Zprávy

Prezident Klaus jmenoval ministry Grossovy vlády

Kabinet premiéra Stanislava Grosse se může ujmout vlády. Prezident Václav Klaus ve středu na Pražském hradě oficiálně jmenoval koaliční tým složený z ministrů ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Zatímco úřadující předseda ČSSD Gross převzal jmenovací dekret již minulý týden, jeho 17 ministrů složilo slib do rukou prezidenta až ve středu hodinu před polednem. Grossova sestava převezme správu země od vlády, která padla na konci června po demisi premiéra Vladimíra Špidly. Gross se rozhodl pokračovat v koaliční spolupráci s lidovci a unionisty, ve funkcích ponechal i většinu Špidlových ministrů.

Ve čtvrtek a v pátek Gross uvede do úřadů pět nových ministrů, informoval ČTK Úřad vlády. První bude ve čtvrtek v 10:00 ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), hodinu poté doprovodí premiér na ministerstvo místního rozvoje Jiřího Paroubka (ČSSD), o dalších šedesát minut později uvede do funkce nového ministra vnitra Františka Bublana (nestraník za ČSSD). V pátek do svých nových úřadů usednou ministři Unie svobody-DEU. Pavel Němec, který do vládní krize vedl místní rozvoj, oficiálně nastoupí na ministerstvo spravedlnosti v 09:30, o hodinu později předseda vlády předá ministerstvo obrany Karlu Kühnlovi. Zbývající dva nováčkové v kabinetu - místopředseda vlády pro hospodářství Martin Jahn a ministr bez portfeje Jaroslav Bureš budou patrně úřadovat ve Strakově akademii.

Nová vláda má 18 křesel, tedy o jedno více než ta předchozí, ministři budou jako dosud spravovat 15 resortů. Sociální demokraté mají 12 členů, obě menší koaliční strany po třech ministrech. Objevilo se v ní šest nováčků a dvě ženy. Opozice Grossův tým kritizuje, nečeká žádné pozitivní změny a tvrdí, že jde o Špidlovu vládu bez Špidly. Stejně jako předchozí kabinet bude i Grossova vláda v dolní komoře spoléhat na těsnou většinu 101 ze 200 hlasů. Nejmladší premiér v historii země si je jistý, že i přes kritiku některých poslanců ČSSD jeho vláda důvěru dostane. Pokud by se tak nestalo, kabinet by padl a sestavování nové vlády by začalo znova.

Premiér Gross slíbil, že jeho vláda se nebude držet při zdi

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) je přesvědčen o tom, že jeho koaliční tým nebude jen vládou udržovací. Po oficiálním jmenování ministrů na Pražském hradě slíbil prezidentovi i občanům, že kabinet vynaloží veškerou svoji energii na řešení aktuálních i nadčasových problémů země. "Mým cílem je, aby z této sestavy vznikl dobře fungující tým, který bude svou energii věnovat tomu, aby se v České republice vyplácela poctivost, aby se vyplácelo dodržovat pravidla, aby byla větší víra v budoucnost," prohlásil při slavnostním ceremoniálu nový premiér. Republika a její občané mají podle Grosse velký potenciál, takže není důvod ke skepsi.

Prezident Klaus připomněl, že vláda vznikla v poločase volebního období, po červnové demisi premiéra Vladimíra Špidly kvůli prohraným volbám do Evropského parlamentu. "Lidé, občané, voliči vyslali určitý signál, že si přejí změnu vládnutí v naší zemi. Já bych si moc přál, aby toto přání veřejnosti bylo touto vládou vyslyšeno," prohlásil Klaus. Grossovi pak připomněl, že ve své vládě nechal většinu Špidlových ministrů, nováčků přibral jen šest. "Vím dobře, že úplně nových tváří zde tolik není, nebo respektive že starých tváří moc neubylo. Přesto věřím, že toto nevadí a že tento tým s novým předsedou vlády v novém uskupení se pokusí o něco nového a něco jiného," řekl Klaus ministrům. Za velkou chybu by považoval, kdyby vláda chtěla jen "dožít" dva roky zbývající do řádných voleb. "Dva roky je dlouhá doba na celou řadu vážných, zodpovědných a odvážných iniciativ," řekl Klaus. "Myslím, že ani vás, ani občany této země nezklameme," reagoval Gross, nejmladší premiér v historii země i benjamínek mezi předsedy vlád států EU.

