účinkujících. Vstup na koncert bude zdarma, program se bude odehrávat na třech pódiích. Diváci, kteří budou stát daleko od pódií, mohou program sledovat na dvou velkoplošných projekcích. Na Staroměstském náměstí bude program pokračovat a opět v přímém přenosu vyvrcholí o půlnoci ceremoniálem, při kterém budou nad náměstím vztyčeny vlajky Česka a EU, a krátkým projevem premiéra Vladimíra Špidly. Nebude chybět ani velký ohňostroj.

Česká televize se účastní mezinárodního projektu, v jehož rámci nabídne záběry z pražských oslav partnerským stanicím v zahraničí. Po skončení úvodní části programu budou veřejnoprávní televize i rozhlas vysílat přímý přenos z pražského Národního divadla, kde se uskuteční slavnostní koncert.

Z Chodové Plané na Tachovsku budou pivaři válet sudy do Evropy

Velké dřevěné sudy budou válet 2. května čeští pivaři do EU z nádvoří rodinného pivovaru Chodovar. Průvod stovek lidí skončí šedesátikilometrovou pivní pouť na hradu Neuhaus v partnerském Windischeschenbachu v Německu. Akce je garantovaná hejtmany krajů Plzeňský, Neustadt a Tirschenreuth. ČTK to řekl prezident pivovaru Jiří Plevka. Start koulení je v 07:00 na nádvoří pivovaru, kde si účastníci převezmou prázdné stolitrové sudy o váze 52 kilogramů a tzv. ficáky (dřevěné hole), kterými budou historické pivní nádoby tlačit do Bavorska. Součástí průvodu bude doprovodný vůz s chodovoplánským pivem, který se zastaví v každé obci na trase. Trasa povede po tzv. zlaté stezce - staré kupecké cestě z Čech do Bavor, kudy putovali čeští králové na korunovaci do Norimberku. Piknik na německém hradě začne ve 14:00, kam má pivní průvod dorazit kolem 16:00. Pozváni jsou zástupci všech partnerských regionů, nejvíce lidí by mělo přijet z Tachovska. "Tato akce je zároveň tradičním otevírání pivní sezony," dodal Plevka.

Ve Strakonicích se opět sejdou postižení hudebníci

Asi 230 hudebníků s různým typem tělesného či mentálního postižení se příští týden již podesáté sejde ve Strakonicích na festivalu Salve Caritas - Salve Vita. Pořadatelé pro ně připravili bohatý program a několik vystoupení v regionu. Snahou je přilákat na jednotlivé akce především více dospělých lidí, aby nebyli handicapovaní separováni od společnosti jako v minulosti, řekla ČTK ředitelka strakonického kulturního domu Eva Dresslerová. "S dětmi a mladými není problém, ale dospělí mají z minulosti v sobě nějaký komplex, který jim brání na takové akce chodit," soudí Dresslerová. Podle ní byli před lety postižení lidé dokonale separováni od společnosti a zřejmě proto v sobě starší generace cítí jakési provinění, že je na tom lépe. Pořadatelé se rozhodli osobními dopisy pozvat podnikatele a obyvatele Strakonic na slavnostní galavečer, který se uskuteční v pátek 30. dubna ve strakonickém domě kultury. Samozřejmostí je již od minulých ročníků účast školáků, kteří vůči postiženým nemají žádné překážky, a pro které je určena většina dopoledních koncertů. Na festival se sjede celkem 23 souborů z Čech, Slovenska, Polska a Německa. Většinou jde o hudebníky, kteří jsou klienty ústavů pro handicapované. Jsou mezi nimi ale i dva jednotlivci, kteří žijí v rodinách. Od středy 28. do pátku 30. dubna se hudebníci představí ve Strakonicích, Prachaticích, Horažďovicích, Sušici a Rožmitále pod Třemšínem. Mezi koncerty jim bude k dispozici mimo jiné plavecký bazén a navštíví i kino.

Miloš Forman převzal na festivalu v San Francisku cenu za životní dílo

Český režisér Miloš Forman převzal ve čtvrtek večer na 47. ročníku Mezinárodního filmovém festivalu v San Francisku cenu za celoživotní režisérské dílo, kterou mu udělila Sanfranciská filmová společnost pořádající festival. "Na slavnostním večeru byl promítnut sestřih Formanových děl. Byla to velká oslava nejen umělce, ale i České republiky," řekla ČTK česká konzulka v Los Angeles Margita Fuchsová, která se slavnosti zúčastnila. Listu San Francisco Chronicle Forman před zahájením festivalu řekl, že snímkem Vlasy se pokusil vytvořit muzikál, který by se vyrovnal známé West Side Story. "Chtěl jsem vytvořit něco s chytlavými melodiemi, které si můžete pobrukovat, když jdete z kina. Je jen málo filmů, ve kterých je každá píseň drahokamem," řekl režisér před zahájením festivalu. Forman dále uvedl, že po desetiletí filmovou hudbu podceňoval, než jako režisér pochopil její potenciál pro film. "Hudba je mnohem důležitější, než jsem původně myslel," řekl.