Po jmenování a přípitku premiér spolu s Klausem a ministry na schodišti Pražského hradu zapózoval fotografům a kameramanům při pořizování tradiční rodinné fotografie. Za zvědavého zájmu zahraničních turistů Gross položil u památníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí květiny a pěšky po zámeckých schodech sešel dolů ke Strakově akademii na první zasedání kabinetu. Většina ostatních ministrů se vrátila ke svým limuzínám. Pro vládní nováčky, kteří zatím nedostali služební auto, byl připraven mikrobus.

Grossova vláda chce požádat poslance o důvěru 24. srpna

Nově jmenovaná vláda Stanislava Grosse chce požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry v úterý 24. srpna. Ministři se na tom dohodli na svém prvním zasedání, na které přijeli rovnou po jmenování na Pražském hradě. Do té doby chce mít kabinet, složený z ministrů za ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU, dokončené programové prohlášení, které určí jeho priority na nadcházející dva roky. Další schůze vlády se uskuteční 17. srpna, řekl ČTK Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády. Týden před klíčovým hlasováním by měli ministři schválit definitivní podobu svého programu, s nímž předstoupí před poslance. V hlavních rysech má být prohlášení hotové na konci příštího týdne, řekl vicepremiér a šéf unionistů Pavel Němec. Teprve poslanci rozhodnou o tom, že staronová vláda zůstane u moci. Vláda bude stejně jako předchozí tým Vladimíra Špidly spoléhat na křehkou většinu 101 hlasů, premiér ale nepochybuje o tom, že důvěru dostane.

Novým vedoucím Úřadu vlády se stane Pavel Přibyl, který dosud působil jako vrchní ředitel ministerstva vnitra. V čele Strakovy akademie vystřídá Janu Gavlasovou, kterou si s sebou před dvěma lety přivedl bývalý premiér Vladimír Špidla. Kabinet také rozhodl o tom, že ministr Jaroslav Bureše, který nemá vlastní ministerstvo, bude řídit Legislativní radu vlády. Nová vláda zatím nemá mluvčího. Hovoří se o tom, že názory Grossova kabinetu bude tlumočit dosavadní jeho dosavadní mluvčí z ministerstva vnitra Věra Dušková.

Vláda jednala více než hodinu, převážně o přípravě programového prohlášení a harmonogramu dalších kroků. To mělo být i obsahem odpolední schůzky koaličních lídrů, která však odpadla. Příště se mají zástupci tří vládních stran sejít v polovině příštího týdne, uvedl místopředseda ČSSD a ministr práce Zdeněk Škromach. Špidla, který se od listopadu stane evropským komisařem, byl služebně v Bruselu. Svému nástupci předá kancelář a uvolní Kramářovu vilu zřejmě začátkem příštího týdne.

Špidla hovořil s Barrosem i o svém příštím působení v EK

Půlhodinku trvala středeční první schůzka bývalého českého premiéra Vladimíra Špidly s předsedou příští Evropské komise José Barrosem; v Barrosově týmu by Špidla měl od listopadu nahradit dosavadního českého komisaře Pavla Teličku, s nímž se v Bruselu rovněž setkal. "Debatovali jsme o tom, jakou představu má předseda Barroso o fungování komise. Naše shoda byla dosti značná," řekl ČTK Špidla po schůzce s budoucím šéfem EK, která se odehrála mezi čtyřma očima. Řeč byla o pozici a struktuře evropské exekutivy, která bude poprvé čítat 25 zástupců členských zemí, i o příštím rozdělení resortů. Špidla však považoval rozhovor, vedený ve francouzštině, za "natolik předběžný", že do podrobností nechtěl zacházet.

Barroso by měl - po setkáních se všemi nominovanými uchazeči - oznámit rozdělení resortů ve svém týmu koncem srpna. Dosud se podle zdrojů z komise sešel asi s polovičkou designovaných komisařů, rozhovor prý obvykle trval necelou hodinku. "Popsal jsem své kompetence a oblasti, které považuji za silné, ale (přidělení konkrétní sféry působení) skutečně ponechávám na předsedově rozhodnutí," odpověděl expremiér na otázku, zda naznačil, které oblasti by dal přednost. Připomněl, že nepochybně má zkušenosti například v oblasti sociální politiky, ale s Barrosem hovořil "i o jiných oborech, které mají strategický význam", a dotkli se většiny oblastí práce komise. "Obecně bych řekl, že v situaci premiéra neexistuje portfolio, které by z nějakého hlediska člověk neznal," dodal.

Barroso však podle Špidlových slov jasně uvedl, že teprve v úterý došlo k závěrečným nominacím kandidátů na komisaře, takže rozhodování o přidělení resortů ukončí příští či přespříští týden. "Rozhovor mi připadal zajímavý. Nastolil jsem některá témata, například z mého hlediska je velmi zajímavé téma demografického stárnutí a budoucího trhu práce," odpověděl designovaný komisař na otázku, zda měl pocit, že "obstál".

"Vláda rozhodla s plnou kompetencí v situaci, která se změnila," odpověděl Špidla ČTK na otázku, jak Teličkovi, kterého jeho kabinet do komise původně vyslal s mandátem do roku 2009, hodlá vysvětlit, že jej nyní vystřídá. Další vyjádření - po schůzce s komisařem - odmítl. První setkání mezi oběma muži od rozhodnutí o změně na postu českého komisaře mělo podle Teličky "ryze pracovní ráz", snad pouze s výjimkou Špidlova dotazu na Teličkovy plány do budoucna. Jinak "pan Špidla tyto (osobní) otázky neotevřel, takže nebyly předmětem diskuse". "Hovořili jsme o práci komise, co komisi v nejbližší době čeká, jakými otázkami se zabýváme. Byla to ryze pracovní schůzka," řekl ČTK komisař. Svému nástupci také rovnou předal šanon administrativních a organizačních informací, užitečných pro nastupujícího komisaře, například pravidla chování člena EK.

O své budoucnosti míní Telička ještě přemýšlet a rozhodovat se bude v září či říjnu, nabídky premiéra Stanislava Grosse však již odmítl. Pokud jde o stávající Teličkův tým, komisař z jednání pochopil, že "pan Špidla bude sestavení svého kabinetu teprve důkladně promýšlet, bude si dělat představu, jaké lidi a z jakých oblastí by chtěl využít".

Evropské obchodní komory varují vládu před zpožděním reforem

Pokud nová české vláda neučiní okamžité změny veřejných financí a právně podnikatelského prostředí, může Česká republika ztratit svou dobrou pověst ve světě obchodu. Tvrdí to Evropsko-české fórum (ECF), které sdružuje obchodní komory pěti evropských zemí a prezentuje zhruba 80 procent přímých zahraničních investic do české ekonomiky. Prohlášení fóra ČTK poskytla mluvčí ECF Jana Pelcová. Další zpoždění reformy není podle evropských podnikatelů ani možné, ani přijatelné. "Země už čeká na reformy příliš dlouho," uvedlo ECF. Nová vláda musí podle fóra nezbytné reformy zařadit na první místo svého programu.

Zredukovat byrokracii a ulehčit život podnikatelům v úterý vládě doporučili také tuzemští ekonomové. Podle analytiků staronová vláda nemá ucelenou koncepci hospodářské politiky. Jednotliví ministři již navíc podle nich přišli s různými sliby a plány, které vláda nemůže splnit. Reformě důchodů, zdravotnictví a dalším skutečným problémům se podle nich koalice naopak vyhýbá, řekli ČTK analytici.