Sanfranciský filmový festival není komerční přehlídkou. Je považován spíše za světový sraz milovníků nezávislého filmového umění, na kterém se stírají bariéry mezi obecenstvem a tvůrci. Letošní ročník, který se koná ve dnech 15. až 25. dubna, nabízí 175 snímků z 52 států. Českou republiku zastupuje režisérka Alice Nellis.

Hamburk patří do léta českým filmům, výstavám, koncertům, knihám

Praha bude do léta hostem na Labi. V severoněmeckém Hamburku totiž v těchto dnech začínají české filmové a kulturní dny, přehlídka české kulturní scény, která potrvá až do 16. června. Hamburské kino Metropolis bude náležet českým filmům, město bude hostit české hudebníky, například kapelu Čechomor, a ve výstavní síni Levantehaus bude k vidění české výtvarné umění. Široce pojatá přehlídka v kině Metropolis se zaměří například na oceněné české filmy posledních let, například Výlet Alice Nellis nebo Tmavomodrý svět Jana Svěráka. Nabídne ovšem také legendární němý film Gustava Machatého Erotikon, oblíbeného Pana Tau nebo filmy takzvané "nové vlny" ze 60. let od režisérů Věry Chytilové, Jana Němce a Pavla Juráčka. Jan Němec se má 29. dubna zúčastnit promítání svých Démantů noci a Nočních hovorů s matkou. Kromě výstav fotografií nebo grafiky se představí i česká literární scéna. Spisovatel Jaroslav Rudiš bude číst z debutu Nebe pod Berlínem, rockových příběhů z berlínského metra. Německému publiku se představí i zavedený literát Miloš Urban nebo publicistka a literátka Alena Wagnerová, autorka biografie Mileny Jesenské, která nyní vydala biografii šlechtičny Sidonie Nádherné, v níž mapuje neobvyklý život ženy, mezi jejíž přátele patřil například básník Rainer Maria Rilke.

Ze sportu:

Fotbalisté Ostravy porazili v úvodním utkání 27. ligového kola Teplice 1:0 a udělali výrazný krok k titulu. Vítězný gól vsítil pět minut před koncem Matušovič z penalty po faulu brankáře Poštulky na Žůrka.

Vstup českých hokejistů do mistrovství světa dopadne podle očekávání: svěřenci trenéra Slavomíra Lenera porazí Lotyšsko 4:1 nebo 5:1. Soudí tak alespoň bookmakeři sázkové společnosti Tipsport. Právě na dva výše uvedené výsledky totiž vypsali nejnižší kurz 15:1. Konkurenční Fortuna rovněž jednoznačně favorizuje domácí hráče, na jejichž vítězství vypsala kurz 1,1:1. Naopak sázky na to, že vyhrají Lotyši, uzavírá v kurzu 11,5:1.

Česká hokejová reprezentace chystající se na sobotní start mistrovství světa je již téměř kompletní. V pátek se totiž k týmu připojili další dva zámořští krajánci - obránce Jiří Šlégr z Bostonu a ottawský útočník Martin Havlát. Trenér Slavomír Lener tak očekává už jen jednu posilu - forvarda Vancouveru Martina Ručinského, který by měl do Prahy přiletět v sobotu ráno.

Informace například o dopravních omezeních v Praze a provozu hromadné dopravy se lidé dozvědí na zvláštní bezplatné lince. Na dobu hokejového mistrovství světa ji zavádí pražský magistrát. Bezplatná linka 800 100 991 začala fungovat od pátečního rána. Bude v provozu do 10. května. Operátoři budou hovořit také německy a anglicky. Ve dnech, kdy budou zápasy, se lidé na linku dovolají vždy od 08:00 do 24:00. V ostatní dny bude v provozu do 19:00.

Nejúspěšnější tým základní části NHL, Detroit, podlehl v prvním zápase semefinále Západní konference zámořské NHL Calgary 1:2 v prodloužení. Jedinou branku Rudých křídel vstřelil český útočník Robert Lang.

Barbora Strýcová zahájí utkání prvního kola Světové skupiny Fed Cupu v Itálii. Česká jednička nastoupí v sobotu od 13:30 na antuce v Maglii proti Francesce Schiavoneové. Ve druhé dvouhře změří síly Klára Koukalová a Silvie Farinaová-Eliaová. V neděli se od 11:30 utkají jeničky Strýcová a Farinaová- Eliaová, po nich nastoupí Koukalová proti Schiavoneové. Tečku za zápasem udělá čtyřhra, do které jsou nahlášeny dvojice Nicole Vaidišová, Libuše Průšová a Farinaová-Eliaová se Schiavoneovou.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou oblačno, přeháňky, na horách i sněhové. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.