Prioritou nové vlády Stanislava Grosse by podle fóra měla být reforma veřejných financí a právně podnikatelského prostředí včetně modernizace daňového systému a redefinice systému plateb sociálního pojištění. Vláda také musí podle ECF pokračovat v novém moderním způsobu komunikace s podnikatelským světem v rámci Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí. Nutné je rovněž zlepšit investiční atraktivitu České republiky. Zahrnuje to především reformy v oblasti bankrotů, obchodního rejstříku, obchodního soudnictví a celkové zlepšení v oblasti vymáhání práva v České republice. ECF dále doporučuje soustředit se na přípravu druhé fáze reformy veřejných financí, zejména ve vztahu k reformám penzijního systému a financování zdravotní péče s důrazem na mandatorní složky výdajů státního rozpočtu.

Evropsko-české fórum (ECF) sdružuje instituce průmyslových a obchodních komor Británie, Francie, Německa, Nizozemí a Švédska.

Odborníci: EU život Čechů příliš neovlivnila, obavy se nenaplnily

Prvních sto dnů členství Česka v EU život Čechů a Češek podle odborníků zatím příliš neovlivnilo. I když se nenaplnily obavy občanů z výrazného zdražování, jejich postoje ke společné existenci 25 států se příliš nezměnily. Obyvatelé ČR patří stále k největším euroskeptikům. "Obecně se dá říci, že okamžité dopady vstupu ČR do EU na české hospodářství byly zanedbatelné. Nenaplnily se ani obavy z výrazného zdražení zboží a služeb," sdělil ČTK hlavní ekonom Živnostenské banky Patrik Rožumberský. Podle něj růst české ekonomiky nepřekročí v příštích čtyřech letech čtyři procenta.

Podle výzkumu agentury TNS Factum ve zlepšení životní úrovně doufala jen necelá čtvrtina Češek a Čechů. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) téměř polovina lidí nečekala, že se jejich životní podmínky změní. Zhoršení úrovně se naopak bála třetina občanů. Ve zlepšení věřil jen každý sedmý Čech a Češka. Čtyři z pěti obyvatel Česka si mysleli, že ceny potravin porostou. Energie zdraží podle tří čtvrtin dotázaných a doprava a pozemky podle dvou třetin oslovených. "Myslím si, že se postoje nějak dramaticky neproměnily. Proběhlo to (vstup do EU) v poklidu," řekla ČTK Naděžda Horáková z CVVM, která na analýze názorů občanů na EU pracovala. Podle průzkumu Eurobarometr patří Češi k největším euroskeptikům. Na soužití 25 států a společnou evropskou ústavu se s přílišnou nadějí nedívají.

Experti: EU přinesla firmám nové kontrakty i chaos v zákonech

Evropská unie přinesla českým firmám nové kontrakty, ale také chaos v nových zákonech. Rozvíjí se obchod s dalšími členskými státy unie, ceny v obchodech rostou jen mírně a některé výrobky po odstranění cel dokonce zlevnily. Velký zájem obcí i firem o peníze z EU občas brzdí nepřipravenost státu, uvedli ekonomové oslovení ČTK. Skutečné změny v ekonomice se podle nich projeví až za několik let. Ekonomové zejména poukazují na skutečnost, že se nenaplnily katastrofické scénáře euroskeptiků. Ceny rostou jen mírně, navíc vinou vlády, která zvýšila daně více, než bylo kvůli EU nutné. "České prostředí se se vstupem do EU vypořádalo zcela standardně, kontinuálně a bez jakékoliv násilné skokové změny," řekl ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

V obchodech klesly ceny některých výrobků, u kterých po vstupu do EU odpadla cla. Levnější tak jsou vína, sýry nebo sardinky. U jiného zboží však ČR musela cla zvýšit a podražily tak například banány, cukr, rýže nebo některé zboží z Asie. Společnostem odpadla cla a další překážky a obchod s dalšími unijními zeměmi tak dynamicky roste. Českému statistickému úřadu však mírně komplikuje práci nedisciplinovanost podnikatelů, kteří včas neodevzdávají výkazy o svém obchodu s EU. Také celníkům již dochází trpělivost a firmám hrozí milionové pokuty.

Rozčarování však zažívají mnozí podnikatelé při čtení nových zákonů. Potřebné novely stát přijal na poslední chvíli a firmy tak měly při přechodu na nový systém velmi málo času. Zejména v zákoně o DPH je navíc velké množství chyb a nepřesností. "O zjevném ulehčení podnikatelům se zřejmě hovořit nedá," podotkl Zahradník. Mnoha firmám také vznikly dodatečné náklady na plnění hygienických, ekologických a jiných norem, které Brusel požaduje.

Po nedělním výbuchu v centru Prahy je v nemocnici poslední raněná

Po nedělním výbuchu v centru Prahy v ulici na Příkopě je v nemocnici poslední raněná - Češka, které lékaři vyňali broky ze stěny břišní. Z 18 lidí, většinou cizinců, které sanitky rozvezly do čtyř pražských nemocnic, bylo 15 po ošetření propuštěno. Američan, Brit a Češka podstoupili ještě v neděli večer operaci. Brit byl propuštěn v pondělí, Američan v úterý. Češka by podle lékařů mohla být propuštěna do konce týdne. "Stav pacientky se vyvíjí příznivě, ale zatím ji ponecháváme v nemocničním ošetření," řekl ve středu ČTK náměstek ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza. Lékaři podle něj rozhodnou o propuštění do konce týdne. Záleží na tom, zda nenastanou komplikace a neobjeví se infekce ze znečištěných broků. Zatím je vše v pořádku, dodal Bříza.

"Američan, který měl zraněné rameno, hrudník a břicho, byl v úterý propuštěn," řekla ČTK ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková. Lékaři vyňali v neděli pacientovi broky ze stěny břišní. Ve stěně hrudní a v rameni je nechali a vysvětlili mu, že zákrok by byl zbytečně komplikovaný. "Opakovaná vyšetření na počítačovém tomografu prokázala, že broky tělem necestují, proto mohl být muž propuštěn," dodala ředitelka. Třetí hospitalizovaný, Brit, měl po výbuchu dva broky v hlavě. Lékaři ve Fakultní nemocnici Motol mu je v neděli vyňali v celkové anestezii. V pondělí mu dovolili, aby plánovaně odletěl zpět do Británie, protože už měl zakoupenou letenku.

Výbuchem byli zraněni především hosté restaurace kasina v ulici Na Příkopě, kteří seděli na venkovní zahrádce. Neznámý pachatel hodil výbušninu na terénní vůz, chtěl podle všeho zavraždit izraelského majitele kasina Assafa Abutbula.

Policie v souvislosti s CzechTekem zadržela dva dealery drog

Národní protidrogová centrála zadržela v pondělí večer v Praze a Plzni dva muže, které podezírá z drogových deliktů. První z mužů, pětadvacetiletý Slovák, údajně propašoval ze zahraničí necelý kilogram hašiše a část drogy prodal prostřednictvím šestadvacetiletého Čecha na technoparty CzechTek u Boněnova na Tachovsku. ČTK to řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

V souvislosti s přípravami a konáním nepovolené technoparty zahájila Národní protidrogová centrála akci s krycím názvem Maur. Její detektivové podle Kosinové konstatovali, že většina omamných a psychotropních látek byla na CzechTeku donesena v malém množství samotnými účastníky akce pro jejich vlastní potřebu. "Drogy jsou průvodním jevem všech obdobných akcí konaných nejen v České republice," poznamenala mluvčí. Technoparty se podle odhadů o víkendu zúčastnilo na 15.000 lidí.

Škody na louce po technoparty zemědělec odhaduje na milion korun

Znalec procházel ve sředu louku za Boněnovem na Tachovsku, kde se od pátku do úterý konala nepovolená technoparty CzechTek. Znalce si pozval nájemce pozemků, soukromý zemědělec Libor Lúdik, jenž škody způsobné na ekologické pastvině odhaduje na milion korun. Přesné vyčíslení chce ale nechat na znalci. Louka podle Lúdika připomíná katastrofu. "Je to běs, kam se podívám, tam jsou odpadky, vyprahlá, vypálená a podupaná louka a všude, všude odpadky," popsal ČTK Lúdik. Někteří účastníci party i organizátoři na internetu oznámili, že louku chtěli uklidit, a že se o to možná ještě po uklidnění situace pokusí. Podle prohlášení na internetu organizátoři nabídli zemědělci určitou částku jako náhradu škody. To ale Lúdik popírá. "S nikým jsem nemluvil. S těmi lidmi se ani nechci bavit, nechci se s nimi setkat, porušili zákon. Ať se s nimi baví právník nebo policie, pro mě to nejsou partneři na jednání," trvá na svém zemědělec.

Cizinci v Olomouci pilují češtinu, budou ji potřebovat při práci

Především ve svém dalším profesním životě hodlají znalosti češtiny využít účastníci Letní školy slovanských studií, kterou v Olomouci pořádá Univerzita Palackého. S nástrahami české gramatiky se na ní vypořádává 95 lidí z řady evropských zemí, ale i USA a Japonska. Vůbec poprvé se letní školy účastní třiadvacetiletý Martin van Buuren z Nizozemska, který už ale má za sebou roční pobyt v Olomouci. "Od září začnu studovat na univerzitě politologii a evropská studia. Protože přednášky budou v češtině, chci si na letní škole své znalosti zlepšit," řekl ČTK dobrou češtinou. Nedostal se k ní náhodou, neboť jeho matka je původem Češka. "Doma jsme česky mluvili jen do mých čtyř let, pak jsem se s češtinou setkával jen při návštěvách své babičky. Mám ale rád českou kulturu a také jídlo," uvedl Martin, který si nejvíc pochutná na knedlíku se zelím a vepřovým masem, utopencích, svíčkové či rajské omáčce.

Všichni účastníci se shodují v tom, že čeština obsahuje řadu záludností. Slova jako řeřicha, krtek, skřek a mrknul pak vyslovují s velkými nesnázemi. Přesto jsou odhodláni češtinu pilovat až do 20. srpna, kdy letní škola končí. Relaxovat budou například i při celodenních výletech do Prahy, Rožnova pod Radhoštěm či Uherského Brodu.

Univerzita Palackého letos pořádá Letní školu slovanských studií již poosmnácté. Letní školu pořádají i vysoké školy v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Ústav jazykové a odborné přípravy v Poděbradech. Cizinci se češtinu učí také na Mezinárodní letní jazykové škole Západočeské univerzity v Plzni.

Přibyslav se chystá na oslavy výročí úmrtí vojevůdce Jana Žižky

V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku chystají oslavy 580. výročí smrti husitského vojevůdce Jana Žižky a 130. výročí postavení Žižkovy mohyly. Program oslav nyní dostává konkrétní rysy, jeho hlavní součástí bude tábor lidu u mohyly. "Datum ještě není stanoveno, chceme pozvat prezidenta republiky," řekl starosta Jan Štefáček. Oslavy začnou 28. srpna 17. ročníkem pochodu Jana Žižky a Karla Havlíčka Borovského, který pořádá Centrum hasičského hnutí. Základní škola připravuje na 17. září zahájení projektu zaměřeného na Jana Žižku. V kulturním domě se uskuteční odborná beseda o historickém významu vojevůdce, večer zakončí promítání filmu Jan Žižka. Pochod s názvem Žižkovo kolečko pořádají 9. října skauti, turisté jej absolvují letos podruhé. Na táboru lidu by si lidé měli připomenout odkaz Jana Žižky, vznik mohyly a její rekonstrukci, ochotníci připraví historické obrazy, dodal Štefáček.

Jan Žižka zemřel nedaleko Přibyslavi v roce 1424. Mohyla vznikla před 130 lety z podnětu přibyslavského rodáka a známého nakladatele Jana Otty, přidaly se sokolské jednoty a vlastivědné spolky, připojilo se také několik měst. Město mohylu získalo několik let po jejím vybudování. Loni staticky narušený památník zrekonstruovalo nákladem přibližně 800.000 korun, kolem 70 procent financí pokryla dotace od ministerstva kultury.

Unikátní výstava Voda a život bude o měsíc prodloužena

Ojedinělá výstava Voda a život, přístupná v pražském Národním muzeu od loňského října, je o měsíc prodloužena. Organizátoři se tak rozhodli kvůli nevídanému zájmu návštěvníků. Za devět měsíců expozici zhlédlo přes 320.000 lidí. "Původně měla trvat do konce července, prodloužili jsme ji ale do 29. srpna. Velmi nám stoupla návštěvnost, lidé se pořád ptají, do kdy to bude," řekla ČTK Radka Schusterová z oddělení marketingu muzea. Zájemci mají nyní k návštěvě výstavy opravdu poslední šanci, její další prodloužení už totiž není možné. "Máme další výstavní projekty, které připravujeme. Teď to bude fotbal, 70 let od římského finále, takže už nebude prostor na prodloužení výstavy Voda a život," dodala Schusterová.

Projekt Voda a život zahrnuje několik výstavních akcí s návazným tematicky doprovodným programem. Při procházení jednotlivými částmi expozice se návštěvníci ocitnou pod tekoucím splavem nebo se projdou po hladině řek. Na cestě mezi jihočeskými rybníky dojdou až k funkčnímu mlýnu. Největšímu zájmu malých i velkých se těší Vodní svět, který znázorňuje mořské dno plné útesů a živočichů.

Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace klesla v žebříčku mezinárodní federace FIFA na pátou příčku. Z jedenácté na čtvrtou pozici, která po letošním mistrovství Evropy patřila svěřencům Karla Brücknera, poskočila Argentina. K posunu jí pomohla finálová účast na Americkém poháru. V čele pořadí si pozici upevnili Brazilci, kteří Argentinu v duelu o zlato porazili.

Pátým anglickým klubem pro fotbalového brankáře Pavla Srníčka by mohlo být Coventry City. Šestatřicetiletý bývalý reprezentant je v druholigovém celku na testech a předpokládá, že rozhodnutí o jeho možném angažmá by mohlo padnout na konci týdne. "Mám za sebou první dva tréninky, jeden s mužstvem a jeden brankářský. Je nás tady na zkoušku víc," řekl deníku Sport gólman, který má na kontě 49 mezistátních zápasů.

Fotbalový obránce Milan Zachariáš odchází ze Slavie na roční hostování do Blšan. Dvacetiletý fotbalista se neprosadil do ligového kádru trenéra Josefa Csaplára. "Je lepší, aby pravidelně hrál, než vysedával na lavičce. Vrátit se může jako hotový hráč," řekl již dříve kouč Csaplár. Podobné rozhodnutí učinil také v případě Davida Kalivody, který odešel do Teplic.

Dvouletou smlouvu na 6,5 milionu dolarů přiřkl arbitrážní soud hokejovému obránci Pavlu Kubinovi z Tampy Bay. Vítěz Stanleyova poháru, který slavnou trofej před necelými dvěma týdny ukázal českým fanouškům, obdrží během této sezony NHL 3,1 milionu a v ročníku 2005/06 o tři sta tisíc dolarů více. Sedmadvacetiletý Kubina se nemohl s vedením Tampy dohodnout na novém kontraktu, proto společně s agentem Petrem Svobodou a vedením klubu Lightning museli zamířit k nezávislému soudu v Torontu. Ten o Kubinově smlouvě rozhodl v úterý. V uplynulé sezoně pobíral urostlý bek dva a půl milionu dolarů.

Jachtařka Lenka Šmídová vstoupí do olympijského závodu v Aténách z pozice čtvrté závodnice světového žebříčku mezinárodní federace ISAF třídy Evropa. Pořadí vévodí Norka Siren Sundbyová, mistryně světa a jachtařka loňského roku, která je největší favoritkou olympiády.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno, během dne polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.